Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ DARWIN ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.



Μεταπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές του προγράμματος σπουδών στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο του Darwin της Αυστραλίας συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή 13 Ιουλίου με τον Δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Πασόη.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλμωπίας κ. Κατερίνα Μπαγκή, ο επικεφαλής της Ομάδας Καθηγητής κ. Γεώργιος Φρατζής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των υποστηρικτικών φορέων του προγράμματος: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Γιάννης Νικολάκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας και Κολεγίου του Αγίου Γεωργίου κ. Διογένης Πατσούρης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μακεδονικού Συλλόγου Ντάργουιν κ. Στράτος Πούλος με τη σύζυγό του κα. Αγγελική Πούλου η οποία επίσης ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του Παν. Ντάργουιν. 
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας καλωσόρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στην αξία του περιεχομένου των σπουδών τους και την σημαντικότητα του έργου που επιτελούν με το να γίνουν κοινωνοί των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και η ομάδα συνέχισε την περιήγηση της στην περιοχή της Αλμωπίας.


Ο χαιρετισμός του Δημαρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασόη:




Σας καλωσορίζω στην Αλμωπία,  και χαίρομαι πραγματικά που οι επισκέψεις αυτές επαναλαμβάνονται και εύχομαι να γίνουν  θεσμός.
Θεωρώ και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός, να μας επισκέπτονται νέοι άνθρωποι, από τόσο μακριά, νέοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει  ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Σχετικά με αυτή την επιλογή σας, θέλω να σας πω ότι, δεν υπήρξε ποτέ κανένας και ούτε ποτέ θα υπάρξει άνθρωπος, που μελετώντας την ελληνική γλώσσα και εντρυφώντας στο ελληνικό πολιτισμό να μην κέρδισε υπέρ -πολύτιμες γνώσεις, να μην άνοιξαν οι ορίζοντες του, να μην έγινε κοινωνός των  πανανθρώπινων  αξίων αυτού του ανώτερου πολιτισμού και εν τέλει να μην έγινε σοφότερος και χρησιμότερος άνθρωπος στην κοινωνία και στη χώρα που έχει επιλέξει να ζει.
  Πιστεύω ότι είναι περιττό να αναφερθώ με λεπτομέρειες  στην αξία και στην προσφορά της ελληνικής γλώσσας. Γνωρίζετε ότι, όλες οι γλώσσες έχουν δανειστεί και έχουν δανείσει λέξεις αλλά καμία δεν έχει δανείσει περισσότερες σε σύγκριση με την ελληνική, και πολύ περισσότερο καμία δεν έχει δανείσει την ίδια ποιότητα λέξεων με την ελληνική.
Για τη γλώσσα μας και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από πού να αρχίσει κάποιος, που να σταθεί, και που να καταλήξει.
 Στη δημοκρατία Democracy, στο θέατρο theater, στη μουσική music, στην αρμονία  harmony, στην ιδέα idea, στην ιδεολογία  ideology,  στην ανάλυση ana¬lysis , στο σύστημα  system.
Στον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Περικλή, τον Θουκυδίδη, τον Πυθαγόρα,  τον Αρχιμήδη, τον Μέγα Αλέξανδρο ……. ο κατάλογος λέξεων, προσωπικοτήτων και προσφοράς στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και στις επιστήμες  δεν έχει τέλος.
Με λίγα λόγια, to make a long story short  όπως λέτε στην Αυστραλία, δεν υπάρχει λέξη που να δηλώνει έννοια, σκέψη, έκφραση, επιστήμη που να μην είναι Ελληνική. 
Φίλες και φίλοι,
Πέρσι σας υποδέχτηκε και σας μίλησε, εδώ στην αίθουσα αυτή, ένας γλυκύτατος άνθρωπος και σπουδαία συγγραφέας η Νίκη Τάντση. Δυστυχώς ο Θεός δεν επέτρεψε να είναι εδώ κοντά μας σήμερα.
Επίσης πέρσι, μιλήσαμε για την κρίση που διέρχεται η χώρα μας και για το πόσο σκληρά δοκιμαζόμαστε όλοι οι έλληνες. Μας βρήκατε πέρσι και μας βρίσκεται και φέτος χωρίς την αισιοδοξία και τη δύναμη που οφείλουμε, ως φορείς ενός μεγάλου πολιτισμού, να έχουμε.
Είμαι βέβαιος ότι, παρακολουθείτε από την Αυστραλία τα τεκταινόμενα  εδώ, θα βλέπετε και θα ακούτε διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους (Γερμανούς, Ολλανδούς, Φιλανδούς) να μιλούν μερικές φορές απαξιωτικά για τη χώρα μας. Ξέρουμε ότι έχουμε κάνει λάθη, όπως άλλωστε έχουν κάνει όλοι οι λαοί του κόσμου, λάθη τα οποία θα διορθώσουμε. Από εσάς που έχετε συνειδητά  επιλέξει ως αντικείμενο σπουδών την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, θέλω να σας ζητήσω μία χάρη, να θυμίζετε σε όλους ότι η Ευρώπη φέρει όνομα Ελληνικό, με ότι αυτό σημαίνει για τη ιστορία αυτής της ηπείρου.


