Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Καρασμάνης δεν είναι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρέστη και στην αποψινή (Πέμπτη 7 Μαρτίου) συνεδρίασή της με αντικείμενο το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και, αφού παρακολούθησε τη ενημέρωση, πήρε το λόγο, καταθέτοντας σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα παραμονής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Έδεσσας.
Κατ’ αρχήν υπενθύμισε την θέση του ότι απαιτείται ένας ρεαλιστικός εξορθολογισμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας και ότι, ο ίδιος, εδώ και δέκα χρόνια είχε επισημάνει πως όλα αυτά τα Τμήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια (για τους γνωστούς, βέβαια, λόγους) είναι θνησιγενή… Και ότι, όταν θα έκλειναν οι στρόφιγγες, όταν θα τέλειωναν τα κοινοτικά κονδύλια που τα χρηματοδοτούσαν, θα ήταν και καταδικασμένα. Σκωπτικά μάλιστα σχολίασε ότι όλο αυτό, θύμιζε αντιγραφή του σλόγκαν της επταετίας «κάθε πόλη και γήπεδο, κάθε χωριό και γυμναστήριο».
Υπογράμμισε όμως με έμφαση, ότι το Τμήμα της Έδεσσας, ούτε κατά διάνοια δεν πρέπει να εντάσσεται στην παραπάνω χρεωκοπημένη πρακτική που εφαρμόστηκε, δεδομένου ότι είναι μοναδικό για το αντικείμενό του σε όλη την Ελλάδα... Και, επιπλέον, το καθιστά ξεχωριστό, η πολύτιμη συνεισφορά του στην έρευνα αγοράς, στη διαφήμιση, στις πωλήσεις, στην παραγωγή, στη διακίνηση. Το πόσο καταξιωμένο είναι – κυριολεκτικά κορυφαίο στην κατηγορία του – αποδεικνύεται και από την μεγάλη ζήτηση από υποψήφιους φοιτητές.
Σχολιάζοντας την αποστροφή της ομιλίας του Υπουργού, ότι η λειτουργία τέτοιων Τμημάτων πρέπει να συνδέεται με την παραγωγή, ο Γιώργος Καρασμάνης έδωσε καταλυτική απάντηση: Τόνισε ότι το Τμήμα της Έδεσσας, είναι στην καρδιά του εξαγωγικού Κέντρου της χώρας, ενός από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα. Στη δε παρατήρηση επίσης του Υπουργού, ότι οι εισακτέοι δεν πρέπει απλώς να εγγράφονται και να φεύγουν αλλά να φοιτούν, ο Βουλευτής αντέτεινε με τεκμηριωμένο επιχείρημα: Ότι το συγκεκριμένο Τμήμα, έχει 450 εγγεγραμμένους εκ των οποίων ενεργοί φοιτητές είναι οι 350! Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έχει αποδειχθεί πως είναι ένα Τμήμα ισχυρό – αυτό δηλαδή που ζητάνε Κυβέρνηση και Υπουργός – όπως επίσης, ισχυρά και ανταγωνιστικά είναι και τα πτυχία του. Και απόδειξη είναι ότι όσοι αποφοίτησαν πριν πλήξει τη χώρα η δεινή οικονομική κρίση, βρήκαν όλοι δουλειά.
