Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΣΚΕΠ-ΣΟΥ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ

ΣΚΕΠσου, πως ό,τι είναι απλό και εύκολο για σένα, για κάποιον άλλο είναι απλά πολύ δύσκολο, ίσως και αδύνατο
ΑΠΟ ΤΗΝ  Katerina ApLou

Το Σάββατο 5 Απρίλη 2014, βρεθήκαμε στην Πλατεία Μεταμορφώσεως του Δήμου Μοσχάτου και συμμετέχοντας στη δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας του ΣΚΕΠ, βιώσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία.

Η δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας του ΣΚΕΠ δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους:
  1. που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να καθίσουν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους
  2. να φορέσουν μάσκα, να κρατήσουν το λευκό μπαστούνι και να προσπαθήσουν να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης
Επίσης, γίνεται καταγραφή προσβασιμότητας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής, από άτομα με αναπηρία.
Κυρίως μαθητές που βρέθηκαν στην πλατεία, μοιράστηκαν σε ομάδες και γύρισαν την περιοχή έχοντας μαζί τους φυλλάδια στα οποία κατέγραψαν τα καταστήματα, με ονόματα και διευθύνσεις, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα ΑμεΑ ώστε να κινηθεί στο χώρο.
(Για παράδειγμα καφέ και εστιατόρια που δεν έχουν ράμπα. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις η τουαλέτα για αναπήρους είναι πλεονασμός!! Εφόσον δεν υπάρχει ράμπα για να εισέλθει στο χώρο το άτομο με αναπηρία προφανώς η τουαλέτα για ΑμεΑ είναι περιττή!)

Ο ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους) πιστεύει ότι «Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.»
Και προτείνει σε όλους μας να πούμε (πρωτίστως στον εαυτό μας):
«Σ.Κ.Ε.Π. Σου διαφορετικάμια κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται χρήσιμοι!»

Μιλήσαμε σχεδόν με όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τον ΣΚΕΠ. Την Ιλεάνα, την Ειρήνη, τον Παναγιώτη, τον Στέφανο. Από τη συνομιλία μαζί τους, δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που νιώθουν ευγνώμονες και τυχεροί που συμμετέχουν ενεργά στον ΣΚΕΠ. Και αυτό φαίνεται. Στον τρόπο που σε κοιτάζουν, που σε προσεγγίζουν και σου μιλούν.
Συμπεράναμε ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό του να συμμετέχεις. Συμμετέχοντας κερδίζεις εσύ πρωτίστως και μετά οι άλλοι. Νιώθεις εσύ γεμάτος από συναισθήματα και έτσι μπορείς να τα μεταδώσεις και να προσφέρεις στους γύρω σου.
Επίσης, μιλήσαμε με τον κ. Μενέλαο Τσαούση, εκπαιδευτή κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης. Φορέσαμε τις μάσκες στο πρόσωπο που δεν επιτρέπουν να δεις και πήραμε στα χέρια μας το ειδικό λευκό μπαστούνι. Πριν ξεκινήσουμε μας είπε ότι δεν είναι εύκολο αυτό που θα κάνουμε και ότι αν κατά τη διάρκεια αισθανθούμε δυσφορία να σταματήσουμε, να βγάλουμε τη μάσκα και θα έρθει κοντά μας. Πραγματικά η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Είναι σοκαριστικό όταν αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία του να προσπαθείς να κάνεις κάτι που σου φαίνεται αρχικά τόσο απλό, ακριβώς επειδή νομίζεις ότι εφόσον είναι απλό για σένα τότε είναι απλό για όλους. Επειδή, ίσως, δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για κάποιους αυτό μπορεί να είναι αδύνατο.
Μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μας είπε και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί, όπως για παράδειγμα ότι οι ακαθαρσίες των σκύλων μας στους δρόμους είναι κάτι που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Γιατί; Ακόμη και σε εμάς που βλέπουμε έχει τύχει, είτε να πατήσουμε ακαθαρσίες είτε να τις δούμε τελευταία στιγμή και να προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε. Σκεφτείτε λοιπόν να μην τις βλέπετε και να τις πατήσετε ενώ πηγαίνετε κάπου έξω π.χ. να συναντήσετε κάποιον φίλο. Σκεφτείτε πόσο άσχημα αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι και πως αυτόματα αυτό γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για να μη βγαίνουν τόσο συχνά έξω. Επηρεάζεται η ψυχολογία τους με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που προτιμούν να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους διότι δεν έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν εκτός από τους κινδύνους και τέτοιου είδους «εμπόδια».

