Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΚΑΠΝΑ: ΤΑ (ΒΙΟ)ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.


Τα καπνά θα μπορούσαν να γίνουν το βιοκαύσιμο του μέλλοντος. 
  Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για την παραγωγή ελαίων, τα οποία, όταν εξάγονται, μπορούν να χρησιμεύσουν για την παροχή ενέργειας σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φορτηγά.   Προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή καυσίμων και να μειωθεί το κόστος, υπήρξε η ιδέα να τροποποιηθεί γενετικά ο καπνός. Τα πειράματα έχουν μόλις αρχίσει και θα ολοκληρωθούν το 2014.
   Ο Αναστάσιος Μελής, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, εξηγεί: «Αυτό είναι εκχύλισμα από φύλλα καπνού. Έχουμε τροποποιήσει γενετικά τα φύλλα του καπνού, έτσι ώστε να συσσωρεύονται μέσα στο φύλλο έλαια. Ως μέρος του πειράματος που έχουμε αναπτύξει, αφαιρούμε όλα τα λιπόφιλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χλωροφυλλών και των άλλων ενώσεων χλωροφύλλης και παράγεται αυτό που βλέπετε τώρα».
   Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, οι ερευνητές εγκαθιστούν ένα είδος «συσσωρευτή υδρογονανθράκων» στα φύλλα του καπνού. Ενσωματώνουν στα χαρακτηριστικά των φυτών βιοσυνθέσεις που προέρχονται από φύκια, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοποίηση του φωτός και να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης, επομένως μπορεί να παραχθεί περισσότερο καύσιμο.
   Βάζοντας στο φυτό οργανικούς διαλύτες, ο γενετικά τροποποιημένος καπνός θα είναι σε θέση να παράγει πετρέλαιο απευθείας από τα φύλλα του, οπότε η παραγωγή βιοκαυσίμων θα γίνει ευκολότερη και φθηνότερη. Και υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή τα βιοκαύσιμα σόγιας, όπως εξηγεί η ερευνήτρια Πέγκυ Λαμό: «Ο καπνός ήταν, για μας, η τέλεια λύση γιατί δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι τρώνε. Η υποδομή για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή του, την παραγωγή, είναι όλα εκεί. Ετσι σκεφτήκαμε ότι ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να κάνουμε καύσιμα».
   Την ώρα που μεγαλώνει η κοινωνική αντίδραση στην παραγωγή βιοκαυσίμων, τα καπνά θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε όσους διαφωνούν επειδή έτσι εξαφανίζονται τα τρόφιμα.
   Καθώς υπάρχει ανάγκη για χαμηλό κόστος ενέργειας, η παραγωγή βιοκαυσίμων αυξάνεται δραματικά. Σήμερα, υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως.
   Τα βιοκαύσιμα προσφέρουν σχεδόν το 3% των καυσίμων του κόσμου για τις οδικές μεταφορές. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο τα βιοκαύσιμα να καλύπτουν μέχρι το 2050 περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης.  



 Πηγή: Euronews 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...