Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.


Με επιτυχία η Ημερίδα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

  Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Οι πολίτες σημαντικοί παράγοντες
στην μάχη για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα η Ημερίδα με κεντρική θεματική την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Στρατηγός Γεώργιος Παυλίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –
Θράκης κ. Κωσταντίνος Κοκολάκης, εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των οργανώσεών τους, στελέχη της Π.Ε. Πέλλας καθώς επίσης και πολλά μέλη εθελοντικών οργανώσεων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση συμπίπτει ημερολογιακά με την μεγάλη πλημμύρα της 18ης – 19ης Νοεμβρίου 1979. «Τότε υπήρξε θραύση στο φράγμα του ποταμού Εδεσσαίου και υπήρξε πλημμύρα στην Έδεσσα και την περιοχή του κάμπου. Ιδιαίτερα είχε πληγεί η περιοχή της Κρύας Βρύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης. Ακόμη παρουσίασε τα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιείται στην Αλμωπία με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων ευρώ,  το αντιπλημμυρικό έργο στις Τοπικές Κοινότητες Πολυκάρπης και Αψάλλου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, το αντιπλημμυρικό έργο «Τσιναρλί» στο Δήμο Πέλλας και άλλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που κατασκευάζονται είτε έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου λειτουργίας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και, ιδιαίτερα, στον τομέα της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών τους. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη καθώς εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες και σκοπούς όπως είναι η άρδευση, ο συνδυασμός τους με την παραγωγή ενέργειας και η άθληση και αναψυχή στο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων.

Ακολούθησε εισήγηση σχετική με την υδρολογία των χειμάρρων, την ανάπτυξη και εξέλιξη των πλημμυρών από τον Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πανταζή Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής αξιοποίησης των βροχολογικών και μετεωρολογικών δεδομένων για την διαστασιολόγηση και κατασκευή των τεχνικών έργων.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσίαση από τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη ο οποίος παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρών. Επισήμανε ότι αυτοί που συνεργάζονται καλά την περίοδο της ειρήνης, συνεργάζονται αποτελεσματικά και στην κρίση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Φορέων τους με ιδιαίτερη έμφαση στους χειμερινούς μήνες και τον αποχιονισμό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Προϊστάμενο Δομών Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Αθανάσιο Σταυρίδη, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Σχεδίου Αποχιονισμού για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ανάθεσης εργολαβιών για τον αποχιονισμό και την προμήθεια άλατος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη για την συνολική προσφορά του στο συντονισμό της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα για την συμμετοχή του στην αντιμετώπιση περιστατικών εκτάκτου ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Κοκολάκης συνταξιοδοτείται έχοντας μία διαρκή προσφορά στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας από τη θέση του Προϊσταμένου εδώ και είκοσι χρόνια.

Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:

«Επιλέξαμε να ασχοληθούμε ειδικότερα με το θέμα των πλημμυρών καθώς την προηγούμενη χρονιά είχαμε καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει δώσει προτεραιότητα και έχει επενδύσει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επιλέξαμε να υλοποιήσουμε έργα που οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ίσως άμεσα την χρησιμότητά τους, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβούν σωτήρια.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη ενώ η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων μπορεί τελικά να κοστίσει την καταστροφή ιδιοκτησιών,  φυσικών πόρων, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από λίγο καιρό δημοπρατήσαμε το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας. Με προϋπολογισμό περίπου 11.000.000,00 ευρώ, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας. Ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και εκατό χρόνια. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περιοχή της Αλμωπίας και σε όλη την Πέλλα η οποία διαθέτει πλούσιους υδατικούς πόρους, ζήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής και αρκετές καταστροφές σε περιουσίες. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα που είτε υλοποιήθηκαν, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται.

Εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000,00 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 Στο Δήμο Πέλλας κατασκευάζεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου «Τσιναρλί», προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο προγραμματισμός της Π.Ε. Πέλλας στον τομέα της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει επίσης έργα διευθέτησης χειμάρρων στις Τοπικές Κοινότητες Εξαπλατάνου, Αλώρου, Βορεινού (χείμαρρος Πορρόι), στην Κρύα Βρύση, κ.ά.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας μελετάται ακόμη ένα ενιαίο έργο διευθέτησης και εξυγίανσης, με αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66.

Επίσης, έχουν ενταχθεί και δημοπρατήθηκαν ήδη δράσεις και έργα ορεινής υδρονομίας στην διασυνοριακή περιοχή της Αλπωπίας, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG, συνολικού προϋπολογισμού αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Κατά τον σχεδιασμό αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια της κατασκευής και ελέγχου αποτελεσματικής λειτουργίας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχω στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Περιφέρεια έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική προστασία στο πλαίσιο του Σχεδιασμού της, ενώ είναι γνωστό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν κι άλλες χρήσεις όπως η άρδευση γεωργικών εκτάσεων, ο αθλητισμός και η αναψυχή στο πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου συζητήθηκε η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η θερινή περίοδος πέρασε και, όπως όλοι γνωρίζετε, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2012, ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντική, με πολλές και σοβαρές δασικές πυρκαγιές, νομίζω ότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόληψη και ο καλός συντονισμός που είχαμε φέτος διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία.

Τον περασμένο Μάιο έγιναν πολλές συναντήσεις, τοπικά στους Δήμους, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υλοποιήσαμε επίσης την Άσκηση «Δια Πυρός» με μεγάλη επιχειρησιακή κινητοποίηση στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου. Υπήρξαν πολλές καταχωρίσεις ευαισθητοποίησης στον τοπικό τύπο και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι όλες οι υπηρεσίες έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους στον τομέα του ελέγχου και της παρακολούθησης των δασικών οικοσυστημάτων της Πέλλας.

Για την επιτυχία αυτή συγχαίρω θερμά όλα τα στελέχη, τις υπηρεσίες και φυσικά τους εθελοντές που είχαν έναν ενεργητικό ρόλο στην πολιτική προστασία της θερινής περιόδου.


Ο καιρός έχει αρχίσει ήδη να μας προϊδεάζει για έναν χειμώνα, ίσως όχι ιδιαίτερα βαρύ, αλλά σίγουρα με παγετό και χιόνι. Στην περιοχή μας έχουμε την ιδιαιτερότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου το οποίο απαιτείται να είναι ανοικτό και προσβάσιμο καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και οι υπηρεσίες έχουν ήδη προβεί στις ανάλογες ενέργειες».  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...