Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


 
Εν μέσω ιδιαίτερων συγκυριών ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η 38η επέτειος βρίσκει τη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας - στην οποία μάλιστα συμμετέχει και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ - και τους πολίτες να πλήττονται από σκληρά οικονομικά μέτρα. Ο εορτασμός της επετείου γίνεται χωρίς το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπό το φόβο επεισοδίων η  υπουργός Παιδείας δεν παρέστει στις εκδηλώσεις και δεν κατάθεσε στεφάνι. Την ίδια ώρα, οι φορείς χαρακτηρίζουν επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα του Πολυτεχνείου.Η πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη... 

 
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00 και ακολούθησε η ομιλία του Πρύτανη.  Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο. Χιλιάδες κόσμου έχει κατέβει στους δρόμους της Αθήνας. Οι διαδηλωτές είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη Σταδίου, από την Ομόνοια μέχρι τη Πλατεία Συντάγματος. Η πορεία κατευθύνεται, μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας, προς την αμερικανική πρεσβεία. Ο κύριος όγκος της πορείας βρίσκεται κοντα στην πρεσβεία, ενώ τα πρώτα μπλοκ σταδιακά διαλύονται. Την ίδια στιγμή, η πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, η οποία ξεκίνησε, περίπου μία ώρα αργότερα από την Ομόνοια, βρίσκεται στο Σύνταγμα.  


Σημειώνεται πως αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν τον κόσμο να περάσει από την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο στη συνέχεια, και ύστερα από αποδοκιμασίες, ο δρόμος άνοιξε και η πορεία ξεκίνησε.  
Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πολλές προληπτικές προσαγωγές. Σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή, αλλά και έξω από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ευαγγελισμός», "Μοναστηράκι" και «Μέγαρο Μουσικής». Κλειστές είναι οι Β. Σοφίας από το Χίλτον, η Σταδίου, η Β. Αμαλίας από Ξενοφώντος, η Πειραιώς από Ιερά Οδό, η Σόλωνος από Ιπποκράτους και η Αθηνάς από Σοφοκλέους.
Ένταση σημειώθηκε στις 17:00 έξω από τη Βουλή. Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έγιναν και δύο προσαγωγές. Στη συνέχεια οι εν λόγω διαδηλωτές έριξαν μία μολότοφ, αλλά και πέτρες. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν και πάλι με χημικά. Λίγο αργότερα, ένταση σημειώθηκε και έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

Σε εξέλιξη είναι και η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης.  
Δεν κατέθεσε στεφάνι η υπουργός Παιδείας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν θα καταθέσει στεφάνι στην επέτειο του πολυτεχνείου.

«Δεν έχει κανένα νόημα η κατάθεση στεφάνων με τη συνοδεία της αστυνομίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για περιφρούρηση του πραγματικού νοήματος της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι - με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών» αναφέρει στη δήλωσή της για την επέτειο η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου έκαναν οι πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς. Με διαφορετικό προσανατολισμό, τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων συνδέουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με το σήμερα.

Δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης

Δρακόντεια είναι γι’ ακόμη μια φορά τα μέτρα αστυνόμευσης. Περίπου 7.000 αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιπολούν στους δρόμους. Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή, κοντά σε πρεσβείες και σε πανεπιστήμια, ενώ για άλλη μία χρονιά η αστυνομία εφαρμόζει την τακτική των προληπτικών προσαγωγών.

Επί ποδός βρίσκεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις εισαγγελείς βρίσκονται σήμερα στη ΓΑΔΑ και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί είναι στην ποινική δίωξη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...