Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ



Ο Παραδοσιακός Οικισμός Γαρεφείου είναι ένα γραφικό χωριό, περιτριγυρισμένο από πράσινο που φωλιάζει στους πρόποδες της οροσειράς του Βόρα – Καϊμάκτσαλάν. Απέχει μόλις 7 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου Αλμωπίας , Αριδαία και 120 χλμ από την Θεσσαλονίκη ενώ η απόσταση του από τα περίφημα Λουτρά Πόζαρ είναι μόλις 15 χλμ.
Το χωριό πήρε το όνομα του από τον αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα ''ΚΩΣΤΑ ΓΑΡΕΦΗ'' (Καπετάν Γαρέφης)! Σημαντικό αξιοθέατο και ιερό σύμβολο του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί ο Ιερός Ναός ''ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ'' με έτος ανέγερσης το 1811 από κατοίκους του χωριού!
Εισερχόμενοι στον Παραδοσιακό Οικισμό του ΑΝΩ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ, θαυμάζουμε τη νεότερη εκκλησία, τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ματθαίου (1970).
Το καμπαναριό, οι πέτρινες βρύσες, τα στενοσόκακα με τα παλιά Μακεδονικά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, αποτελούν αναλλοίωτα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής που συμπληρώνουν τη γραφικότητα και την ομορφιά του χωριού.
Το Γαρέφι διατηρεί σήμερα δυο συλλόγους, τον ιππικό σύλλογο ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ'' και τον μορφωτικό σύλλογο ''ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ'' που δραστηριοποιούνται με πλήθος εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
(εορτή Ζωοδόχου Πηγής - Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Καρατζοβίτικης πιπεριάς).
Ο Παραδοσιακός Οικισμός αριθμεί σήμερα 800 περίπου κατοίκους οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την δασική εκμετάλλευση.
Η ευρύτερη περιοχή του Γαρεφείου είναι κατάλληλη για μια μεγάλη ποικιλία από υπαίθριες δραστηριότητες όπως:περιπάτους στο δάσος,μαθήματα ιππασίας,ποδηλασία στο βουνό,μπάσκετ,ποδόσφαιρο...
Ο συνδυασμός της γεωγραφικής του θέσης καθώς και ο αναρίθμητος φυσικός του πλούτος κάνουν το Γαρέφι ένα μοναδικό στολίδι για την περιοχή και ταυτόχρονα το συγκαταλέγουν στη λίστα των πιο περιζήτητων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou



Πολιτιστικός Αύγουστος στο Γαρέφι Πέλλας.




Καλημέρα κόσμε!



Χωράφια στον Γαρεφιώτικο κάμπο όπου καλλιεργείται βασιλικός.



Εορτή και παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821 στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι από Μακεδονόπουλα του Γαρεφείου.

ορεινή πεζοπορία - κατασκήνωση

Βόλτα στο Γαρεφιώτικο δάσος για σαλιγκάρια!

Το ΠΟΡΟ'Ι' είναι ένα ποτάμι με ξεχωριστή ομορφιά που σου προσφέρει στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας. Πηγάζει από τα βουνά του χωριού Πρόμαχοι Αλμωπίας και το μήκος του ξεπερνά τα 50 χλμ.

Ανάμεσα στα πολλά είδη πουλιών που ζουν και αναπαράγονται στον κάμπο της Αλμωπίας είναι και ο λευκοπελαργός.

Το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο του Γαρεφείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής (Αλμωπία), προσφέρεται για κάθε εποχή του χρόνου ώστε να καταλήξετε είτε στην πεζοπορία είτε στην ορειβασία.

Σπιτικό τουρσί από καυτερές πιπεριές σε βάζα για τον Χειμώνα!

Η Υλοτομία είναι ένα δύσκολο, επίπονο και αρκετά επικίνδυνο επάγγελμα, παρόλα αυτά αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Γαρεφιωτών κατοίκων. 

Η καπνιστή πάπρικα Αλμωπίας είναι γλυκό και αρωματικό μπαχαρικό καθώς περιέχει τον τριμμένο φλοιό της πιπεριάς. Όταν οι πιπεριές ωριμάσουν και κοκκινίσουν συλλέγονται και μπαίνουν στο ειδικό ξηραντήριο-καπνιστήριο για να αποξηρανθούν με το παραδοσιακό τρόπο της περιοχής. Η επαρχία Αλμωπίας και ιδιαίτερα το τοπικό διαμέρισμα Γαρεφείου για πάνω από 100 χρόνια πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς 

Παραδοσιακός Οικισμός Άνω Γαρέφι

Μια χορταστική Σαββατιάτικη βόλτα στον κάμπο!



Παραδοση
Αρμέγοντας στη στάνη.


Σταθερός οικονομικός παράγοντας για το Γαρέφι η κτηνοτροφία. Στη φώτο ο Αλέκος (Γαρεφιώτης κτηνοτρόφος) με τον υιό του Δημήτρη.

Ορειβάτης του Ε.Ο.Σ. Αριδαίας στην κορφή του Γαρεφιώτικου βουνού ''Μεγάλη Πέτρα'' με φόντο πίσω του τον απέραντο κάμπο της Αλμωπίας (Καρατζόβα) και το χωριό Γαρέφι (Άνω & Κάτω).


Ο κ. Μιλτιάδης στα βήματα του χορού «πουσεντνίτσα».
Παλαιότερα τα σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα κυρίως από πέτρα και διέθεταν ισόγειο χώρο, το λεγόμενο ''ίζμπε'' στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα (https://www.youtube.com/watch?v=GsCfTTudRn0), για την φύλαξη των ζωοτροφών, των σιτηρών, ή ακόμα έβαζαν και τα ζώα μέσα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...