Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ: ΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος είναι Κερκυραίος και έχει πιει πάρα πολλές τσιτσιμπύρες στη ζωή του. Τον γνωρίσαμε τυχαία την ώρα που δοκιμάζαμε το πολύ ιδιαίτερο αναψυκτικό και μας μίλησε για την ιστορία του και για τη μοναδική εταιρία που έχει απομείνει στην Ελλάδα και έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει στους Αθηναίους.
Aπό την ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ 

   Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Παλιότερα υπήρχαν 8 βιοτεχνίες που έφτιαχναν τσιτσιμπύρα, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, η επιχείρηση που ίδρυσε ο Γιώργος Χειμαριός.
 Το όνομά της (από το τζίντζερ αλλά και το τσιτσιρίζω, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει μόνη της κατά τη ζύμωση) είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ginger beer, του αναψυκτικού που αγαπούσαν και αγαπούν οι Άγγλοι και στην Ελλάδα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα.

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει.  Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και τζίντζερ.
 Τα υλικά ζυμώνονται για πέντε μέρες και μετατρέπονται στο ανθρακούχο αναψυκτικό, με το ανθρακικό να δημιουργείται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. 

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα.  Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει.
 «Η τσιτσιμπύρα είναι ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό και από παραγωγή σε παραγωγή μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, εξαρτάται από τη γεύση του λεμονιού» λέει. «Μπαίνει μόνο φρέσκο λεμόνι στην Παρασκευή. Δεν είναι κόκα κόλα, είναι φυσικό προϊόν. Αν αφήσεις την τσιτσιμπύρα εκτός ψυγείου, το μπουκάλι μπορεί να φουσκώσει γιατί ζυμώνεται συνέχεια. Όταν την ανοίγεις πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά γιατί μπορεί να 'ταξιδέψει', δηλαδή να αφρίσει, γιατί είναι ζωντανό πράγμα.
 Η τσιτσιμπύρα θέλει παίδεμα, πρέπει να ασχοληθείς μαζί της, να προσέχεις να μην εκτεθεί στον ήλιο. Στην Κέρκυρα πίνουν όλοι τσιτσιμπίρα και στους Άγγλους που έρχονται και την ξέρουν αρέσει πολύ. Η αγγλική βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, λόγω των υλικών. Είναι πολύ καλύτερη η ντόπια. Εκτός από σκέτη, εμένα μου αρέσει και με βότκα» λέει ο Σπύρος.

   Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι. «Μπορείς να πιεις τσιτσιμπύρα σαν χωνευτικό. Ό,τι και να φας πίνεις μετά μια τσιτσιμπύρα και στρώνεις» λέει ο Σπύρος.

Κι αυτή είναι μία ιδιαίτερη συνταγή για κοκτέιλ με τσιτσιμπίρα:  

 Mojito με τσιτσιμπύρα
 Υλικά - φρέσκα φύλλα μέντας - 3 κ.τ.γ ζάχαρη - 1 λάιμ κομμένο 65 ml ρούμι - τσιτσιμπίρα - μία φέτα τζίντζερ ( προαιρετικά) 

  Εκτέλεση 
Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μέντα, τη ζάχαρη και τα κομμάτια lime και λιώστε τα. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ποτήρι με την τσιτσιμπίρα. Γαρνίρετε με φύλλα μέντας και μία λεπτή φέτα τζίντζερ.  

 Τσιτσιμπύρα μπορείτε να βρείτε: 
«Κάπαρη» Ασκληπιού 22, Αθήνα, «Μεσογειακή Διατροφή», Σοφοκλέους 1, Αθήνα, «Σοφός Μάρκετ» Μητροπόλεως 78, Αθήνα, «Αφοί Καππάτου» Σπ. Τρικούπη (Ασημάκη Φωτήλα 1), Εξάρχεια, Αθήνα, »Γήινος» Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι και σε επιλεγμένα μπαρ. 




Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...