Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΕΞΗ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ?

Έξη ή συνήθεια;
Λίγη σαρδέλα, λίγο τσίπουρο και μια ντομάτα. Αρκετά να μας κάνουν να περάσουμε υπέροχα. Μια βόλτα στη προβλήτα. Ένα μεσημέρι δίπλα στη θάλασσα και μια απογευματινή βόλτα. Με τα, τόσα, λιγοστά πράγματα, αλλά πλούσια σε αξίες.


Ένα κομμάτι που θα κατέβει δωρεάν από το ίντερνετ. Μία ταινία που κοστίζει ένα ευρώ. Πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Το λίγο χρόνο που μας έδωσαν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η βόλτα μας.

Μιζέρια, γκρίνια, κομπλεξισμός και ζήλια. Όλα αυτά συνωμοτούν εναντίον ενός μοντέλου ζωής. Όλα εύκολα και όλα στο πιάτο μας. Έτσι έχουμε μάθει να ζούμε και να εκτελούμε εντολές, άβουλα. Ένας άβουλος κόσμος. Γεννιούνται μέσα στο κεφάλι του οι σαχλαμάρες και οι ιδέες που θα “αλλάξουν” τον κόσμο. Βγαίνουν πράγματα από το κεφάλι όπως βγαίνει η Αθηνά από τον Δία.

Είναι αρκετά δύσκολο να πατήσεις pause και να αλλάξεις μια συνήθεια. Άτιμο πράγμα η έξη από αρχαίων χρόνων. «Η έξη είναι ισχυρότερη της φύσης», είχε πει ο Κικέρων. Αν συνηθίσουμε σε κάτι και μας αρέσει, μας μοιάζει ονειρικό. Όπως την πρώτη φορά που έκανες σεξ. Μια ηδονή. Άντε μετά να αλλαχθεί όλο αυτό.

Άραγε ισχύει αυτό που λένε, αν υποκύψεις σε μια έξη, αρχίζεις να μην υπάρχεις; Και αν δεν υπάρχεις που βρίσκεσαι; Πως συμπεριφέρεσαι και πως αντιδράς; Ή μήπως είσαι ένας ζωντανός-νεκρός; Ή καλύτερα, ένας νεκρός μέσα στους ζωντανούς.

Σαχλαμάρες όλα αυτά. Θέλω το ευκολάκι μου. Έτσι μου αρέσει εμένα. Να ξυπνήσω να πιω το φραπεδάκι και να σουλατσάρω στους δρόμους της πόλης. Να κάνω αραλίκι και να καμακώσω γκομενάκια. Ζήσε τη ζωή σου!

Ναι, θα ζήσω τη, δική μου, ζωή, όπως γουστάρω όμως εγώ. Δε θέλω να σ’ έχω αφέντη στο κεφάλι μου. Έχεις διαβάσει ένα σύνθημα στο τοίχο που λέει «Αφήστε με να ζήσω»; Αν όχι καλά θα κάνεις να το διαβάσεις.

Μη γελοιοποιούμαστε άλλο, μεταφέροντας το φταίξιμο σε τρίτους. Όσο περισσότερες συνήθειες, τόσο λιγότερη ελευθερία. Και δεν είμαστε ελεύθεροι. Μια πλάνη του μυαλού μας, κάνοντας κύκλους όπως ένα καρουζέλ. Το παιδάκι όταν ζαλιστεί θα αρχίσει να κλαίει. Εμείς είτε δε κλαίμε γιατί ντρεπόμαστε είτε ίσως μας αρέσει όλη αυτή η ζάλη.
Δανης Κοσμιδης



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...