Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Επιστολή Αν. Αντιπεριφερειάρχη_ΕΛΓΑ_Ζημίες λόγω "μέδουσας"


Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στον ΕΛΓΑ και στο ΥΠΑΑΤ για τις ζημίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών


Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – φαινόμενο «μέδουσα» που επικράτησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τις τελευταίες ημέρες (16 & 17/07) η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά απέστειλε επιστολή στον ΕΛΓΑ και στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ζημίες σε ώριμους καρπούς ορισμένων ποικιλιών ροδάκινων, ιδιαίτερα στους Δήμους Πέλλας και Σκύδρας και ζητά από τους αρμόδιους φορείς την κινητοποίησή τους, για την καταγραφή, αποτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κυρία Προϊσταμένη,

            Σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων μας για τις ενέργειες σας σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε μία πολύ πρόσφατη εξέλιξη, δυστυχώς πάλι αρνητική, που αφορά την καλλιέργεια ροδακίνων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη γεωπόνου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας σε αγροτεμάχια με ροδάκινα και νεκταρίνια των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ώριμων καρπών ροδακινιάς οι οποίοι είχαν λάβει το χαρακτηριστικό κόκκινο σκούρο επίχρωμα, λίγο πριν ή κατά την έναρξη της συγκομιδής, ποικιλιών με κύριο εκπρόσωπο τη “Sweet Scarlet®” και νεκταρινιών όπως “Big top”, “Black Ruby” κ.α., με γραμμωτούς μεταχρωματισμούς, συρρίκνωση του φλοιού και συμπτώματα που ομοιάζουν με εμφάνιση φακιδίων, σε βαθμό που να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι και σε ποσοστό που διαφέρει, από 20 έως 80% ανάλογα με το αγροτεμάχιο, το στάδιο ωρίμανσης, την ποικιλία και το χρώμα του καρπού.

Η εμφάνιση γραμμώσεων στο φλοιό του ροδάκινου όπως και η συρρίκνωσή του, γίνεται εμφανής σύμφωνα με δημοσιευμένο άρθρο της Δρος Δρογούδη Π., του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, μετά από έντονη βροχή. Η εμφάνιση φακιδίων έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, σε περιόδους έντονης ξηρασίας.

Οι συνθήκες έντονου καύσωνα-ξηρασίας (39,5 β.κ στις 02/07-ξηρασία-ανομβρία) που επικράτησαν στην Π.Ε. Πέλλας το τελευταίο διάστημα, ακολουθούμενες από έντονες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας (60 χιλ. βροχής στις 16/07 και 17/07-κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «μέδουσα»), μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή και ευθύνονται για την εμφάνιση των ως άνω περιγραφέντων ζημιών.

Εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσετε προς το συμφέρον των παραγωγών ζητούμε τις δικές σας, άμεσες ενέργειες για την καταγραφή, αποτίμηση, αποζημίωση ή όποια άλλη ενέργεια προβλέπεται από τη νομοθεσία η οποία να λειτουργεί ευεργετικά για τους παραγωγούς και, συνυπολογίζοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία μας αλλά και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας, ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...