Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Συρτός Μακεδονίας (ντομάκινε). - Χάλκινα Γουμένισσας



Συρτός Μακεδονίας (ντομάκινε).

Χορός ''Ντομάκινε'' που σημαίνει ''Νοικοκύρης'' και είναι τοπικός χορός Θεσσαλονίκης. Η λέξη ''ντομάκινε'' προέρχεται από την λέξη -ντόμα (τοπικού ιδιώματος) από την ελληνική λέξη -δόμα και τα παράγωγα ''δομώ-δόμημα-δόμηση-οικοδομή''.
 Το τραγούδι περιέχει και στίχο στο τοπικό σλαβοφανές ιδίωμα όπου δυστυχώς μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας τραγούδια όπου περιείχαν λόγια διώχθηκαν από το Ελληνικό κράτος, είτε λόγο μη γνώσης της τοπικής παράδοσης των Ελλήνων σλαβόφωνων (σήμερα δίγλωσσων), είτε υπό την πίεση τότε των Βουλγάρων για αναγνώριση μειονότητας εντός της Ελλάδας με πρόσχημα το γλωσσικό ιδίωμα.
 Αυτή τη στάση του ελληνικού κράτους εκμεταλλεύτηκαν οι Βούλγαροι και σήμερα Σκοπιανοί και προσπαθούν τόσα χρόνια να οικειοποιούνται ως δικά τους παραδοσιακά τραγούδια και χορούς Ελλήνων σλαβόφωνων (σήμερα δίγλωσσων) της Μακεδονίας.

Τα Χάλκινα Πνευστά της Γουμένισσας, αποτελούν ίσως την πιο αξιόλογη εκπροσώπηση της περιοχής.

Η ονομασία Χάλκινα της Γουμένισσας δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα του Αλέξανδρου Ζώρα σε μια συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τότε το σχήμα έχει καθιερωθεί λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες και σε διεθνή αλλά και εγχώρια φεστιβάλ με χορευτικά συγκροτήματα. Έτσι τα "Χάλκινα της Γουμένισσας" συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομία της Γουμένισσας.
Από τη Γουμένισσα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας προέρχονται, εδώ και αιώνες, οι λαϊκοί ζουρνατζήδες και νταουλτζήδες. Τα χάλκινα είναι ένα νεότερο μουσικό είδος το οποίο έχει ήδη κατακτήσει το μεγάλο κοινό. Τα χάλκινα, συνοδεύουν τη ζωή της Γουμένισσας με κάθε αφορμή, όπως στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και οι περιφορές των Επιτάφιων της πόλης.
Η κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, η βρύση, κτίσμα των Γάλλων στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου πολέμου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, το ιστορικό διδακτήριο στο οποίο στεγάζονταν από τον προηγούμενο αιώνα τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Γουμένισσας, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (1864-1869) και κυρίως το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας με τη Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, κειμήλιο του τόπου και το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Γουμένισσας...

Το γλωσσικό ιδίωμα ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας:
http://ethnologic.blogspot.gr/2011/11...

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!





ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/channel/UC-B6qZjyyI2_DieZyebtOlg

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...