Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ


Ομάδα ερευνητών στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αντώνη Κουζαρίδη, έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα φαρμακευτική θεραπεία της λευχαιμίας.


Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο περιοδικό «Nature», έδειξαν ότι μια χημική ουσία, η Ι-ΒΕΤ151, μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας στο εργαστήριο και, ακόμα, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, να θεραπεύσει αποτελεσματικά ποντίκια, που έπασχαν από τη νόσο. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το ταχύτερο δυνατό. Οι επιστήμονες εστιάστηκαν σε μια μορφή λευχαιμίας που οφείλεται στο γονίδιο MLL, η οποία είναι η πιο συνήθης μορφή λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ πλήττει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες με λευχαιμία. Αν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η λευχαιμία MLL παραμένει δύσκολη στην θεραπεία και συχνά επανεμφανίζεται. Μια αιτία για την επιθετικότητά της είναι η ύπαρξη ασυνήθιστων μορίων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρά της.
Το ερευνητικό εργαστήριο του Κουζαρίδη ανακάλυψε αρχικά μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία BET, που ευθύνονταν για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων, άλλος ένας Έλληνας, ο Γιώργος Γιωτόπουλος του Τμήματος Αιματολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ) χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, και έδειξαν, σε πρώτη φάση στο εργαστήριο, ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπλοκάρει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και σκοτώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.
Οι δοκιμές με πειραματόζωα, σε δεύτερο στάδιο, απέδειξαν ότι, μετά 40 μέρες, πάνω από το 60% των ποντικιών που είχαν πάρει την ουσία Ι-ΒΕΤ151 ζούσαν ακόμα, ενώ όσα ζώα είχαν κάνει την θεραπεία, επιβίωσαν πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με όσα είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.
Αν και θεωρείται πρόωρο ακόμα η ίδια ουσία να δοκιμαστεί σε ανθρώπους ασθενείς, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, ενώ δεν αποκλείουν ότι η Ι-ΒΕΤ151 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Πηγές: ΑΠΕ, Nature
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ...ΤΑΣΟΣ Κ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...