Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2014



Με πυκνή ομίχλη καλωσόρισαν οι Πρόμαχοι την πρώτη ημέρα του χειμώνα, τον πιο αγαπημένο μήνα μικρών και μεγάλων, τον Δεκέμβρη.
Ο μήνας με τις περισσότερες γιορτές σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο της εκκλησίας μας, που σηματοδοτείται από την Γέννηση του Κυρίου μας και τον πανανθρώπινο συμβολισμό, που εμπεριέχει.
Ο μήνας, που οι ημέρες του κυλούν ανοδικά και οδηγούν στην απόλυτη κορύφωση με τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους.
Πολλοί πιστοί βρίσκονται σε νηστεία, αναμένοντας την Γέννησή Του, ελπίζοντας στην ευλογία του, ενώ πλήθος πατροπαράδοτων εθίμων αναβιώνουν σε όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου.
Με τα κελάρια των σπιτιών γεμάτα από κάθε είδους τροφές, πατάτες, κάστανα, τουρσιά, σάλτσες, ρόδια, μήλα, φασόλια, κρεμμύδια και κάθε λογής τρόφιμο που μπορεί να συντηρηθεί, και τα ξύλινα βαρέλια με φρεσκοβρασμένο τσίπουρο και κρασιά κάθε είδους, τα υπόστεγα φουλαρισμένα από τα απαραίτητα καυσόξυλα, νιώθουν έτοιμοι για να υποδεχτούν έναν ακόμη χειμώνα στα ευλογημένα μας χώματα.
Με δεδομένη την μεγάλη οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι είναι συγκρατημένοι και υπό το βάρος των πολλών υποχρεώσεων, κρατούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε άσκοπες και περιττές αγορές.
Από την άλλη, στα σχολεία του χωριού, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την σταδιακή μετάβαση στις ημέρες των γιορτών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ετοίμασαν το γράμμα τους για τον Άγιο Βασίλη, ζητώντας το δωράκι που επιθυμούν.
Από τις 10 του μηνός και μετά, θα ξεκινήσει η σφαγή των οικόσιτων γουρουνιών, τα οποία έχουν στους στάβλους τους οι περισσότεροι κάτοικοι, και θα γεμίσουν καταψύκτες και τενεκέδες με την απαραίτητη τροφή για τον χειμώνα.
Αναμένεται με ενδιαφέρον ο στολισμός των σπιτιών με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα λαμπάκια και τις φιγούρες στις προσόψεις και τα παράθυρα, το μεγάλο δέντρο στην πλατεία, τα κάλαντα και φυσικά η γιορτή ορόσημο της εποχής, η Σούρβα , που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.
Θα προηγηθούν βέβαια οι παραδοσιακές φωτιές που προετοιμάζουν  οι παρέες των παιδιών της κάθε γειτονιάς, στα υψώματα του χωριού και ο άτυπος ανταγωνισμός, για το ποιά θα είναι μεγαλύτερη, θα "ανάψει" τα αίματα, στην "Κόλντα- μπάμπο".
Αξιοσημείωτες είναι και οι φιλανθρωπικές δράσεις, που κάνουν κάποιες ομάδες αλληλεγγύης του χωριού, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν με τα απαραίτητα τους αναξιοπαθούντες, σημάδι ότι υπάρχει ακόμη στην σκληρή εποχή μας, η αγάπη και η αλληλοστήριξη.
Αναμονή λοιπόν, περισυλλογή και προσευχή από τους ταπεινούς κατοίκους, για να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα και αυτός ο χειμώνας και να αφήσει ο καθένας μας το ανεξίτηλο σημάδι του στο σύντομο διάβα της ζωής, στον αγαπημένο μας τόπο.
Καλό μήνα- καλό χειμώνα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...