Από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την 24η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης:
Το 1982 στις 24 Μαρτίου, εορτάστηκε η 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης υποστηριζόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έκτοτε, καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο αυτήν την ημερομηνία, ως φόρος τιμής στον γιατρό Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος ανακάλυψε το αίτιο της ασθένειας. Η ανακάλυψη του αιτίου έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός τεράστιου αγώνα για τον περιορισμό αλλά και την εξάλειψη της φυματίωσης σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Το σύνθημα της επετείου το οποίο παραμένει το ίδιο για την περίοδο 2011-2015 θα επιτρέψει στους ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, να αναπτύξει ο καθένας στη διάρκεια της ζωής του, χωριστά, τη δική του δράση για να βοηθήσει στην εξάλειψη της νόσου (“Stop TB in my lifetime”).
Η πρόοδος για τη μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης όπως και των θανάτων από αυτήν υπήρξε εντυπωσιακή. Η θνησιμότητα της μειώθηκε πάνω από 40% σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση 2012 για την Φυματίωση του ΠΟΥ τα δεδομένα μετατοπίζονται προς την αύξηση των περιστατικών της πολυανθεκτικής (MDR) και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR).
Τα στοιχεία δείχνουν:
- 630.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) παγκόσμια
- Η πολυανθεκτική φυματίωση έχει εντοπιστεί σε 84 χώρες.
- Το 3,7% των νέων περιπτώσεων και το 20% των παλαιών που αντιμετωπίζονται τώρα, υπολογίζεται ότι έχουν πολυανθεκτική φυματίωση με την υψηλότερη αναλογία στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει το ΚΕΛΠΝΟ για το 2011:
- Δηλώθηκαν 479 κρούσματα από τα οποία τα 267 (56,1%) αφορούσαν Έλληνες και τα 203 (42,4%) άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Ο αριθμός των δηλουμένων κρουσμάτων παρουσίασε μια μικρή μείωση το 2011. Πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι επειδή ο αριθμός των ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας δεν είναι γνωστός, δεν είναι δυνατή και η ακριβής αξιολόγηση της παρατηρούμενης αύξησης των κρουσμάτων στα άτομα αυτά.
- Μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρήθηκε στην Αττική (5,9/100.000 πληθυσμού)
- Το 42,7% των κρουσμάτων σε Έλληνες καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 65 ετών
- Το 75,9% των κρουσμάτων σε αλλοδαπούς καταγράφηκε στις ηλικίες 15-44 ετών.
Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη, αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή και με στενή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιφυματικά φάρμακα, που μοιραία θα οδηγήσει τον ασθενή σε πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης.
Η εξάλειψη της είναι πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία και αποτελεί δοκιμασία για το Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Απαιτεί δε, συνεργασία συντονισμό και χρηματοδότηση παγκοσμίως.
Η παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης της φυματίωσης περιέχει πέντε συνιστώσες και είναι γνωστή ως DOTS:
1. Πολιτική δέσμευση και χρηματοδότηση (νομοθεσία, σχεδιασμός κ.ά)
2. Υποστήριξη της παρακολούθησης των ασθενών κατά τη χορήγηση της θεραπείας.
3. Διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
4. Ενίσχυση των εργαστηρίων ανίχνευσης του μικροβίου.
5. Οργανωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής (επιδημιολογία, σχεδιασμός δράσεων, κατάρτιση του προφίλ της χώρας, μέτρηση επιπτώσεων κλπ)
Η συνεργασία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειακό είναι επιβεβλημένη. Οι Υπηρεσίες Υγείας της ΠΚΜ συμμετέχουν στον αντιφυματικό αγώνα με:
• την επιδημιολογική επιτήρηση (διερεύνηση) των κρουσμάτων φυματίωσης που δηλώνονται και συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ
• την οργάνωση και λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας, στελεχωμένου από επαγγελματίες υγείας
• τη συνεργασία με το Αντιφυματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
• την ενημέρωση του πληθυσμού και ειδικότερα των γονέων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και άλλους κοινωνικούς φορείς με στόχο την πρόληψη.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως εκπρόσωπος της Πολιτείας σε Περιφερειακό επίπεδο αναπτύσσει και ενισχύει την υγειονομική και κοινωνική δράση των Υπηρεσιών Υγείας με στόχο την εξάλειψη της νόσου όπως διακηρύσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.