Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.
Το μακελείο στο Κονέκτικατ επανέφερε στη δημοσιότητα ένα ζήτημα-ταμπού στην αμερικανική κοινωνία
Οπλα που στάζουν αίμα σχηματίζουν τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφίσα αμερικανικής εκστρατείας για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.
Είναι μια επαναλαμβανόμενη τραγωδία αυτή που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα της οπλοκατοχής είναι οξύτατο, αλλά είναι ένα από τα λίγα τόσο ακανθώδη ζητήματα – σχεδόν ταμπού – για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να τραβήξει μια γραμμή και να πάρει μια στάση εναντίον της, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα σαν αυτό στο σχολείο του Κονέκτικατ. Ιδού ένας δωδεκάλογος περί μαζικών δολοφονιών και οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, τον οποίον δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post με αφορμή την φοβερή «σφαγή των νηπίων» στο εύπορο και γαλήνιο – μέχρι την αποφράδα περασμένη Παρασκευή – Νιουτάουν.
1. Οι περισσότεροι δράστες κατέχουν νόμιμα τα όπλα τους.
Από το 1982, έχουν σημειωθεί 61 μαζικές δολοφονίες ( με τουάχιστον τέσσερα θύματα ) σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Μασαχουσέτη μέχρι τη Χαβάη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δράστες αγόρασαν τα όπλα τους με απολύτως νόμιμο τρόπο. Αυτό δεν ισχύει για τον 20χρονο Ανταμ Λάντζα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποίησε όπλα της νηπιαγωγού μητέρας του, για τα οποία εκέινη είχε νόμιμη άδεια.
2. Έντεκα από τις 20 χειρότερες μαζικές σφαγές των τελευταίων 50 ετών έγιναν σε αμερικανικό έδαφος.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με τεράστια απόσταση: με μόλις δυο περιστατικά.
3. Αφθονία όπλων δεν σημαίνει απαραίτητα και πολλα περιστατικά βίας.
Η Ελβετία και το Ισραήλ είναι δυο τετοια παραδείγματα όπου ισχύει η οπλοκατοχή - έστω κι αν τα τελευταία χρόνια οι νόμοι για την απόκτηση ενός όπλου εχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί- αλλά τα επιπεδα ανθρωποκτονιών δεν είναι τόσο υψηλά όσο στις ΗΠΑ.
4. Οι ΗΠΑ είναι βίαιη χώρα, αλλά παλιά ήταν ακόμη πιο βίαιη.
Ο Κίραν Χίλι, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Ντιούκ, βρήκε πως τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80 οι μαζικές επιθέσεις δολοφονίας στις ΗΠΑ ήταν πολύ περισσότερες.
5. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει ξανά
Από τα 11 πιο αιματηρά περιστατικά μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, τα πέντε έγιναν από το 2007 κι έπειτα. Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε την σφαγή στο Κονέτικατ με τους 27 νεκρούς, το δεύτερη χειρότερο ανθρώπινο απολογισμό στην ιστορία της χώρας.
6. Ο Νότος είναι η πιο βίαιη περιοχή των ΗΠΑ.
Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ συμβαινουν περισσότερα βιαία περιστατικά σε σχέση με τις μεσοδυτικές, τις βορειοανατολικές ή τις δυτικές πολιτείες της χώρας.
7. Τα ποσοστά οπλοκατοχής μειώνονται σταδιακά.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πάτρικ Ιγκαν, «η οπλοκατοχή βρίσκεται στο ιστορικά πιο χαμηλό σημείο της. Στην πραγματικότητα, διανύουμε μια περίοδο μεγάλης μείωσης της κουλτούρας των όπλων και της βίας στις ΗΠΑ», λέει, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία. Αλλά τα κρούσματα τυφλών αιματηρών επιθέσεων αυξάνονται. .
8. Περισσότερα όπλα ίσον περισσότερες δολοφονίες.
Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ελέγχων Τραυματισμών του Χάρβαρντ, προκύπτει πως όσα περισσότερα όπλα υπάρχουν στη κοινωνία, τόσα περισσότερα περιστατικά δολοφονιών συμβαίνουν.
9. Πολιτείες με αυστηρότερα μέτρα κατά της οπλοκατοχής έχουν λιγότερους θανάτους.
Η έρευνα του οικονομολόγου Ρίτσαρντ Φλόριντα έδειξε πως γίνονταν λιγότεροι φόνοι σε πολιτείες που είχαν αυστηρότερες διαδικασίες εναντιον της οπλοκατοχής.
10. Ο έλεγχος των όπλων δεν είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ.
Από το 1990 οι δημοσκόποι ρωτούν τους Αμερικανούς αν πιστεύουν πως θα έπρεπε να ενταθούν οι περιορισμοί για την οπλοκατοχή. Είναι προφανές ότι η κοινή γνώμη υιοθετεί την «κουλτούρα των όπλων» : με ποσοστά από 60 έως 70% η πλειοψηφία απαντά πως η σχετική νομοθεσία θα πρέπει είτε «να παραμείνει ως έχει» είτε «να γίνει πιο ελαστική».
11. Δημοφιλής είναι κάποιες ειδικές πολιτικές γύρω από την οπλοκατοχή.
Πολλοί στις ΗΠΑ θέλουν μόνο να απαγορευτεί η κατασκευή και κατοχή συγκεκριμένων βαρέων όπλων, όπως τα ημιαυτόματα πολυβόλα.
12. Οι μαζικές δολοφονίες δεν επηρεάζουν τις απόψεις κάποιου γύρω από την οπλοκατοχή.
Σύμφωνα με το Pew Research Center, ακόμη και μετα τις μαζικές δολοφονίες του περασμένου καλοκαιριού στο σινεμά Ορόρα στο Τέξας, η κοινή γνώμη δεν άλλαξε τη στάση της,ούτε έγινε πιο ευαίσθητη σχετικά με ζητήματα οπλοκατοχής. Τα ποσοστά όσων συνεχίζουν να επιλέγουν το «δικαίωμα στην οπλοκατοχή» είναι σχεδόν τα ίδια.
ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.