Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΕΘΙΜΑ ΑΡΡΑΒΩΝΑ ΣΕ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΑΝΔΡΑ.


Τα παλαιότερα χρόνια ο αρραβώνας γινόταν στους Προμάχους και στη Σωσάνδρα  με προξενιό, που έκαναν συνήθως οι συγγενείς του γαμπρού και της νύφης. Υπήρχε  περίπτωση η υποψήφια νύφη να μη γνώριζε τον γαμπρό. Αν την ενέκριναν, την πρότειναν για νύφη στο γιο τους.

Έπειτα πήγαιναν στο σπίτι της κοπέλας όλοι μαζί και ρύθμιζαν τις διαδικασίες του αρραβώνα. Μεγάλη σημασία δίνονταν στην ανταλλαγή των δώρων που γίνονταν την ημέρα των αρραβώνων μεταξύ νύφης και γαμπρού.

Κατέβαιναν λοιπόν οι μελλόνυμφοι μαζί με τους συγγενείς τους στην Αριδαία, για να αγοράσουν δώρα. Ο γαμπρός αγόραζε στη νύφη ένα φόρεμα, ποδιά, κεφαλομάντηλο μεταξωτό, παπούτσια καθώς και κοσμήματα χρυσά ή χάλκινα, ενώ η νύφη αγόραζε στο γαμπρό κουστούμι, πουκάμισο, πουλόβερ καθώς και ένα ζευγάρι παπούτσια. Στη συνέχεια ορίζονταν η ημέρα των αρραβώνων.

Την ημέρα εκείνη ο γαμπρός με τους συγγενείς του πήγαινε στο σπίτι της νύφης, η οποία τους έκανε το τραπέζι. Οι συγγενείς του γαμπρού έβαζαν ένα ψωμί μέσα σ' ένα ταψί και κρατούσαν ένα μπουκάλι κρασί,

Σκέπαζαν με μια κεντητή πετσέτα το ταψί, ενώ πάνω τοποθετούσαν τα ρούχα που προορίζονταν για τη νύφη.

Το ταψί το έπαιρνε μια κοπέλα από το σόι του
γαμπρού.

Στη Σωσάνδρα, όπως αναφέρουν κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες, κρεμούσε η νύφη τα δώρα του γαμπρού και ο γαμπρός τα δώρα της νύφης σ' ένα σκοινί και όποιος ήθελε πήγαινε να τα δει.

Οι συγγενείς του γαμπρού - με συνοδεία οργάνων - κατευθύνονταν στο σπίτι της νύφης. Εκείνη τους καλωσόριζε και φιλούσε το χέρι τους, καθώς έμπαιναν στο σπίτι της, σαν ένδειξη σεμνότητας. Καθένας της έδινε και κάποιο χρηματικό ποσό. ΙΙρόσφεραν τα ρούχα που υπήρχαν στο ταψί και το σόι της νύφης με τη σειρά του τοποθετούσε στο ταψί τα ρούχα που προορίζονταν για το γαμπρό και του τα προσέφερε.

Ο κουμπάρος άλλαζε τις βέρες και ορίζονταν η ημέρα του γάμου. Οι συγγενείς της νύφης προσέφεραν στο γαμπρό σαν συμβολικό δώρο κάποιο φανελάκι ή ένα ζευγάρι κάλτσες, και στο σακάκι καρφίτσωναν ένα λουλούδι και ένα φλουρί χρυσό, ενώ χρυσό φλουρί στη νύφη, συνήθως πεντόλιρο, καρφίτσωναν στο τσεμπέρι της.

Υπήρχε η συνήθεια να προσφέρει ο γαμπρός σαν  προίκα στη νύφη λίρες - συνήθως τρεις ή πέντε - καθώς και κάποιο χρηματικό ποσό, για την αγορά των υφαντών με τα οποία θα « έστρωναν » το καινούργιο τους σπιτικό. Μετά τα δώρα έτρωγαν, έπιναν και χόρευαν.

Ο αρραβώνας των δύο νέων διαρκούσε δύο ή τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν επιτρέπονταν να διανυκτερεύσει ο ένας στο σπίτι του άλλου, ενώ στις μεγάλες γιορτές ο γαμπρός επισκεπτόταν τη νύφη στο σπίτι της όπου της πρόσφερε πάλι. δώρα.


ΠΗΓΗ...
"Ηθη και έθιμα σε Προμάχους και Σωσάνδρα".
Γυμνάσιο Προμάχων 1998.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...