Χριστούγεννα βγαλμένα από τα κείμενα του Κάρολου Ντίκενς, φαίνεται πως θα βιώσουν αρκετοί Ελληνες. Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε τα καινούργια «Δύσκολα χρόνια» που ο Αγγλος μυθιστοριογράφος συνέγραψε το 1854;
Ενα αναλυτικό άρθρο της Barbie Latza Nadeau στο The Daily Beast, χρησιμοποιεί με... παραβολικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τα έργα του Ντίκενς σημειώνοντας «Τα Ντικενσιανά Χριστούγεννα των Ελλήνων νεόπτωχων».
Είναι ένα άρθρο εστιασμένο σε πραγματικές ιστορίες δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουν συνάνθρωποί μας, σε μια πόλη -όπως η Αθήνα- που δεν μπορεί να βρει ένα στήριγμα για να μην... πέσει.
Στις 5 π.μ. με το κρύο να περονιάζει το κέντρο υποστήριξης αστέγων στο Γκάζι, η «Κλίμακα» ετοιμάζεται να προσφέρει -για άλλη μια ημέρα- γεύματα σε ανθρώπους που τους λείπουν ακόμα και τα βασικά. Πέρυσι προσέφερε περίπου 60 γεύματα την εβδομάδα, τώρα ανέβηκε στα 200 και πάλι δεν φτάνουν.
Η Αβα Αλαμάνου μιλώντας για λογαριασμό της «Κλίμακας» σημειώνει «έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μόνο 160 γεύματα. ΟΙ προμήθειές μας μειώνονται, αν έρθουν κι άλλοι τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προφανής αλλαγή στον τύπο και στον αριθμό των αστέγων στην Ελλάδα. Παλαιότερα οι άστεγοι ήταν άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα αναγκάζονται να μείνουν στο δρόμο λόγω της κρίσης.
Παλαιότερα είχαμε αρκετούς ξένους, τώρα πλέον έχουμε και Ελληνες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Κλίμακας» πάνω από 20.000 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι. Ήτοι: υπάρχει μια αύξηση 30% από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση.
Η 38χρονη φωτογράφος, Αρτεμις Στεφανουδάκη ζει στο Πακράτι και όταν λείπει η κόρη της ανάβει κεριά για να ζεσταθεί. Πριν από λίγα χρόνια είχε το δικό της στούντιο, αλλά πλέον είναι πνιγμένη από τα χρέη. Σε μια μορφή ανταλλακτικής οικονομίας προσφέρει δωρέαν φωτογραφήσεις και σε αντάλλαγμα η κόρη της κάνει δωρεάν μαθήματα αγγλικών. Οπως παραδέχεται και η ίδια: «τα πράγματα άλλαξαν άμεσα και γρήγορα. Ξαφνικά από εκεί που ζούσα άνετα, έγινα φτωχή. Εχασα τα χαμόγελα και τους φίλους μου. Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις ανθρώπους να συζητούν μόνο για την κρίση».
Οι περισσότεροι Ελληνες, όπως σημειώνει το άρθρο, έχουν χωρίσει χρονικά τη ζωή τους στην «προ -κρίση» και «μετά την κρίση». Η 51χρονη Σταματίνα Λαγουδάκη που έχει εμπορικό κατάστημα στο Κολωνάκι σημειώνει, «ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα, δεν επιθυμούν να κυκλοφορούν στο δρόμο με τσάντες. Δεν ξέρω τι πρόκειται να γίνει, το μέλλον είναι άδηλο. Λένε πως το 40% των μαγαζιών έχει κλείσει λόγω της κρίσης».
Τα παραδείγματα στο άρθρο είναι ατέλειωτα και όλα δηλωτικά μιας ιδιαίτερης κοινωνικής και οικονομικής συνθήκης που ξεπερνάει την έννοια της κρίσης και αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης. Οπως ακριβώς έγραφε πριν από δύο αιώνες και ο Κάρολος Ντίκενς.
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.