Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή μια φωτογραφία...


Ο χρυσοποίκιλτος δίσκος, γεμάτος με πολύχρωμα στραγάλια και η εξερευνητική ματιά των μικρών, διαλέγοντας να γευτούν τα πιο φανταχτερά.
Τα δυο κρυστάλλινα ποτήρια στο κέντρο, που τα κρατάει συνεχώς γεμάτα ο "Δερβίσης", ρίχνοντας το διαυγές φρεσκοβρασμένο τσίπουρο, να κεράσει τους περαστικούς με το "δάκρυ της Παναγιάς".
Πίσω τους, στο κέντρο της πλατείας, διαδραματίζεται το προαιώνιο σκηνικό.
Ο χορός του γάμου, με την ένωση των σογιών, νύφης και γαμπρού, στην ιερή μυσταγωγία του παντρέματος δυο νέων ψυχών.
Οι διαπεραστικές μελωδίες των χάλκινων και ο εκκωφαντικός μονότονος χτύπος του νταουλιού, σχηματίζουν αυτόματα τον κυκλικό χορό των φίλων, συγγενών κάτω από τον επιβλητικό μανδύα των αιωνόβιων πλατανιών.
Χιλιάδες κομμάτια γυάλινων φιαλών, θρυμματίζονται κάτω από τα αστραφτερά παπούτσια των θερμόαιμων συμμετεχόντων, το χυμένο αλκοόλ ρέει στο σταμπωτό καλντερίμι.
Ο γαμπρός, στο κέντρο, εξαναγκασμένος από τους αδερφικούς του φίλους, να στηθεί, να τον δει όλο το χωριό, να σύρει πρώτος το χορό, επιδεικνύοντάς τον σε όλους καμαρώνοντας, μετέχοντας στη χαρά του, στο νέο του ξεκίνημα.
Χορός περήφανος, εξιλεαστικός, το τέλος μιας περιόδου και η απαρχή μιας άλλης, στην ανεμόσκαλα της ζωής.
Πιο πίσω, σε έναν μυστικιστικό ανθρώπινο κύκλο, η νύφη, σωστή Νεράιδα, περιτριγυρισμένη από γονείς και στενούς συγγενείς, σαν μια αδιαπέραστη ασπίδα, μέσα το λευκό νυφικό της κρατώντας την άλικη ανθοδέσμη.
Παράμερα, τα παρανυφάκια, να καμαρώνουν το χτένισμα και το κραγιόν στα χείλη, ζώντας τη δική τους παραμυθένια φαντασίωση, πλάθοντας το δικό τους μύθο για το πριγκιπόπουλο που θα έρθει καλπάζοντας, καβάλα στο άσπρο άτι να τα πάρει μαζί του, στο χρυσαφένιο παλάτι του.
Κι οι γονείς, φορώντας τα λαμπερά κοστούμια και τις φανταχτερές τουαλέτες τους, μειδιούν, με το άγχος και την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, να πάνε όλα καλά, να μη μείνει κανείς παραπονεμένος στην χαρά των παιδιών τους.
Το τέλος της διαδρομής, τα σκαλιά της Εκκλησίας και ο κατάμεστος περίγυρος από καλεσμένους και μη, που παρατηρούν τα πάντα, και την πιο μικρή λεπτομέρεια, για να έχουν να μιλούν όλη τη βδομάδα.
Η παύση των χάλκινων, το χειροκρότημα, η παράδοση της νύφης από τον πατέρα στο γαμπρό και η ανάληψη του ζεύγους από τον Πατέρα Γεώργιο, να το οδηγήσει μπροστά στην Ωραία Πύλη για το "ους ο Θεός συνέζευξε..."




























1 σχόλια :

Εσαι θησαυρός ανεκμετάλλευτος και τυχεροί οι χωριανοί σου που υπάρχεις

Άννα Αττική

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...