Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ 66

Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών


Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την ανοικτή επιστολή Ομάδας Πληγέντων Αγροτών Σκύδρας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες της τεχνητής λίμνης της Τάφρου 66, ζητώντας να ληφθούν μέτρα άμεσα για την επίλυση τους.


Αθήνα 3/12/2014
Οι καταθέτοντες βουλευτές


Ανοικτή επιστολή Ομάδας Πληγέντων Αγροτών Σκύδρας
Κοινοποίηση:
1. Τοπικό Συμβούλιο Δήμου Σκύδρας
2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σκύδρας
3. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
4. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
5. Βουλευτές Νομού Πέλλας
6. Εισαγγελία Εδέσσης

       Όμηροι των ακραίων καιρικών φαινομένων είμαστε τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του δήμου Σκύδρας ιδιοκτήτες χωραφιών στην περιοχή Άνω Λιποχώρι - Βάλτος - Αστικά και πιο συγκεκριμένα της τεχνητής λίμνης της Τάφρου 66 μια έκταση 3.000 στρεμμάτων περίπου.
       Τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζουμε δύο - τρείς φορές τον χρόνο (16/11 - 9/11 - 26/4/2014, 26/2/2013 κ.τ.λ.) με τη στάθμη του νερού να φτάνει σε μερικά σημεία μέχρι και τα 3 μ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην καλλιέργεια μας όπως :

- Κάθε φορά πρέπει να περιμένουμε σε ιδανικές καιρικές συνθήκες το λιγότερο 10 ημέρες για να μπούμε με τα τρακτέρ να ραντίσουμε (εξώασκος - φυλλοδέτες - αφίδες κ.τ.λ) ή να αερίσουμε τα χωράφια αφού υποχωρώντας το νερό μας αφήνει 5-10 πόντους λάσπη.
- Τα λιμνάζοντα νερά στα χωράφια μας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγο εκτεταμένης υγρασίας στους κορμούς των δέντρων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως φυτόφθορας και σήψεις ριζών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
- Τα μικρότερα δεντράκια να σοκάρονται με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται αλλά και να ξεραίνονται.
- Εάν η πλημμυρά είναι κατά τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο υπάρχουν απώλειες στον καρπό (μονίλια) με μικρότερη βλάστηση και μικροκαρπία.

