Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ.


Χάρτης του Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Ρώμης που δείχνει τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία κατά την περίοδο που εξετάζουμε. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται τα ελληνικά ιδρύματα, με άλλα χρώματα των λοιπών βαλκανικών κρατών.
Πουθενά δεν υπάρχει μακεδονικό!!!

Είναι γεγονός το ότι ουσιώδες τεκμήριο για την υπεροχή του ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού σε ολόκληρο τον Μακεδονικό χώρο, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας, αποτελούσε αναμφισβήτητα οσημαντικότερος αριθμός των ελληνικών σχολείων. Ζώντας οι μαθητές της Μακεδονίας σε ένα καθεστώς σφοδρού ανταγωνισμού των εθνοτήτων, αλλά μέσα σε ένα σύστημα ελεύθερης παιδείας, όπου είχαν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε οποιοδήποτε σχολείο επιθυμούσαν, προτιμούσαν την ελληνική παιδεία , γιατί προς αυτήν και τα ελληνικά σχολεία αισθάνονταν να τους ωθεί όχι μόνο η ελπίδα για καλύτερη μόρφωση, αλλά και η εθνική τους συνείδηση , όπως επιβεβαιώνεται από τις σωζόμενες μαρτυρίες. Στις πόλεις της Μακεδονίας , στο Μοναστήρι, στη Ρέσνα, στην Αχρίδα, στην Πρέσπα, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στα Σέρβια, στην Κοζάνη, στις Σέρρες, στη Στρώμνιτσα, στο Νευροκόπι, στο Μελένικο, στη Ζίχνη, στο Πετρίτσι, στην Έδεσσα, στα Γιαννιτσά, στη Βέροια, στην Κασσάνδρα, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλά χωριά, λειτουργούσαν συνολικά εξακόσια δέκα (610) ελληνικά σχολεία, μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης, γυμνάσια, διδασκαλεία, ιερατικές σχολές,. ανώτερα και κατώτερα παρθεναγωγεία και νηπιαγωγεία, στα οποία φοιτούσαν γύρω στις σαράντα χιλιάδες (40.000) μαθητές, σύμφωνα με τον Καθηγητή Βακαλόπουλο Κων/νο.
Η ελληνική Μακεδονική αστική τάξη, που διαμορφώθηκε την εποχή αυτή, αλλά και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι της Μακεδονίας και του ελληνικού κράτους, κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες για την ανύψωση της πνευματικής στάθμης του υπόδουλου ελληνισμού, που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια πολιτιστική ακτινοβολία του ελληνισμού της Μακεδονίας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...