Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ?


Σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για μία ζωή πάνω από τα 100 χρόνια.

Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών, με παράλληλη χαμηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, υδατανθράκων και γλυκών, μοιάζει να είναι το μυστικό που αποκάλυψε μελέτη, που αναζήτησε τα μυστικά της μακροζωίας στα ορεινά χωριά της Σικελίας. Κι αυτό γιατί εκεί ζουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κλείσει ήδη τα εκατό χρόνια παρουσίας στον κόσμο ετούτο. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των υπεραιωνόβιων είναι ο τρόπος διατροφής τους.
Οι ερευνητές του σικελικού πανεπιστημίου του Παλέρμο, με επικεφαλής τον Καλόγκερο Καρούζο και τη Σόνια Βάστο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ανοσίας και γήρανσης «Immunity and Ageing», μελέτησαν τα χωριά στα όρη Σικάνι στη δυτική Σικελία, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 100 ετών (ο γηραιότερος που βρέθηκε, είναι 107) εμφανίζεται υπερτετραπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της Ιταλίας.



Οι υπεραιωνόβιοι κλήθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά για τις διατροφικές συνήθειές τους, έδωσαν τεστ αίματος, αξιολογήθηκαν οι νοητικές λειτουργίες τους με άλλα τεστ κλπ. Αυτό που προέκυψε για την υγεία των ατόμων άνω των 100 ετών, είναι ότι αυτή ήταν γενικά καλή, χωρίς σοβαρά σωματικά ή νοητικά προβλήματα, αν και ορισμένοι εμφάνιζαν απώλεια όρασης ή ακοής. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους ήσαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σε αυτό ρόλο παίζει ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που μετρά πόσο η τροφή επηρεάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του ατόμου. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το άσπρο ψωμί) προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αντίθετα οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά και τα όσπρια) οδηγούν σε βραδύτερη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Οι δίαιτες με μέσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί από προηγούμενες έρευνες, δρουν προστατευτικά τόσο για την καρδιά, όσο και γενικότερα για την υγεία. Το αντίθετο συμβαίνει με εκείνες τις δίαιτες που έχουν γενικότερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη τύπου II.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι «για να φθάσει κανείς με επιτυχία σε βαθιά γεράματα, η σωστή συμβουλή είναι να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών και με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών».
Όλοι οι υπεραιωνόβιοι, που ήσαν σχεδόν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στα δύο φύλα, ζούσαν στο ίδιο σπίτι με την οικογένειά τους και ήσαν ενεργοί σωματικά και όχι παχύσαρκοι. Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο για την μακροζωία τους, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν, κατά τους Ιταλούς ερευνητές, είναι το περιβάλλον.





ΠΗΓΗ...http://www.newsit.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...