Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

   Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Πάικου βρίσκεται το χωριό Κωνσταντία στους κόλπους της οποίας βρίσκεται το νεκροταφείο των τύμβων της. Το νεκροταφείο αυτό χρονολογείται περίπου στην εποχή του Σιδήρου (1100-700 πΧ) και επιτρέπει την υπόθεση ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία θέση του σημερινού οικισμού και δίνονται πληροφορίες για τον πολιτισμό των πρώτων αναφερόμενων από ιστορικές πηγές κατοίκων της Αλμωπίας, τους επονομαζόμενους Άλμωπες. 

  Το νεκροταφείο είναι το καλύτερα ερευνημένο από μία σειρά παρόμοιων νεκροταφείων που απλώνονται στο όρος Πάικο και σε γειτονικές περιοχές που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου (1100-700 πΧ) έως τα αρχαϊκά/ κλασικά χρόνια. Έτσι ανακαλούνται στοιχεία της ανθρώπινης κατοικίας στην ταφική αρχιτεκτονική και με τον μεγαλιθικό χαρακτήρα στην κατασκευή τους εντάσσονται σε μία ευρύτερη ομάδα ταφικών κατασκευών, που είναι γνωστή από τον Ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο. Μάλιστα στο εσωτερικό των ταφών έχουν βρεθεί τμήματα αγγείων, χάλκινα κοσμήματα και σιδερένια στολίδια. Λαμβάνουν χώρα και πολλαπλές οικογενειακές ταφές που καλύπτονταν από τους τύμβους.
   Η αρχαιολόγος που έκανε μία σχετική έρευνα είναι η Α.Χρυσοστόμου και επισημαίνει ότι καταμετρήθηκαν σαράντα τύμβοι.  Επιπλέον, το σύνολο του οικισμού και του νεκροταφείου αποτελούν την παλαιότερη εγκατάσταση που την διαδέχονται άλλες στην ευρύτερη περιοχή από τα ελληνιστικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. υπάρχει ακόμα ένα λιθόκτιστο φρούριο στην κορυφή Μύτακας πάνω από το νεκροταφείο χωρίς επαρκή στοιχεία χρονολόγησης. Ο πλέον γνωστός τάφος είναι αυτός που έχει δρόμο και τύμβο στην περιοχή της Αλμωπίας, ένας τύπος που ανακαλεί τα στοιχεία της ανθρώπινης κατοικίας στην ταφική αρχιτεκτονική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διατηρεί την ανάμνηση όλων εκείνων των στοιχείων των θολωτών τάφων όπως την ψευδοεκφορική κάλυψη, το φράγμα εισόδου, το δρόμο, καθώς και την ανάμνηση κάποιων μεγαλιθικών τοιχίων με αργούς λίθους στα τοιχώματα.

    Τέλος το νεκροταφείο τύμβων στην Κωνσταντία βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό, αναλλοίωτο τοπίο, εδώ και περίπου 3000 χρόνια περίπου, που διατηρεί ακόμη και σήμερα τον ποιμενικό του χαρακτήρα.



ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

   Το χωριό Νερόμυλος πήρε το όνομά του το έτος 1926 για το λόγο ότι περιελάμβανε πολλούς νερόμυλους. Μάλιστα πολλά ερείπια των νερόμυλων σώζονται μέχρι σήμερα. Στο λόφο του χωριού τον επονομαζόμενο «Γκορίτσα» σε έκταση 112 στρεμμάτων έχει ανακαλυφθεί ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός. Από εκεί εντοπίστηκαν ενδιαφέροντα ευρήματα τα οποία υποδηλώνουν ότι παλαιότερα υπήρχαν εκεί οικοδομήματα με κεραμοσκεπές όπου κατείχαν χώρους αποθηκευτικούς, εργαστηριακούς καθώς και χώρο λατρείας.
  Επίσης έχουν ανακαλυφθεί ένα κεφάλι τροχήλατου γυναικείου ειδωλίου που πιθανότατα να συμβολίζει μία γυναικεία θεότητα καθώς και ανάγλυφα αγγεία. Ακόμα, εντοπίστηκαν ένα ακέραιο λυχνάρι του 3ου π.Χ. αιώνα και μία πήλινη αγνύθα που αποτύπωνε το όνομα της ιδιοκτήτριάς του αλλά και ένα πήλινο λατρευτικό φίδι. Επιπλέον από αυτή την αρχαία αστική καθώς φαίνεται εγκατάσταση της Αλμωπίας προέρχονται ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, επιγραφή των ελληνιστικών χρόνων με την ανάθεση βωμού καθώς και ποικίλα νομίσματα.


"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"

 ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σχετικό...Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...