Κυριακή 29 Απριλίου 2012
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ.
Οι περισσότεροι ενήλικες αγνοούν ότι τα εμβόλια δεν τελειώνουν στο σχολείο…
Αν κοιτάξετε τον πίνακα που ακολουθεί , με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι πολλά από τα εμβόλια που συστήνονται -και υποχρεωτικά- για την ενήλικη ζωή, δεν μάθατε ποτέ ότι θα έπρεπε να τα είχατε κάνει. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Απριλίου, στόχο έχει να θυμίσει στους μεγαλύτερους ότι η ηλικία δεν φέρνει φυσική ανοσία:
Για τον λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναθεώρησε τους πίνακες αναγκαιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού και τους απέστειλε στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με ένδειξη ανά ηλικία, ώστε να εφαρμόζεται ένα ενιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και ενήλικες. Τα εμβόλια που προτείνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δημοσίευσε φέτος τους επικρατέστερους Μύθους για τα εμβόλια, ώστε να αφυπνισθούν οι ενήλικες διεθνώς και να θυμηθούν πόσα πολλά δεν γνωρίζουν για την προστασία τους. Παραθέτουμε τους τρεις σημαντικότερους.
Μύθος 1. Η καλύτερη υγιεινή και αποστείρωση αρκούν για να προστατευθούμε από τα λοιμώδη νοσήματα.
To ΣΩΣΤΌ είναι ότι: Χωρίς τα εμβόλια, τα νοσήματα θα επανεμφανιστούν. Η προσωπική υγιεινή δεν αρκεί.
Μύθος 2 : Ακόμα κι αν είναι κανείς εμβολιασμένος, μπορεί να κολλήσει το αντίστοιχο νόσημα.
ΣΩΣΤΟ: Το 90% όσων μολύνονται δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων.
Μύθος 3. Τα εμβόλια προκαλούν άγνωστες παρενέργειες και μπορεί να κοστίσουν τη ζωή.
ΣΩΣΤΟ: Καμία από τις παρενέργειες δεν είναι τόσο σοβαρή όσο τα νοσήματα από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια.
Η πολιομυελίτιδα λ.χ. οδηγεί στην παράλυση, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, ενώ πολλά άλλα νοσήματα συχνά αποβαίνουν μοιραία.
• Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου» για την μόλυνση μηνιγγίτιδας στα παιδια τόνισε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού που ανέφερε ότι το 2012 καταγράφηκαν συνολικά 477 κρούσματα τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν σε βρέφη και ηλικίες 9 ετών, καθώς και την εφηβεία.Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, ζαλάδα ή σύγχυση, φωτοφοβία, εξάνθημα κηλίδων και, στο τελικό στάδιο, κώμα .Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου, και μπορεί να προκληθεί από μικρόβια ή ιούς. Οταν προκαλείται από ιούς είναι λιγότερο σοβαρή και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Ο εμβολιασμός παραμένει το βασικότερο μέτρο πρόληψης .Τα πρώτα εμβόλια, ωστόσο, παρείχαν προστασία για δέκα χρόνια και δεν μπορούσαν να γίνουν σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται, επίσης, η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής.
•Η πνευμονιοκοκκική νόσος χτυπά βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5, αλλα και άτομα άνω των 50 ετών, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη νόσο μια από τις μεγαλύτερες απειλές θνητότητας, ιδιαίτερα στους ενήλικες. Υψηλού κινδύνου για την μόλυνση χαρακτηρίζονται άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.