Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΤΡΙΝΟ?


λευκός χρυσός
Αλήθεια, όσες φορές χρειάστηκε να ψωνίσετε χρυσαφικά, δεν σας καρφώθηκε η εντύπωση πως ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός από τον κίτρινο χρυσό;

Γιατί επικρατεί αυτό;

Ως συνηθισμένη απάντηση που δίνουν οι πιο πολλοί κοσμηματοπώλες είναι ότι η διαφορά του είναι μόνο στο χρώμα και ότι απλά ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός. Έτσι απλά, χωρίς λόγο!

Η αλήθεια όμως είναι λίγο μπερδεμένη!


Ο κίτρινος χρυσός
Ο χρυσός είναι ένα ορυκτό το οποίο βγάζουμε μέσα από την γη. Έχει χρώμα κίτρινο πάντα: κίτρινος χρυσός.

Επίσης όσο πιο πολλά καράτια είναι, τόσο πιο μαλακός και δύσκολος να σμιλευτεί για να δημιουργηθούνκοσμήματα - χρυσαφικά.

Εάν θέλουμε ένα κράμα πιο σκληρό, προσθέτουμε στον χρυσό διάφορα άλλα μέταλλα, για να γίνει πιο σκληρό. Διάφορα μέταλλα συμμετέχουν σε αυτήν την μίξη: ασήμι, χαλκός, νικέλιο.


Τι είναι τα καράτια;
Λέγοντας την λέξη καράτια εννοούμε την περιεκτικότητα του κράματος σε άλλα μέταλλα. Δηλαδή ένα κράμα 24 καρατίων είναι ατόφιος και καθαρός χρυσός.

Ένα με 18 είναι λιγότερο καθαρός χρυσός, και πάει λέγοντας.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως ανάλογα με το μέταλλο που θα διαλέξουμε να αναμίξουμε με τον χρυσό, το αντίστοιχο χρώμα θα πάρει και το κράμα μας!


Ο λευκός χρυσός
Ο λευκός χρυσός είναι αλήθεια πως είναι λίγο πιο ακριβός από τον κίτρινο και αυτό γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο κράμα στην κατασκευή και την μίξη του.

Τα 24 καράτια έχουν 99.99% χρυσό, τα 22 καράτια έχουν 91.67%, τα 20 έχουν 83.33% και πάει λέγοντας.

Για τον λευκό χρυσό, χρησιμοποιείται το μέταλλο ρόδιο ως επίστρωση, για να δίνει μια λευκή χροιά στο κράμα.


Έτσι λοιπόν...

Ο λευκός χρυσός είναι πιο ακριβός από τον κίτρινο χρυσό, επειδή πολύ απλά καί έχει εξτρά επεξεργασία, αλλά καί αυτή η επεξεργασία είναι αρκετά δυσκολότερη!


Πληροφοριακά
Αξίζει να αναφέρουμε ότι χρυσός 12 καρατίων έχει περιεκτικότητα 50% σε χρυσό και χρησιμοποιείται για διάφορα δαχτυλίδια με περίεργα χρώματα.

Το φθηνότερο κράμα χρυσού είναι αυτό των 10 καρατίων που έχει μόλις 41.67% περιεκτικότητα σε χρυσό και χρησιμοποιείται για διαφημιστικά προϊόντα, καθώς είναι τρομερά εύθραυστος αλλά και σχεδόν μηδαμινός σε αξία.

Τα 20 καράτια, είναι πιο συνηθισμένα στην Ευρώπη και ποικίλουν σε χρώματα. Στην Αμερική επικρατέστερο είναι το κράμα των 14 καρατίων.

Έτσι...
...ό,τι λάμπει, δεν είναι πάντα χρυσός!!!


ΠΗΓΗ :
http://periergaa.blogspot.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...