Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ISSIS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Έπειτα από τρεις επιθέσεις σε τρεις εβδομάδες, στο Παρίσι, στη Βηρυτό και στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 397 άνθρωποι, η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και την τρομακτική βιαιότητα του. 

  Στην νοτιοανατολική Νιγηρία όμως υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση πιο θανατηφόρα από το ISIS: Η Mπόκο Χαράμ. Οι Νιγηριανοί τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες 6.644 ανθρώπων το 2014, συγκριτικά με τους 6.073 θανάτους που προκλήθηκαν από τα χέρια μαχητών του Ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια τρομοκρατία που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη, το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Οικονομία. 

  Την ώρα που δημοσιευόταν η έκθεση,  ο αριθμός είχε ήδη αυξηθεί. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας δύο γυναικών – καμικάζι έξω από πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Κανό της Βόρειας Νιγηρίας. Οι αρχές κατηγόρησαν ευθέως τη Μπόκο Χαράμ για το χτύπημα.

   Την περσινή χρονιά, η Μπόκο Χαράμ και το ISIS ήταν υπεύθυνοι για το 51% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ παρουσιάζουν αύξηση κατά 300%, σύμφωνα με τον κατάλογο. 

      Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Όπως και το ISIS, έτσι και η Μπόκο Χαράμ, έχει προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της στη Νιγηρία. Δημοσιεύει παρόμοια προπαγανδιστικά βίντεο με αποτρόπαιες εκτελέσεις και οι φιλοδοξίες της εκτείνονται από την επιβολή της «Σαρία», μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και την καταστροφή του κράτους, θυμίζοντας αρκετά την τακτική που ακολουθεί το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

   Η Μπόκο Χαράμ, όπως ακριβώς και το ISIS, θέλει να επεκτείνει την περιοχή του ελέγχου της. Για να το καταφέρει, έχει αρχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στα γειτονικά κράτη του Καμερούν, του Τσάντ και του Νίγηρα. 

  Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πολύ συχνά, η Μπόκο Χαράμ επιτίθεται κατά ιδιωτών, χρησιμοποιώντας όπλα που οδηγούν σε πολύ υψηλό παράπλευρων θανάτων ανά επίθεση. 

      Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε το 2002, αλλά πραγματοποίησε τις πρώτες επιθέσεις της το 2009. Χαράμ στα αραβικά σημαίνει «απαγορευμένο» - και συμβολίζει τη στάση της απέναντι στη Δύση, και ειδικότερα στη δυτική κουλτούρα και εκπαίδευση. Ωστόσο, η ιδεολογία του Ισλάμ που προωθεί τίθεται εναντίον όλων των πραγμάτων, τόσο Δυτικών όσο και κοσμικών.

   Η Μπόκο Χαράμ έκανε την εμφάνιση της το 2014 μετά την απαγωγή  276 κοριτσιών από σχολείο της Νιγηρίας. Οι απαγωγές πυροδότησαν μία παγκόσμια καμπάνια στα social media υπό το hashtag #BringBackOurGirls. 57 κορίτσια κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά 219 δεν επέστρεψαν σπίτι τους ποτέ και η Μπόκο Χαράμ συνέχισε απερίσπαστη το βίαιο έργο της.

   Από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα, η βία που έχει ξεσπάσει στη Νιγηρία και τις γειτονικές περιοχές, έχει «ξεσπιτώσει» περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς έχουν ενωθεί με τις προσφυγικές ροές που προέρχονται από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής και τα αραβικά έθνη, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

       Σύμφωνα με την έκθεση της Τετάρτης η τρομοκρατία βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις για το 2014 έφτασε τους 32. 685 θανάτους, μια αύξηση της τάξεως του 80%, σε σχέση με τους 18.111 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το 2013. Παράλληλα είναι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

   Την ώρα που οι επιθέσεις στις δυτικές χώρες είναι που συγκεντρώνουν την προσοχή των δυτικών ΜΜΕ, περισσότεροι από το 78% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, σημειώθηκαν στη Νιγηρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία.

   Συνολικά, σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο σημειώθηκε τουλάχιστον ένας ή περισσότεροι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014, εν συγκρίσει με τις 59 χώρες της περασμένης περιόδου.



   Πηγή: Mashable / Μετάφραση- επιμέλεια: LIFO Newsroom Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...