Η εναλλαγή συναισθημάτων αυτό το πρωινό του Σαββάτου ήταν κάτι μοναδικό.
Στην αρχή αισθάνεσαι λίγο άβολαΝιώθεις τα βλέμματα. Δεν είναι εύκολο να κινείσαι με αναπηρικό αμαξίδιο. Ξεκινάς δειλά δειλά. Πολύ δύσκολο. Θέλει αρκετή δύναμη στα χέρια. Αισθάνεσαι και σκέφτεσαι πολλά. Φτάνεις σε ράμπες και προσπαθείς με όλη σου τη δύναμη να ανέβεις αλλά δεν τα καταφέρνεις. Διότι οι περισσότερες είναι κατεστραμμένες. Σκαμμένες ή σπασμένες. Απογοήτευση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων συμβαίνει αυτό. Το χειρότερο είναι να βρίσκεται παρκαρισμένο αυτοκίνητο ή μηχανάκι μπροστά σου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις αισθάνεσαι εγκλωβισμένοςΑδιέξοδο. Σκεφτείτε λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται έτσι σχεδόν κάθε μέρα.
Καθώς προχωράς, γυρνώντας τις ρόδες του αμαξιδίου ή χτυπώντας το λευκό μπαστούνι αριστερά δεξιά, σκέφτεσαι πόσο γενναίοι και δυνατοί είναι όσοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους. Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται για να παλέψεις με όλη αυτή την αρνητική αντιμετώπιση από τους συνανθρώπους σου και να αποφασίσεις το απλό. Να βγεις έξω. Να κινηθείς στην πόλη σου. Να κάνεις μια βόλτα. Πράγματα απλά που για τους περισσότερους θεωρούνται δεδομένα, για κάποιους δεν είναι.

Είναι όμως τόσο απλό για όλους τους υπόλοιπους να σκεφτόμαστε λιγάκι. Είναι τόσο απλό να σκεφτούμε ότι ένα άτομο με αναπηρία ή ένα άτομο με προβλήματα όρασης έχει την ίδια διάθεση με εμάς. Να πάει μια βόλτα. Να συναντήσει τους φίλους του. Να γελάσει. Να χαρεί τη ζωή του. Όλοι έχουμε τα προβλήματά μας. Όμως όταν μας δημιουργούν προβλήματα οι άλλοι, είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε. Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους. Ας αναλογιστούμε λίγο αυτούς τους ανθρώπους. Ας αναλογιστούμε πόσα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μετατρέψουν τα απλά σε δύσκολα για άλλους, δυσχεραίνοντας τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη ένα, τουλάχιστον, πρόβλημα. Και ο δύσκολος ανηφορικός δρόμος που διανύουν είναι όλος δικός τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη βάζουμε «εμπόδια» στο δρόμο τους.
 Φωτογραφικό υλικό από τη δράση του ΣΚΕΠ στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στις 5 Απριλίου 2014, εδώ http://www.diekdikw.gr/photo-gallery/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%8....
*Ο ΣΚΕΠ έχει πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση και σε άλλους Δήμους της πρωτεύουσας και έχει σκοπό να την επεκτείνει και στην επαρχία.
Ενημερωνόμαστε για τις δράσεις του ΣΚΕΠ από την ιστοσελίδα του www.skep.gr και από τη σελίδα στο facebook



ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...