Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ του πρώην ΚΕΓΕ ΣΚΥΔΡΑΣ από ΑΓΡΟΤΕΣ στα ΣΕΒΑΣΤEΙΑΝΑ ΠΕΛΛΑΣ



    Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα, που αναγράφονταν και στα πανό «Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρείες», οι αγρότες των Σεβαστειανών - Πέλλας προχώρησαν σε κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη των κτημάτων έκτασης περίπου 380 στρεμμάτων του πρώην ΚΕΓΕ στο Αγρόκτημα Σεβαστειανών, που προχωράει η δημοπράτησή τους «φωτογραφίζοντας» εταιρεία σαν ενδιαφερόμενη για την αξιοποίησή τους με βάση τον Νόμο 4061/2012.
     Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και με πρωτοβουλία της από την πρώτη στιγμή, που το θέμα ήρθε για γνωμοδότηση στο Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας αντέδρασαν σθεναρά σ’αυτήν την προοπτική διεκδικώντας τα χωράφια για παραχώρηση στους ακτήμονες & μικροκληρούχους τους χωριού. Το θέμα αναδείχτηκε στο Δ.Σ. του Δήμου από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αρχικά το Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας - και παρά την προηγούμενη ομόφωνα αρνητική θέση του Τοπ.Συμβουλίου Σεβαστειανών - γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στην πιο πάνω παραχώρηση.
      Η Συντονιστική Επιτροπή με γενικές συνελεύσεις ενεργοποίησε τους κατοίκους του χωριού, συγκέντρωσε πάνω από 350 υπογραφές και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας να ανακαλέσει την προηγούμενη γνωμοδότησή του και να συνταχθεί με το αίτημα των αγροτών των Σεβαστειανών.
      Το θέμα της παραχώρησης έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μακεδονίας, που με παρέμβασή τους οι κάτοικοι των Σεβαστειανών πέτυχαν τουλάχιστον την αναβολή λήψης απόφασης.
      Η συνέχεια δόθηκε με συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής  με τον  Υφυπουργό Γεωργίας κ.Αποστόλου, που δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης. Σε γραπτή απάντηση του όμως, σε σχετική ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Βαρδαλή Σ. και Γερασιμίδου Ελ. στη Βουλή, επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που υποσχέθηκε στην Συντονιστική Επιτροπή.
     Αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη οι αγρότες των Σεβαστειανών αποφάσισαν δυναμική κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον χώρο του πρώην ΚΕΓΕ, όπου κατευ-θύνθηκαν με κονβόι τρακτέρ και αυτοκινήτων μετά από συγκέντρωση-συνέλευση στην πλα-τεία του χωριού, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη.
    Παρόντες στην κινητοποίηση στο πρώην ΚΕΓΕ οι δημ.σύμβουλοι Σκύδρας Καραγιάννης Μιχ. και Αλεξίου Σάββας και ο δημ.σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κανάκης Μάνος, καθώς και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σεβαστειανών.
    Στην κινητοποίησή τους αυτή σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα από την Ε.Ο. Έδεσσας-Θεσσαλονίκης στο ύψος του πρώην ΚΕΓΕ και μοίραζαν ανακοινώσεις τους στους διερχόμενους οδηγούς για να ενημερώσουν για τους λόγους της κινητοποίησης τους.
    Στην ανακοίνωση, που μοίραζαν στα διερχόμενα οχήματα αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα :

    «Εμείς οι κάτοικοι των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν.
    Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρή-σει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην Ινστιτούτο - ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, «ξεχνώντας» τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων και μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά στην παράσταση μας στο Υπουργείο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή απάντηση της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε.
       Εμείς που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των κατοί-κων του χωριού. Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Για αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και είμαστε αντίθετοι στις θέσεις του σημερινού Υπουργείου.

     Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανή-κουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...