Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μεγαπλατάνου


Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μεγαπλατάνου στα κοιμητήρια του χωριού χτισμένος το 1860.

Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Μεγαπλατάνου, βρίσκεται μισό χιλιόμετρο νότια του οικισμού στην έξοδο του προς το Μοναστηράκι.
Η εκκλησία χρονολογείται περίπου από το 1860. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική δίχως τρούλο, που διαθέτει γυναικωνίτη, άμβωνα και κωδονοστάσιο. 
Κατά τα βυζαντινά χρόνια ο γυναικωνίτης ή <<υπερώο>> αποτελούσε την ιδιαίτερη θέση των αυτοκρατόρων και των τοπικών αρχόντων. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όμως, ο γυναικωνίτης χρησιμοποιήθηκε ως θέση των γυναικών, χαρακτηριστική της κοινωνικής τους απομόνωσης. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι διακοσμημένη με παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο, που αποτελείται από εικόνες του περασμένου αιώνα.
Εντύπωση προκαλεί η είσοδος της εκκλησίας, η οποία αποτελείται από μια ιδιαίτερη μικρή, ξύλινη πόρτα, με το χαρακτηριστικό μεταλλικό υπερμεγέθες της κλειδί. Οι κάτοικοι του χωριού εξηγούν ότι το χαμηλό ύψος της απέτρεπε, επί τουρκοκρατίας, την είσοδο των Τούρκων στην εκκλησία με το άλογο τους. Ταυτόχρονα είχε ως στόχο την ένδειξη σεβασμού από τους επισκέπτες, οι οποίοι αναγκαστικά εισέρχονται στο εσωτερικό του ναού σκυφτοί. Διαβαίνοντας την πόρτα, ο επισκέπτης διαπιστώνει το ιδιαίτερο μεγάλο πλάτος των τοίχων της εκκλησίας (περίπου 80 εκ).
Τυχαία αποκόλληση στρωμάτων <<ασβέστη>>
που χρησιμοποιείτο για δεκαετίες για την βαφή των τοίχων της εκκλησίας, αποκάλυψε τμήμα αγιογραφίας στο εσωτερικό της. Ιδιαίτερα δείγματα έχουν αποκαλυφθεί στο ιερό του ναού, με χαρακτηριστική την εικόνα της <<Παναγίας της Πλατυτέρας>>. Όλοι οι Άγιοι που απεικονίζονται φέρουν σκαμμένα μάτια, καταστροφή η οποία έγινε σύμφωνα με τους κατοίκους του Μεγαπλατάνου, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών αυτών βρίσκεται ακόμα καλυμμένο.
Η εκκλησία γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τελείται θεία λειτουργία υπό το φως των κεριών. 
Η εκκλησία σκόπιμα ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκε, ώστε να κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...