Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.ΕΝΑΣ ΜΠΑΧΟΒΙΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ
Ο Ιωάννης Δημητρίου ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από το Μπάχοβο (Πρόμαχοι)Αλμωπίας

Ο Ιωάννης Δημητρίου γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Μπάχοβο (Πρόμαχοι)Αλμωπίας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Το 1905 συγκρότησε ένοπλο σώμα, αποτελούμενο από 10 Μπαχοβίτες, το οποίου τέθηκε επικεφαλής. Έδρασε στην περιοχή ΑλμωπίαςΒόρα και Τζένας εναντίον Βουλγαρικών σωμάτων και Ρουμανιζόντων.Τον Ιανουάριο του 1906 η συμβολή του ήταν ουσιαστική στην προσπάθεια που κατέβαλε τότε η Ελληνική πλευρά με πολυάριθμες επιχειρήσεις, συντονιζόμενες από τον αξιωματικό Εμ. Σκουντρή, ώστε να εκκαθαριστεί ολόκληρη η περιοχή Οστρόβου (Βεγορίτιδας) - Βοδενών (Έδεσσας) - Αλμωπίας από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τη ρουμανίζουσα προπαγάνδα που πίεζαν αφόρητα τους σλαβόφωνους και βλαχόφωνους Έλληνες. Κατά το 1907 και 1908, το σώμα του κινήθηκε ανατολικότερα προς την περιοχή Λαγκαδά, όπου οι ανάγκες ήταν περισσότερες, καθώς τα Βουλγαρικά ένοπλα σώματα εκεί ήταν πολυαριθμότερα και συνέχιζαν την πίεση των κατοίκων. Στις 17 Αυγούστου του 1908, το σώμα του δέχτηκε επίθεση από Βούλγαρουςκομιτατζήδες στη Ζάροβα (Νικόπολη) αλλά κατάφερε να διαφύγει χωρίς απώλειες. Με την επανάσταση των Νεοτούρκων και την γενική αμνηστία που παραχωρήθηκε, ο Ιωάννης Δημητρίου διέλυσε το σώμα του και παρέδωσε τα όπλα. Κωνσταντίνος Αποστόλου Βακαλόπουλος, Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία 1904-1908, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 1999, σελ. 111 


ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...