Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η "ΕΞΩΓΗΙΝΗ" ΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Σε περιοχή των βουνών των Προμάχων Πέλλας,, γνωστή σε ελάχιστους, βρίσκεται η πελώρια πέτρινη σφαίρα, η οποία εντυπωσιάζει από την τελειότητα της στρογγυλάδας και φυσικά από τον τεράστιο όγκο της. Η διάμετρός της υπερβαίνει τα τρια μέτρα και το βάρος της υπολογίζεται με έναν προχειρο υπολογισμό στους 15 τονους.
Σπάνιο φυσικό φαινόμενο ή κάτι άλλο;
Οι τυχεροί αυτόπτες που την έχουν δει, υποστηρίζουν επίμονα οτι είναι αδύνατον να έχει κατασκευαστεί από άνθρωπο και το πιο πιθανό σενάριο που πλάθουν, είναι να είναι έργο εξωγήινης δραστηριότητας.
Η συγκεκριμένη σφαίρα στηρίζεται πλάγια σε δυο  άλλα μικρότερα βράχια και αιωρείται, ενώ μπορεί κάποιος να περάσει από κάτω της.
Να τονίσουμε ότι παρόμοια, αλλά μικρότερα ευρήματα, έχουν αναφερθεί στη Βοσνία, κοντά στη φημισμένη πυραμίδα και στην Κόστα Ρίκα.




-------
ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΕΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ




Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους αρχαιολόγους και άλλους επιστημονικούς ερευνητές σήμερα αντιπροσωπεύει το φαινόμενο των πέτρινων σφαιρών.

Οι πρώτες πέτρινες μπάλες (για να το απλουστεύσουμε) καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στο Δέλτα του ποταμού Diquis στην Κόστα Ρίκα.  Από τότε,  έχουν βρεθεί εκατοντάδες άλλες διαφορετικών  μεγεθών σε διαφορετικές τοποθεσίες του κόσμου.  

Το υλικό κατασκευής  τους είναι από ένα ορυκτό που ονομάζεται γρανοδιορίτης και οι πρώτες μπάλες  που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή ήταν στην Μπάνια Λούκα.

Στην τοποθεσία Τέοτσακ βρέθηκαν 8 πέτρινες μπάλες ενώ το υλικό κατασκευής τους διέφερε διότι ήταν από γρανίτη.   Σ' άλλες τοποθεσίες το υλικό ήταν διαφορετικό ενώ κάποιες είχαν περιεκτικότητα  μεταλλικών στοιχείων κάνοντας του κατοίκους να πιστέψουν πως είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. (στο μυαλό μας γιατί ήρθε αυτόματα το Coccun;)
Η διάμετρος τους κυμαίνεται απο 50 εκατοστά εώς και 2 μέτρα ενώ μια συγκεκριμένη σφαίρα υπολογίζεται ότι ζυγίζει γύρω στους 4 τόνους!
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα  σχετικά με την χρησιμότητα των πέτρινων σφαιρών.




--------

Οι αρχαίες λίθινες σφαίρες της Costa Rica



Οι αρχαίες λίθινες σφαίρες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή Diquis Delta της Costa Rica αποτελούν ένα απο τα πολλά άλυτα μυστήρια της αρχιολογίας απο την δεκαετία του 1930 εως και τις ημέρες μας.



Συγκεκριμένα, μετά απο ανασκαφές που έγιναν την δεκαετία του 1930 , ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες λίθινες σφαίρες που η διάμετρός τους κυμαίνεται απο μερικά εκατοστά έως και 2 μέτρα!  Μάλιστα κάποιες απο αυτές ξεπερνούν σε βάρος τους 16 τόνους.