Μια αναφορά του Υπουργού, ότι εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να πληρούν μια ¨κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα¨, προκάλεσε επίσης την αντίδραση του Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος εξέφρασε εύλογη απορία:
Τι εννοεί μ’ αυτό η ηγεσία του Υπουργείου; Τι θέλουν; Τα αχανή αμφιθέατρα όπου ουδείς γνωρίζει αν και ποιοι σπουδαστές προσέρχονται να παρακολουθήσουν τους διδάσκοντες; Τους χώρους που, αντί για τεμένη γνώσhς, μετατρέπονται σε αρένες κομματικών συγκρούσεων; Την κατάσταση που κάθε τρεις και λίγο αφήνει εμβρόντητο το πανελλήνιο, με καταλήψεις, παρεμπόδιση της πλειοψηφίας των φοιτητών που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, τις εφόδους σε γραφεία Πρυτάνεων, τους (πάντα ατιμώρητους) προπηλακισμούς σε βάρος πανεπιστημιακών δασκάλων;
Αυτή είναι η… ακαδημαϊκή μάζα που θέλουν; Και είναι ανόητοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας που στα πανεπιστήμιά τους (στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Βρετανία – σχεδόν παντού) έχουν καθιερώσει τα γκρουπ των 20 – 25 ατόμων, όπου οι διδάσκοντες μπορούν να διαπιστώνουν την πρόοδο των φοιτητών τους;
Για να αποδείξει ότι πάνω σ΄ αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργεί το Τμήμα της Έδεσσας, ο Βουλευτής ανέφερε μια προσωπική του εμπειρία. Την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τμήμα εν ώρα διδασκαλίας όπου διαπίστωσε ότι από τους 60 εγγεγραμμένους του ογδόου εξαμήνου, οι 40 παρακολουθούσαν το μάθημα… Και επίσης ότι από τους 80 εγγεγραμμένους του δευτέρου εξαμήνου παρόντες ήταν οι 55. Και επιπλέον παράδειγμα από τις τελευταίες εξετάσεις: στο μάθημα ¨Εισαγωγή Μάρκετινγκ από τους 166 του Α’ Εξαμήνου, προσήλθαν 135, στο ¨Μάρκετινγκ Υπηρεσιών¨ του Ε΄ Εξαμήνου, από του 117, προσήλθαν οι 88. Και από το μάθημα ¨Στατιστική 2¨ του Γ΄ Εξαμήνου, από τους 107 προσήλθαν οι 71. Ακόμη, ο Βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.
Αναφερόμενος στο δήθεν ¨επιχείρημα¨ του κόστους λειτουργίας, ο Γιώργος Καρασμάνης επανέλαβε αυτό που είχε και πρόσφατα πει στον Υπουργό: Για ποιο κόστος μιλάμε, όταν υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναλάβει όχι μόνον το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, αλλά και τη σίτιση των φοιτητών. Σε αντίθεση με τις μετακινήσεις φοιτητών και τη διαμόρφωση των χώρων υποδοχής που θα απαιτήσει η συγχώνευση, που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες βέβαια θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, αν το τμήμα αυτό συγχωνευθεί, χάνει την μοναδικότητα του γνωστικού αντικειμένου, και υποβαθμίζεται.
Ο Βουλευτής με όλα όσα είπε στις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του, κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος της ΄Εδεσσας και η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου. Συμπλήρωσε δε ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο, δηλαδή και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο Νομός είναι μέσα στους πέντε πιο φτωχούς Νομούς της Ελλάδας, με την ανεργία στα ύψη και τον πληθυσμό να φθίνει διαρκώς ενώ με ομόφωνη απόφαση της Βουλής έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό του παραμεθόριος και προβληματικός. Τόνισε δε ότι, πέραν του ότι το Τμήμα παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές, πρέπει να μείνει στην Έδεσσα, διότι επιπλέον, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης εκατοντάδων φοιτητών και των οικογένειών τους. Γιατί οι φοιτητές που σπουδάζουν σ’ αυτό και μένουν στην Έδεσσα, συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια στα εθνικά και πολιτισμικά δρώμενα της πόλης και τονώνουν και την κοινωνική και την οικονομική ζωή της.
Θύμισε στον Υπουργό ότι προ ημερών είχε πει πως ¨το θέμα δε είναι δικό του¨, επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο και το Σύνταγμα. Υπογράμμισε λοιπόν ο Βουλευτής ότι, το άρθρο 16 του Συντάγματος, αναφέρεται σε συγχωνεύσεις Τμημάτων ορίζοντας ότι η ευθύνη γι’ αυτές ανατίθεται στον Νόμο και στον αρμόδιο Υπουργό. Επίσης και ο Νόμος 4076/12, λέει, ο Υπουργός αποφασίζει και το Συμβούλιο εκφράζει γνώμη.
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι όλα όσα παρέθεσε με την παρέμβασή του στην Επιτροπή, θα βαρύνουν στην τελική απόφαση του Υπουργού, δεδομένου ότι το Σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει ακόμη οριστηκοποιηθεί. Και πως πιστεύει ότι θα είναι μια απόφαση δίκαιη από έναν Υπουργό που έχει αποδείξει ότι κρίνει και αποφασίζει ανεπηρέαστα.
Πέμπτη 07 Μαρτίου 2013 ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.