Σήμερα, 12/2, στον Πολύγυρο, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και Τουρισμού της Π.Κ.Μ. κ. Ιωάννης Γιώργος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μήτσιου Δημήτριος και Τζηρίτης Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη και πρώην Υπουργός κ. Πάχτας Χρήστος, ο Δήμαρχος Κασσάνδρας και πρώην Υπουργός κ. Παπαγιάννης Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Βορδός Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κ. Δημητρός Δημήτριος, ο Ειδικός Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Μήντος Δημήτριος, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.) και υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Χαλκιδικής.
Η σύσκεψη αφορούσε τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό και Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τομέα του οποίου προΐσταται ο κ. Θεοδωρίδης. Πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση, όπου εισακούστηκαν οι προτάσεις των παραγόντων της Π.Ε. Χαλκιδικής στον Τομέα του Προγραμματισμού, καταγράφηκαν τα προβλήματα και συγκεντρώθηκαν οι προτεραιότητες για το χρονικό διάστημα που διανύουμε.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης έκανε ξεχωριστή μνεία στις επιπτώσεις της κρίσης που πλήττει την Ελληνική Κοινωνία και ανέλυσε τους Πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάταξη της Πραγματικής Οικονομίας. Ακόμη αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζεται στην Π.Κ.Μ. με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας ήταν: «Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης απαιτεί πολιτική ευθύνη, κοινωνική ευαισθησία, ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική από όλους και για όλους, ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία βασίζονται και αρθρώνονται γύρω από δύο Πυλώνες: αυτούς της Αγροτικής Οικονομίας – Επιχειρήσεων Μεταποίησης και του Πολιτισμού – Τουρισμού. Αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτείται κεντρικό προγραμματισμός – σχεδιασμός και μία συλλογική αντίληψη των δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε».
Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις εργασίας με τους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τοπικούς και παραγωγικούς φορείς για την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών ενώ, ευχαρίστησε τον κ. Γιώργο για το υψηλό επίπεδο συνάντησης.
Ακολουθεί η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:
«Ανοίγοντας αυτόν τον κύκλο των επισκέψεων στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Χώρα μας και βιώνουν οι πολίτες της, γι’ αυτά που, υπονομεύουν τις Περιφερειακές Οικονομίες, όπως της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, εμποδίζουν την πρόοδο των επιχειρήσεών μας, μειώνουν τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα των εργαζομένων μας.
Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης απαιτεί
Πολιτική ευθύνη
Κοινωνική ευαισθησία
Ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική από όλους και για όλους, ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κρίση μας «έπιασε» απροετοίμαστους, γιατί εγκαταστάθηκε σταδιακά, γιατί αποσυντόνισε την Ελληνική Πολιτεία, γιατί συγκρούστηκε με τον κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό των Ελλήνων, γιατί εμπόδισε την αφύπνιση των δυνάμεων της κοινωνίας μας και τέλος, γιατί ακύρωσε κάθε βήμα εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών, των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν με ανησυχία τις Κεντρικές Πολιτικές και Διοικητικές Δυνάμεις της Χώρας (τη Βουλή, τα Κόμματα, τα Υπουργεία) να μεταθέτουν την ανάταξη και εξυγίανση της οικονομίας μας από τον βραχυ-μεσοπρόθεσμο στο μεσό-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, από το σήμερα στο αύριο.
Η κρίση ήλθε για να μείνει και δεν θα φύγει πριν την απωθήσουν Υγιείς, Καινοτόμες και Ανταγωνιστικές Παραγωγικές Δυνάμεις της Χώρας, καθοδηγούμενες από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με χρέος και ευθύνη για το Έθνος και την Ιστορία του.
Έως τώρα οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν όρους και προϋποθέσεις Σχεδιασμού και Προγραμματισμού σε Συνθήκες Κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε.
Παράλληλα, δεν διαθέτουν ακόμη τις απαιτούμενες θεσμικές εξουσιοδοτήσεις και τους μηχανισμούς δημιουργίας των πρωτογενών Περιφερειακών Πόρων.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία της Π.Ε. Πέλλας με πολιτική ευθύνη προετοιμάσαμε επείγουσες παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Το ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρούμε και σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σχεδιάσαμε με όραμα, με στόχους, με στρατηγική και με επιχειρησιακό προγραμματισμό την εξωστρέφεια και την ένταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Παράλληλα διαμορφώσαμε πολιτικές και μέτρα για την ηπιότερη και καινοτόμο οικονομία της αυτάρκειας για όσους το θέλουν ή το έχουν ανάγκη.
Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία αφορούν
1. Το Περιβάλλον
2. Την Ενέργεια, Τεχνολογία, Καινοτομία, Μεταποίηση
3. Τις Εξαγωγές και Μεταφορές,
4. Τις Εταιρικές μας σχέσεις με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Την Αναζήτηση και Διαχείριση των χρηματοδοτήσεων των παρεμβάσεών μας (Υπουργεία, Ευρώπη) και τέλος, την Οργάνωση της Διοίκησης της Ανάπτυξης της Πέλλας και τώρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι παρεμβάσεις μας βασίζονται και αρθρώνονται γύρω από δύο Πυλώνες: αυτούς της Αγροτικής Οικονομίας – Επιχειρήσεων Μεταποίησης και του Πολιτισμού – Τουρισμού.
Θέλουμε η αγροτική μας οικονομία, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, των Σερρών, της Ημαθίας να αναπτύσσεται σε υγιή εδάφη, να έχει στη διάθεσή της τα κατάλληλα αρδευτικά νερά, να σχεδιάσουμε τη σταδιακή στροφή στην κτηνοτροφία. Αυτό θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση των κατάλληλων ζωοτροφών, τις οποίες θα παράγει η γεωργία μας.
Οι αγροτικές δραστηριότητες της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας πρέπει να ακολουθούν ορθές πρακτικές προστασίας, τόσο για τον παραγωγό και τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε τους αγροτικούς πόρους και την παραγωγή από έκτακτες συνθήκες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανθρωπογενείς κινδύνους, με αποτελεσματικά συστήματα και μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας. Για ένα περιβάλλον αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Όσον αφορά τον άλλον Πυλώνα, αυτόν του Πολιτισμού – Τουρισμού, θέλουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τις αξίες του πολιτισμού, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της Πίστης των Τοπικών Κοινωνιών.
Πίστη ότι, η αντιμετώπιση της κρίσης και η διαχείριση των επιπτώσεών της θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αναπτύξουμε μία Κοινωνία Ειρήνης που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και παράδοση και που το μέγεθός τους είναι ικανό να κινητοποιήσει και να συντηρήσει σημαντικές διεποχιακές και πολυλειτουργικές διεθνείς ροές επισκεπτών στην Πέλλα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέροντας αντικείμενα και περιεχόμενο στον Πυλώνα του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ελπίδα και η προσδοκία για το αύριο ξεκινά απ’ το σήμερα.
Αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτείται:
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ των στρατηγικών επιδιώξεων των εφαρμοστέων πολιτικών και των συνακόλουθων επιχειρησιακών σχεδιασμών προδιαγράφοντας και τα σχέδια δράσης ανά τομέα, ανα κλάδο και ανα περιφερειακή ενότητα.
Για κάθε Στρατηγική Επιδίωξη απαιτείται:
1. Έρευνα, Μελέτες, Ωριμότητα Παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας
2. Επιχειρησιακό Σχέδιο και Πρόγραμμα
3. Σχέδιο Δράσεων Υλοποίησης
4. Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Εξειδίκευση των υπηρεσιών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την Διοίκηση της Ανάπτυξης της Πραγματικής Οικονομίας
Με το νέο μοντέλο Περιφερειακής – Τομεακής Κυβέρνησης που εφάρμοσε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, εμείς, τα μέλη της Κυβέρνησης αυτής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διαμορφώσουμε
Α) τη στρατηγική για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας,
Β) τις πολιτικές της πολιτικής της Περιφερειακής Ανάπτυξης,
Γ) το σύστημα συντονισμού του έργου της Κυβέρνησής μας.
Μία πρώτη πράξη, ένα πρώτο βήμα για τον παραπάνω Συντονισμό αποτελεί η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ των καταρχήν εκτιμήσεων των οργάνων και των υπηρεσιών των περιφερειακών ενοτήτων ώστε, να ομογενοποιηθούν και τα κριτήρια που δεν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα.
Σε αυτό αποσκοπούν οι προγραμματισμένες, πρώτες συναντήσεις και συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, με επιδίωξη την άμεση ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με Στόχους, Στρατηγική και Σχέδιο για την Ανάπτυξη.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όσον αφορά τον τομέα του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού, πως δεν θα αφήσουμε καμία δυνατότητα ανάπτυξης δίχως Αξιοποίηση για την εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Περιφέρειας και στο Νέο Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Διοίκηση κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στους επιστήμονες, στο στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών και στις παραγωγικές δυνάμεις και των 7 ενοτήτων για τη συστράτευσή σους σ΄αυτόν τον πόλεμο, που θα έχει νικητές, την Οικονομία, την Κοινωνία και την Πολιτική.
Ο Νέος Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σηματοδοτεί μία ΝΕΑ περίοδο διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κάνει πράξη τη δέσμευσή του για εισαγωγή ενός σύγχρονου και λειτουργικού μοντέλου διοίκησης.
Ενός μοντέλου διακυβέρνησης με τη μορφή μίας τοπικής κυβέρνησης, με αναπτυξιακό προσανατολισμό και με κεντρικό στόχο την άμεση αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη στρατηγική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει σελίδα και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμαχήσουμε και να συμπράξουμε όλοι μας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ.
Σας ευχαριστώ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.