Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΡΙΣΑ!!!


Φυτεύουν ξανά το δέντρο από το οποίο έφτιαχναν τη Μακεδονική Σάρισα! 
Διαβάστε για μια εντυπωσιακή πράσινη περιβαλλοντική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για διεθνή προβολή της χώρας. To ECOCITY, και η ψυχή του ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος σχεδιάζει να να διοργανώσει δεντροφύτευση..στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και ειδικότερα με το Εργαστήριο Δασοκομίας.

Συντονιστής είναι το μέλος της Επιστ. Επιτροπής του Τομέα Βορ. Ελλάδος του ECOCITY καθηγητής Παύλος Σμύρης. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, έχει εξασφαλιστεί ο αριθμός δέντρων και φυτών που απαιτούνται, τα οποία θα φυτευτούν το Φθινόπωρο. Στα δέντρα που θα φυτευτούν, θα περιλαμβάνονται και ιστορικά, ιθαγενή είδη, που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή. Δύο από τα είδη αυτά (Fraxius angustifolia και Μακεδονική Δρυς), χρησιμοποιούνταν από τους Αρχαίους Μακεδόνες για την κατασκευή της Σάριζας και των Στεφανιών!
Ο συμβολισμός θα αναδειχθεί μέσα από την δράση με ειδικούς καλεσμένους που θα συμμετέχουν στην δεντροφύτευση (Άνθρωποι του πολιτισμού, Αθλητές, κλπ).

Πέραν των συγκεκριμένων ειδών η ανάπλαση θα περιλαμβάνει και άλλα ελληνικά είδη της περιοχής όπως, η κρανιά, η κουτσουπιά, η μελικοκκιά, ο κοινός φράξος, η δάφνη, η φλαμουριά, ο πλάτανος καθώς και διάφοροι θάμνοι. Η σάρισα ήταν κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο δέντρου που αφθονεί στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας (της Άνω Μακεδονίας των αρχαίων), με μεγάλο ύψος και ευθύ κορμό, παρέχοντας έτσι δόρατα σε μεγάλο μήκος, σχετικά ελαφρά, με σκληρότητα και αντοχή. Χαρακτηριστικό της σάρισας, το οποίο κυρίως διαφοροποιούσε τη μακεδονική από τις οπλιτικές φάλαγγες, ήταν το μήκος της. Αρχικά περίπου 5,5 μέτρα, έφτασε τον 2ο π.Χ. αιώνα τα 6,50 μέτρα.

Γιατί η οικολογία είναι και αγάπη για την πατρίδα


ΠΗΓΗ : 
http://periergaa.blogspot.com

1 σχόλια :

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ? Α! ΞΕΧΑΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΟΙ ΤΗΣ ΤΖΑΚΡΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΚΕΙ ! ( ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ )...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...