Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.


 
Ένα πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, «τύπου μπακάλικου»,
όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους δημιουργούς του, με βασικές αρχές λειτουργίας του την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και τον εθελοντισμό, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για τη Σ.Πα.Με, τη Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων, μία συλλογική προσπάθεια «δίκαιου εμπορίου, η οποία στεγάζεται στην οδό Κ.Μελενίκου 29, στη Θεσσαλονίκη. Η Σ.Πα.Με ξεκίνησε το 2009, ο κόσμος της αγκάλιασε, δυνάμωσε και σήμερα αποτελεί έμπνευση, αλλά και «καταφύγιο», για πολλούς συνεταιρισμούς.

Όπως «προδίδει» και το όνομά της πρόκειται για ένα εγχείρημα στο πλαίσιο των προσπαθειών για δημιουργία δικτύων αλληλοϋποστήριξης συνεταιριστικών προϊόντων, τα οποία θα διατίθενται σε συνεταιριστικά πρατήρια από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς, παρακάμπτοντας το ρόλο των μεσαζόντων. Στη Σ.Πα.Με όλες οι αποφάσεις παίρνονται απ' τη γενική συνέλευση, οι εργασίες μοιράζονται κατά το δυνατό, ενώ, όπως επισημαίνουν τα μέλη της, τα οικονομικά είναι παντελώς διάφανα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πελάτες.
Οι δημιουργοί και τα μέλη της Σ.Πα.Με επιδιώκουν να εμπνεύσουν τους συνεταιρισμούς παραγωγών, ώστε να αυτοί να δημιουργήσουν «συλλογικές δομές» και να ξεφύγουν από έλεγχο των διάφορων σταδίων παραγωγή, μεταποίησης και διάθεσης των ίδιων τους των προϊόντων.

«Κοιτάμε μόνο το συμφέρον του παραγωγού και του καταναλωτή. Το “κέρδος” από το ποσό της προσαύξησης στα προϊόντα καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα του χώρου. Όλες οι εργασίες μελών τις σπάμε έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Αυτό το κάνουμε όχι γιατί προτείνουμε την απλήρωτη εργασία αλλά γιατί κάθε καινούρια ιδέα για να ριζώσει στην πράξη απαιτεί θυσίες – δεν γίνεται μόνο με θεωρίες. Δική μας θυσία λοιπόν είναι ο χρόνος – το μέρος απ' τις ζωές μας που προσφέρουμε», τονίζουν.

«Ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής και διάθεσης αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων αποτελεί ένα βασικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ζωή μιας κοινωνίας, ενώ φανερώνει τη σχέση της τελευταίας με το φυσικό περιβάλλον. Στις μέρες μας οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, το υπερκαταναλωτικό πνεύμα και γενικότερα ο τρόπος διεύθυνσης της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής και οικονομίας, έχουν εξοβελίσει τις σχέσης συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και έχουν αλλοτριώσει τη σχέση μας με τη φύση», αναφέρουν οι δημιουργοί της Σ.Πα.ΜΕ στην ιστοσελίδα τους.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μελών των συνεταιρισμών με τους οποίους είμαστε σε επαφή, με στόχο τηνοργάνωση συνεταιρισμών μικρής κλίμακας, με οριζόντια οργάνωση και οικολογικό χαρακτήρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν και τα βασικά (αλλά όχι απόλυτα) κριτήρια που θέτουμε στη συνεργασία μας με τους συνεταιρισμούς», σημειώνουν.

Εκτός από την ενίσχυση των συνεταιρισμών, οι οποίοι όπως επισημαίνουν θα πρέπει να «διακρίνονται για τα θετικά στοιχεία τους», αλλά και την ενθάρρυνση για δημιουργία νέων, η Σ.Πα.Με στοχεύει στην οργάνωση του τρόπου παραγωγής και διάθεσης βάση «των πραγματικών αναγκών» και ενισχύει μορφές κατανάλωσης «που θα στηρίζεται στο σχεδιασμό και όχι στην υπερκατανάλωση και στο διαφημιστικό, ευκαιριακό και αγοραίο μοντέλο που επικρατεί σήμερα».

Παράλληλα, η Σ.Πα.Με προωθεί και τους εν γένει οικολογικούς τρόπους παραγωγής, καθώς με αυτούς «ενθαρρύνεται η βιοποικιλότητα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παράγονται ποιοτικά και οικολογικά προϊόντα και συνιστούν έτσι την καταλληλότερη βάση για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών».
«Προσπαθούμε έμπρακτα, σε μια εποχή που τα πάντα ιδιωτικοποιούνται και ο καθένας κοιτά τον εαυτούλη του, να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της συλλογικότητας και στη δημιουργία συνεργατικών δικτύων. Όπως έγραφε και ο Καζαντζάκης, «ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου είναι να μάχεσαι για τους άλλους», σημειώνουν.

«Το να προτιμάς ένα προϊόν με μοναδικό κριτήριο την τιμή του, παραβλέποντας ή μη γνωρίζοντας ότι αυτό παράχθηκε 7000 χιλιόμετρα μακριά με παιδική εργασία και τρόπο παραγωγής εχθρικό προς το περιβάλλον είναι σαν να ψηφίζεις σε ένα παγκόσμιο δημοψήφισμα υπέρ της καταστροφής του περιβάλλοντος, υπέρ του να μεγαλώσουν τα εγγόνια σου δουλεύοντας απ' τα 6, υπέρ του να πεθαίνουν από καρκίνο οι άνθρωποι, υπέρ της οικονομικής δουλοποίησης της χώρας σου... Η Σ.πα.με είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κατάστημα στο οποίο οι καταναλωτές ξέρουν πως αγοράζοντας κάτι “ρίχνουν” στο παραπάνω δημοψήφισμα αρνητική ψήφο», τονίζουν.

ΠΗΓΗ...http://tvxs.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...