Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ



Το κουαρτέτο για τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία τιμήθηκε τελικά με το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής επιτροπής.

   Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στο κουαρτέτο για την αποφασιστική συνεισφορά τους στην εγκαθίδρυση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011. 

  Tο Κουαρτέτο, που δημιουργήθηκε μετά από τις πολιτικές δολοφονίες και την αναταραχή το 2013, όταν η χώρα βρισκόταν υπό κατάρρευση,  αποτελείται από δυο εργατικά συνδικάτα, μια εργοδοτική συνομοσπονδία και μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   Όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, οι τέσσερις εταίροι «θεμελίωσαν μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στα όρια εμφυλίου πολέμου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στην εγκαθίδρυση συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, που εγγυάται δικαιώματα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ασχέτως από το φύλο, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε πολίτη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κουαρτέτο συνέβαλε ώστε η Τυνησία, στο διάστημα μερικών ετών, να δημιουργήσει ένα συνταγματικό σύστημα διακυβέρνησης που διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. 

Η επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως το βραβείο δίνεται στο κουαρτέτο ως σύνολο, κι όχι στα επιμέρους μέλη του.   Η περίφημη Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε από την Τυνησία το 2010 – 2011 και μετά εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Αίγυπτος. 
    Υπενθυμίζεται ότι για το βραβείο υποψήφια ήταν μεταξύ άλλων και η Άνκελα Μέρκελ. 

BREAKING NEWS The 2015 Peace is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...