Οσο προχωρούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, ακόμη και με πιο αργούς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα. Ποιος είναι ο «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς τάφου στο λόφο Καστά, αλλά και το αν αυτός έχει συληθεί, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει σημαντικά το έργο των ειδικών στην ανεύρεση της απάντησης στο πρώτο ερώτημα.
Η Κατερίνα Περιστέρη δείχνει πεπεισμένη ότι πιθανότατα στο δεύτερο ζήτημα ισχύει το αισιόδοξο σενάριο, ότι δηλαδή ο τάφος δεν έχει συληθεί, καθώς είχε γίνει τεράστιος αγώνας κατά την αρχαιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπουν σε αυτόν τυμβωρύχοι, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
«Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Ολα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα», είπε η κ. Περιστέρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
«Ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα. Στα ρωμαϊκά χρόνια που έγιναν οι καταστροφές, δεν ξέρουμε», πρόσθεσε η αρχαιολόγος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με την ομάδα της κοσκινίζουν προσεκτικά κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά.
Οι δυσκολίες της ανασκαφής
Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανασκαφείς σε ό,τι αφορά στην είσοδο στον τρίτο θάλαμο, πλέον αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μπουν σε αυτό. Μετά από τη σχολαστική αυτοψία που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς η πρόσβαση είναι αδύνατη, καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος.
Ετσι πλέον οι ανασκαφείς θα στραφούν στον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης. Ταυτόχρονα θα αφαιρεθεί και η άμμος από τις εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν πλήρως, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.
Επίσης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο. Στην ομάδα πλέον εντάχθηκε, από την Πέμπτη και γεωολόγος- σπηλαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Περιστέρη: Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός
Από τα όσα έχει δει έως τώρα, η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι ο τύμβος Καστά δεν είναι ένας συνηθισμένος, αλλά πρόκειται για ένα μοναδικό τάφο.
«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Οσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης».
Βεβαιότητα για ευρήματα από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.
Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις συναδέλφων της, η κ. Περιστέρη υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στα τέλη του τετάρτου αιώνα π.Χ., ενώ επεξήγησε την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο τονίζοντας ότι «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».
Οπως σημείωσε η υπεύθυνη αρχαιολόγος, τα γλυπτά και οι αρχιτεκτονικές του μνημείου είναι της ίδιας τεχνοτροπίας και είναι από θασίτικο μάρμαρο. «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Ολα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».
Η αρχαιολόγος δεν έκρυψε τη συγκίνηση που ένιωσε η ίδια και η ομάδα της σε κάθε σημαντικό βήμα στις ανασκαφές. «Ημασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας έπιασαν τα κλάματα, ήταν επόμενο», παραδέχθηκε.
Ακόμη, κ. Περιστέρη υπεραμύνθηκε της επιλογής να έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες από την πορεία των ανασκαφών, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί να γίνονται αυτές υπό μυστικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους, είναι για όλους».
Φωτογραφία: Eurokinissi
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.