Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΚΑΛΓΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ.


 Η ιστορία του ιππότη Γκαλκάνο και το μυστήριο του σπαθιού που τον συνοδεύει, απασχόλησαν πρόσφατα τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιταλίας. Ο Γκαλκάνο, έζησε τον 12ο αιώνα και ήταν γιος ενός φεουδάρχη άρχοντα. Ατομιστής και αλαζόνας, μέχρι την ηλικία των 20 ετών, είδε την ζωή του να αλλάζει ριζικά όταν - σύμφωνα με την παράδοση των Λατίνων-, είχε την ευλογία να του εμφανιστεί δύο φορές ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος και του ζήτησε να αφήσει την κοσμική ζωή και να γίνει ερημίτης. Υπακούωντας στο κάλεσμα, ο Γκαλκάνο αποτραβήχτηκε από τα εγκόσμια και μετατράπηκε σε μοναχό που ζούσε κυρίως στα περίχωρα της ιταλικής πόλης Σιέννα.

Θαύμα ή απάτη;
 

  Το ένα και μοναδικό "θαύμα" που φέρεται να έκανε ο Γκαλκάνο, αποτελεί μέχρι και σήμερα -800 χρόνια μετά- ένα αντικείμενο αμφισβήτησης και διαφωνίας. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση αλλά και το ντοκουμέντο που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας, ο μοναχός πλέον Γκαλκάνο, κατάφερε με μία και μόνο κίνηση να σφηνώσει το σπαθί του βαθιά σε έναν βράχο! Αν και κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι το κατάφερε χάρη στην βαθιά πίστη του στον Θεό!

  Μέχρι πρόσφατα το "θαύμα", χαρακτηριζόταν απάτη, αφού οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει σπαθί μέσα στον βράχο, αλλα μόνο η λαβή του που ήταν ορατή εξωτερικά. Το βασικό επιχείρημα μάλιστα ήταν ότι στο σημείο ακριβώς που το ξίφος έμπαινε -υποτίθεται- στην πέτρα, υπήρχε τοποθετημένο τσιμέντο!

Ερώτημα 1ο: υπάρχει ή όχι ξίφος μέσα στον βράχο;
  Στην πραγματικότητα, αυτό οφειλόταν στο ότι το 1960, ένας βάνδαλος είχε επιχειρήσει να το βγάλει από την σχισμή του, με αποτέλεσμα να το σπάσει. Οι υπεύθυνοι του χώρου, είχαν πάρει τότε την απόφαση να τοποθετήσουν και παλι το σπασμένο κομμάτι στην θέση του, στερεώνοντάς το με τσιμέντο!
  Οι ερευνητές, του Πανεπιστημίου της Ιταλίας, σκέφτηκαν ότι η σύγχρονη τεχνολογία, τους έδινε επιτέλους τη δυνατότητα να μελετήσουν, αν το υπόλοιπο τμήμα του σπαθιού, υπήρχε πράγματι σφηνωμένο μέσα στον βράχο. Ετσι, αφού απομάκρυναν τη λαβή που φαινόταν εξωτερικά, κατάφερνα να τρυπήσουν το τσιμέντο με τρυπάνι και να τοποθετήσουν μέσα στον βράχο μια μικροκάμερα. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους, το υπόλοιπο σπαθί φάνηκε τελικά ολόκληρο στην οθόνη τους.

Ερώτημα 2ο: το σπαθί είναι του 12ου αιώνα ή μεταγενέστερο;
.Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι φήμες περί "απάτης", αφού μία από τις ιστορίες που συνοδεύουν το ξίφος, λέει ότι το 1920 κάποιοι  χρησιμοποίησαν μία σχισμή του βράχου ως καλούπι, μέσα στο οποίο έριξαν λυωμένο μέταλλο.
  Οι ερευνητές, για αν εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο, ζήτησαν και πήραν ειδική άδεια για να αφαιρέσουν το ξίφος από τον βράχο. Τα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, δεν πιστοποιεί σίγουρα "θαύμα", αλλά καταρρίπτει τα επιχειρήματα όσων μιλούν με σιγουριά  περί απάτης.
  Αυτό που ανακάλυψαν, λοιπόν, είναι ότι το μέταλλο του σπαθιού χρονολογείται από τον 12 αιώνα. Επίσης κοντά στον βράχο εντοπίστηκαν δύο μουμιοποιημένα χέρια τα οποία ανάγονται και αυτά στον 12ο αιώνα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...