Λίγο έξω από τη Νέα Ζωή, ένα μικρό χωριό της Πέλλας, βρίσκεται ο επιβλητικός και μυστηριακός "Τρύπιος βράχος".
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βράχων με περίεργη μορφολογία και υφή.Το κύριο χαρακτηριστικό του , που τραβά αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη, είναι η τεράστια τρύπα , που τα παιχνίδια της φύσης δημιούργησαν με το διάβα των αιώνων.
Μια πινακίδα που έχει αναρτήσει κάποιος κάτοικος, πληροφορεί τον επισκέπτη ότι " ο μύθος λέει πως εδώ έφεραν την γυναίκα του βασιλιά Φιλίππου, όπου πέρασε τον τρύπιο βράχο και τεκνοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο".
Στην λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας, εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να ισχύει αυτή η δοξασία και πολλοί είναι αυτοί, που πιστεύουν στην "μαγικές" ιδιότητες της περιοχής του βράχου.
Πολλά άτεκνα ζευγάρια επισκέπτονται τον Τρύπιο βράχο και ακολουθούν την εξής ιεροτελεστία:
Η γυναίκα του ζευγαριού που επιθυμεί να μείνει έγκυος πηγαίνει μαζί με τον σύζυγο στην περιοχή, όπου υπάρχει μια τρύπα. Κάνει τρεις γύρους , γύρω από αυτήν , ενώ ο σύζυγος απελευθερώνει το ζώο-συνήθως κόκορα ή αρνάκι- το οποίο έχουν φέρει μαζί τους. Ελπίζουν έτσι, με αυτό τον τρόπο να γίνουν και αυτοί γονείς , όπως και η μητέρα του Μεγαλέξανδρου η Ολυμπιάδα.
Μύθος ή πραγματικότητα, πάντως το σίγουρο είναι η άρρηκτη σχέση των κατοίκων με την λαϊκή παράδοση και την Ελληνική Μακεδονική ιστορία.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.