Η ανακάλυψη έγινε απο εργάτες οι οποίοι εργάζονταν για τον αγροτικό σύλλογο της περιοχής που ασχολούταν αποκλειστικά με φρούτα,  και ενω έσκαβαν για να φρεσκάρουν το χώμα και να φυτευτούν μπανάνες, βγήκαν στην επιφάνεια δεκάδες στρογγυλές λίθινες σφαίρες

Σχεδόν όλες τους είναι κατασκευασμένες από γρανοδιορίτη,  ένα πέτρωμα που υπάρχει στο βουνό Talamanca, το οποίο όμως απέχει 50 μίλια μακριά απο την τοποθεσία που βρίσκονται οι σφαίρες.

Έχουν καταμετρηθεί συνολικά 300 σφαίρες, και αυτές με την μεγαλύτερη διάμετρο στολίζουν σήμερα επίσημα κτίρια όπως το Legislativa Asamblea, σχολεία, νοσοκομεία κ.α, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται ως εκθέματα σε μουσεία.


Αμέσως μετά την ανακάλυψή τους, πολύ γρήγορα άρχισε να μεταδίδεται η φήμη, οτι οι σφαίρες αυτές κρύφουν στο εσωτερικό τους διάφορα ακριβά κοσμήματα και πετράδια, με αποτέλεσμα αρκετές απο αυτές να καταστραφούν απο τους εργάτες

Το φαινόμενο των λίθινων σφαιρών της Costa Rica, έγινε ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο απο την Doris Stone, η οποία το 1943 έγραψε άρθρο για αυτές, το οποίο και δημοσίευσε μαζί με φωτογραφίες στα πιο έγκυρα περιοδικά της περιόδου αυτής.

Στη συνέχεια μετά απο τυχαία συνάντησή της με τον Dr. Samuel Lothrop του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τον ενημέρωσε για τις σφαίρες και μετά απο μελέτες που έκανε ο ίδιος, έφερε στο φώς αρκετά μεγάλο αριθμό απο αυτές.
Η πρώτη επίσημη έκθεση παγκοσμίως έγινε το 1963 από τον ίδιο με τίτλο "οι Παράξενες Πέτρες του Diquis στην Costa Rica.Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica."
Οι σφαίρες φαίνεται πως κατασκευάστηκαν μεταξύ του 200 π.Χ. και 1600 μ.Χ. από τους αυτόχθονες κατοίκους της Κόστα Ρίκα. Παρά τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για τέλειες σφαίρες που έδωσαν τροφή σε ευφάνταστες θεωρίες (λέιζερ, εξωγήινοι, Ατλαντίδα κλπ), οι λεπτομερέστερες μετρήσεις των ειδικών σε διαφορετικά σημεία των σφαιρών έδειξαν ότι η διάμετρός τους αποκλίνει μέχρι και 5 εκατοστά. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα..
Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες που έγιναν στις σφαίρες, εικάζεται οτι οι λίθινες αυτές σφαίρες είχαν αστρονομική σημασία, αφού βρέθηκαν ανά ομάδες, συχνά σε σχηματισμό τριγώνου ή τετραγώνου, ή σε μακριές σειρές προσανατολισμένες προς το βορρά, το νότο ή προς συγκεκριμένα σημεία του ορίζοντα, τα οποία πιθανόν αντιστοιχούσαν στη θέση του ήλιου σε διάφορες περιόδους του έτους.
Ενδέχεται, επίσης, τα άστρα να είχαν θρησκευτική σημασία για τους αρχαίους κατοίκους της Κόστα Ρίκα και να ήθελαν να αναπαραστήσουν με τις σφαίρες τον έναστρο ουρανό. Ίσως αυτό να εξηγεί και τα διαφορετικά μεγέθη των σφαιρών, με το μέγεθος μιας σφαίρας να αναλογεί στη φωτεινότητα ενός άστρου.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ LINKS

1 σχόλια :

lipon epidi h antropi akoma eimaste poli piso sta arxaia xronia me ths sferes mporousane na metaferoune 3 fores to barostous se baros diladi an mia petra strogkili zigise px 100kila sikone 300 i strogkiles petres epidi apo to edafos petagane tous bazane ifasmata kai sxinia gia na metaferoune anthkhmena dioth i petres eorontousan kai apla ths sproxnane na pane to baros opou ithelan apla pramata

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...