      Η Τάφρος 66 η όπως αλλιώς λέγεται περιφερειακή διώρυγα πεδιάδος Αλιάκμονα κατασκευάστηκε το 1928 με 1930 από την αμερικανική εταιρεία ΦΑΟΥΝΤΕΙΣΟΝ με σκοπό να αποξηράνει τη λίμνη των Γιαννιτσών, ενώ ταυτόχρονα να διευθετηθούν τα νερά των γύρο βουνών ΒΕΡΜΙΟΥ, ΒΟΡΡΑΣ, ΤΖΕΝΑ για την αποτροπή πλημμύρων.
      Το κανάλι έχει μήκος 38 χλμ. ενώ περνάει σε απόσταση από την Θεσ/νικη προς Βέροια στο 66 χλμ. γι' αυτό και ονομάζεται Τάφρος 66.
      ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ, ΑΡΑΠΙΤΣΑ, ΕΔΕΣΣΑΙΟΣ, ΑΛΜΩΠΑΙΟΣ όλοι αυτοί οι ποταμοί αλλά και χείμαρροι χύνονταν στη λίμνη των Γιαννιτσών και με αυτό το μεγαλεπήβολο έργο που παρήγγειλε ο Ελ. Βενιζέλος στη 10ετία του 1920 τα νερά αυτά διευθετήθηκαν να χύνονται στον Αλιάκμονα και από εκεί να καταλήγουν στη θάλασσα.
      Το πλάτος της Τάφρου 66 στο Λιποχώρι είναι 38 μέτρα με ροή νερού τα 1.100 κβμ το δευτερόλεπτο ενώ στο ύψος της Κουλούρας έχει πλάτος 55 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση Λιποχώρι προς Καλή υπήρχαν οι υπερχειλιστήρες, τον Δεκέμβριο του 1949 σε έντονες βροχοπτώσεις λειτούργησαν στέλνοντας κάποιες ποσότητες νερού στα χωράφια. Αργότερα οι περιοχές αυτές κατοικήθηκαν με αποτέλεσμα μετά από έντονες διαμαρτυρίες το 1972 να καταργηθούν οι υπερχειλιστήρες.
        Για να αντιμετωπιστεί η εκτόνωση του νερού σε έντονες βροχοπτώσεις καταργήθηκε το δυτικό ανάχωμα Μαυροβουνίου - Σκύδρας μέχρι την γέφυρα του Λιποχωρίου δημιουργώντας έτσι μία τεχνητή λίμνη στην οποία και βρίσκονται τα χωράφια μας.
        Στις προδιαγραφές της Τάφρου 66 απαιτείτε ο καθαρισμός της κάθε 5 χρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι την ροή του νερού αλλά και την αποκατάσταση του αναχώματος σε τυχόν φθορές.
        Μέχρι το 1985 περίπου υπήρχαν φύλακες του αναχώματος στο φυλάκιο του Λιποχωρίου
(ΚΥΡΑΝΑΣ - ΠΑΝΕΛΟΣ) οι οποίοι είχαν την ευθύνη και την επίβλεψη του αναχώματος της Τάφρου 66 μη επιτρέποντας σε κοπάδια να βοσκάνε στο πρανές, να μη ρίχνονται μπάζα και σκουπίδια, να μην κυκλοφορούν φορτηγά πάνω στο ανάχωμα αλλά και να ελέγχουν το ανάχωμα για τυχόν τρύπες από αλεπούδες - βίδρες ή από φυσικές φθορές.
        Δυστυχώς τελευταία φόρα που έγινε καθαρισμός στο κομμάτι του Δ. Σκύδρας ήταν επί δημαρχίας Χοΐδη το 1998-2000 πριν 14 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα από της συνεχόμενες πλημμύρες η κοίτη της Τάφρου 66 έχει ανέβει μειώνοντας την χωρητικότητα σε νερό, επίσης μέσα στην κύτη βρίσκονται δέντρα, δεντράκια θάμνοι, σκουπίδια, μπάζα, ξεροί κορμοί κ.α. με αποτέλεσμα να δημιουργούν ενμέρη ένα «φράγμα», φουσκώνοντας το νερό περισσότερο, δημιουργώντας μεγαλύτερο ύψος του νερού στην τεχνητή λίμνη που βρίσκονται τα χωράφια μας αλλά και περισσότερες πλημμύρες.
        Έτσι από το 2009 μέχρι σήμερα το φαινόμενο της πλημμύρας γίνεται όλο και πιο έντονο,
αφού, με λιγότερο νερό από της προδιαγραφές της Τάφρου 66, εμείς να πλημμυρίζουμε συνεχώς.
        Στο σημείο της τεχνητής λίμνης βρίσκετε και ο βιολογικός καθαρισμός του Δ. Σκύδρας όπου κάθε φορά πλημμυρίζει με αποτέλεσμα μεγάλες ζημίες κατά καιρούς στα ηλεκτρικά μηχ/τα και την μη λειτουργία του, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
         Την Τάφρο 66 μία μικρή βοήθεια καθαρισμού προσέφερε το 2013 η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΧΩΡΙΟΥ ύστερα από άδεια του Δήμαρχου Σκύδρας κ. Χοΐδη κόβοντας τα δέντρα μέσα από την κύτη και προσφέροντας τα ξύλα σε απόρους. Όμως αυτή η ενέργεια φάνηκε μηδαμινή αφού σε 1 χρόνο η κύτη επανήλθε στην αρχική χάλια μορφή της.
         Μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2009, τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και των τότε Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλα και Ημαθίας.
      Φυσικά τη λύση του προβλήματος της Τάφρου 66 τα τελευταία 15-20 χρόνια την προτείνουν όλοι οι υποψήφιοι πολιτικοί (Βουλευτές - Περιφερειάρχες - Δήμαρχοι) αλλά αποτέλεσμα εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχει.
      Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη καταστροφική πλημμύρα στις 19/11/1979 ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 π.μ. όπου έσπασε το ανάχωμα του Λιποχωρίου με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και μεγάλες οικονομικές καταστροφές στο Λιποχώρι και όλα τα χωριά του κάμπου καθώς και στην Σκύδρα με 1 Νεκρό.
       Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην οικολογική μόλυνση της Τάφρου 66 αφού είναι αποδέκτης πολλών εργοστασιακών, αστικών και αγροτικών λυμάτων. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει πολλές οικολογικές οργανώσεις  αλλά και πολίτες, με αποτέλεσμα να προκύψουν παρά πολλά πρόστιμα.

      Για να μη θρηνήσουμε άλλους συνανθρώπους μας και να μην πάθουμε άλλες οικονομικές
καταστροφές αφού πιστεύουμε πώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να εγγυάται σε όλες τις περιπτώσεις την ασφάλεια της Τάφρου 66 ζητάμε:

- ·Την έγκριση του αιτήματος από τον Δ. Σκύδρας και την προώθηση προς την Αντιπεριφέρεια ΠΕΛΛΑΣ γραπτώς, που είναι και ο κύριος αρμόδιος της Τάφρου 66 .
- ·Τον άμεσο καθαρισμό της Τάφρου 66 από καλάμια, θάμνους, δέντρα, δεντράκια, σκουπίδια,
κορμούς κλαδιά, μπάζα φερτά υλικά κ.α .
- ·Καθαρισμό και εμβάθυνση της κοίτης από μηχανήματα.
- ·Τον έλεγχο από ειδικό όσων αφορά τις φθορές που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια στο ανάχωμα ιδιαιτέρα στο κομμάτι του Λιποχωρίου.

- ·Την εκπόνηση ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου με σκοπό την βελτίωση της οικολογικής και υδραυλικής - αντιπλημμυρικής κατάστασης ΑΜΕΣΑ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...