Λίγα λόγια για την ιστορία (history) της Αλμωπίας, το όνομά της οφείλεται στους αρχαίους κατοίκους της, τους Άλμωπες. Kατά την ελληνική μυθολογία οι  Άλμωπες ήταν φυλή γιγάντων. Πήραν το όνομά τους από τον αρχηγό τους (Άλμωπα), γιο του Ποσειδώνα και της Έλλης. Ετυμολογικά η λέξη «Αλμωπία» προέρχεται από τα συνθετικά «Άλμα» και «ωψ» (-ωπός) που ερμηνεύονται ως ανάπτυξη κατά το πρόσωπο, την όψη. 
Και το όνομα της πόλης μας, της Αριδαίας,  οφείλεται στον Αριδαίο, γιο του Αμύντα Γ' και θείο του Μ. Αλεξάνδρου.
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στον Μέγα Αλέξανδρο μια και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα ποιο σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας Ιστορίας. Και ούτε στον μεγάλο πανεπιστήμονα δάσκαλό του τον Αριστοτέλη του οποίου την γενέτειρα θα επισκεφτείτε σε λίγες μέρες.   


Η Αλμωπία, υπήρξε μία από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου, με γεωγραφικά όρια ακριβώς ίδια με αυτά της σημερινής, περιελάμβανε την ορεινή περιφέρεια των Μογλενών , βόρεια της Ημαθίας και βορειοδυτικά της Βοττιαίας.  Οι Αλμωπείς ήταν αρχικά ανεξάρτητοι, κατόπιν όμως προσαρτήθηκαν στο μακεδονικό κράτος. Τα μεταλλεύματα και τα δάση της, ο γεωργικός και κτηνοτροφικός της πλούτος, το άφθονο κυνήγι και το ανθρώπινο δυναμικό της, την καθιστούσαν μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές του Μακεδονικού Κράτους, γεγονός που αποδεικνύεται από την ιδιαίτερη φροντίδα που κατέβαλε για την οχύρωσή της με 13 ακροπόλεις, που επικοινωνούν οπτικά με της Αψάλου και με της Πέλλας.  Κύριες πόλεις της Αλμωπίας ήταν η Άλωρος,  Άψαλος,  η Εύρωπος και ή Όρμα.
Η περιοχή της Αλμωπίας άκμασε κατά τα αρχαία χρόνια, πέρασε όμως δύσκολες στιγμές στη Βυζαντινή περίοδο, την Τουρκοκρατία και απελευθερώθηκε το 1912. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πολλοί πρόσφυγες οι οποίοι συνέβαλαν  στην ανοικοδόμηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας.
Σήμερα η οικονομία της Αλμωπίας στηρίζεται κυρίως στη γεωργική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στην υλοτομία και τον τουρισμό. Η εύφορη πεδιάδα μας είναι κατάλληλη για δεντροκαλλιέργειες (εξαιρετικά κεράσια και ροδάκινα ελπίζω να δοκιμάσατε), καλλιέργεια καπνού, καλαμποκιού, πατάτας αμπελιού, πιπεριάς και οσπρίων. Εκτός από τα γεωργικά προϊόντα έχουμε και άριστης ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα . Επίσης και προϊόντα υλοτομίας που προέρχονται από τα δάση δρυός, οξιάς, πεύκου και του έλατου. 


φίλες και φίλοι, 
Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, αλλά  η γλώσσα και ο πολιτισμός της  έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα. Ακολούθησαν μία δυναμική πορεία, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και εσείς όλοι συμμετέχετε σε αυτή την πορεία γνώσεων και σοφίας . 
Είμαστε υπερήφανοι για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, για την ιστορία μας. Και αυτή ακριβώς η υπερηφάνεια θα μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας.
Αλλά και εσείς, που διδάσκεται και διδάσκεστε τον πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά,  μας κάνετε υπερήφανους και συγχρόνως συμβάλλεται στο να ξαναβρούμε την περπατησιά μας.
 Θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, τον Γιώργο Φρατζή, τον Γιάννη Νικολάκη, τον Πρωτοπρεσβύτερο Διογένη Πατσούρη, τον συμπατριώτη μας Στράτο Πούλο και την σύζυγο του Αγγελική και όσους αγωνίζονται χρόνια τώρα για να μπορεί να υλοποιείται το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα. 
Ευχαριστώ και τις νέες και νέους που τιμούν τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας, και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ στην Αλμωπία.
Εύχομαι να περάσετε καλά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...