Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

"ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"- Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.Σε μια γεμάτη αίθουσα του δημοτικού σχολείου Προμάχων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 
 "Γλωσσικές εκφράσεις Ελλήνων" ,
 που διοργάνωσαν από κοινού οι μορφωτικοί σύλλογοι Προμάχων και Γαρεφείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αλμωπίας Δ.Πασόης, οι αντιδήμαρχοι Δ.Καλδερεμτζή και Τ.Χρήστου, η πρόεδρος της τ.κ. Μαρία Γιουρούκη, οι διευθυντές του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου Προμάχων, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές, μέλη των μορφωτικών συλλόγων, πολλοί μαθητές και κάτοικοι του χωριού.
Τον λόγο πήρε στην αρχή ο πρόεδρος του μορφωτικού Προμάχων Χ.Μπάτσης ο οποίος παρουσίασε τους δυο ομιλητές, ενώ ο πρόεδρος του μ.σ. Γαρεφείου Τ.Μάρκου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό η πρόεδρος των Προμάχων και ο δήμαρχος Αλμωπίας συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία.
Την παρουσίαση άνοιξε ο πρώτος ομιλητής κύριος Δ.Γιουματζίδης , ο οποίος με μια παραστατικότατη αναφορά με χάρτες και ντοκουμέντα, κατέδειξε την χωροταξική διάταξη των διαφόρων λαών και των γλωσσών ανά τους αιώνες.
Εκτενή αναφορά έκανε στην Ελληνική γλώσσα και συνείδηση και έκλεισε την ομιλία του με την φράση
 "Μπορεί να μιλάμε Βλάχικα-Σλάβικα-Ποντιακά-Σέρβικα-Τούρκικα-Ρομάνικα, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί τη πεποίθηση, ότι είμαστε και νοιώθουμε Έλληνες".

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος ομιλητής κύριος Δ.Ευαγγελίδης , ο οποίος επί δυο ώρες κατέρριψε με τα επιχειρήματά του και με πλήθος ντοκουμέντων , όλες τις ανυπόστατες ψευδολογίες για την γλώσσα των εντόπιων Μακεδόνων.
Στην τεράστια γιγαντοοθόνη, που στήθηκε, παρήλαυναν ένα προς ένα τα ιστορικά ντοκουμέντα, που αποδείκνυαν την Ελληνικότητα των Μακεδόνων και κατακεραύνωναν την σαθρή προπαγάνδα των εχθρών της πατρίδας μας.
Ο πολυγραφότατος γλωσσολόγος δεν άφησε τίποτα αναπάντητο και με γλαφυρό και εμπεριστατωμένο λόγο, ξεκαθάρισε όλες τις σκοτεινές πλευρές , ρίχνοντας φως σε όλες τις πτυχές του ζητήματος του τοπικού ιδιώματος.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ξεκαρδιστικό 15λεπτο  βίντεο , στο οποίο μιλούσαν διάφοροι Σκοπιανοί πολιτικοί, καθηγητές, καθώς και Βούλγαροι, για την αλυτρωτική προπαγάνδα και η ανοησία των επιχειρημάτων τους, έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε γέλια.
Στη συνέχεια οι δυο ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις των παρευρισκόμενων και απάντησαν σε όλους.
Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η ομιλία που παρά το προχωρημένο της ώρας, διήρκεσε 2.5 ώρες, κανείς δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Μέχρι και οι επίσημοι καλεσμένοι έκατσαν μέχρι το κλείσιμο της εκδήλωσης, ενδεικτικό της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και εμπνευστές της βραδιάς , που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον ευλογημένο μας τόπο και ελπίζουμε παρόμοιες εκδηλώσεις να επαναληφθούν το συντομότερο.
Λεπτομέρειες για τους ομιλητές μπορείτε να δείτε
ΕΔΩ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...