Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ....ΦΑΣΟΛΙΑ !


Τι χρειαζόμαστε:

Εάν τη θέλουμε λευκή :
  • 400 γρ. φασόλια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • καρότα (2, 3, 4, περισσότερα, ανάλογα με την όρεξή σας)
  • σέλινο (κι’ εδώ η όρεξη κανονίζει την ποσότητα)
  • 1 ποτήρι κρασιού παρθένο ελαιόλαδο
  • προαιρετικά : 2-3 πατάτες
Εάν τη θέλουμε κόκκινη (με ντομάτα) προσθέτουμε :
  • 2 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη (1 κ.γ.)
Για το βράσιμο :
  • 2 λίτρα νερό


  • Πως το κάνουμε:
  1. Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε, από βραδύς, σε αρκετό νερό, για να φουσκώσουν. ΔΕΝ προσθέτουμε σόδα ή ότι άλλο σας “εκμυστηρευθεί” η γειτόνισσα. Ρίχνουμε καμιά ματιά το βράδυ μήπως έχουν απορροφήσει όλο το νερό και πρέπει να προσθέσουμε κι’ άλλο.
  2. Την επομένη, με τα φασόλια να έχουν “πιεί” το περισσότερο από το νερό τους, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα, μαζί με το νερό μέσα στο οποίο φούσκωσαν. Προσθέτουμε και άλλο, ΚΡΥΟ, νερό, μέχρι τα δύο –περίπου- λίτρα που χρειάζονται για να σιγοβράσουν.
  3. Βάζουμε τη κατσαρόλα με τα φασόλια στο μάτι και βράζουμε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για μία περίπου ώρα, ανακατεύοντας διαρκώς. Εάν πιούν το νερό τους, προσθέτουμε ακόμη λίγο, ΚΡΥΟ, νερό. Θα πρέπει στο τέλος αυτής της ώρας (για καλό και για κακό, δοκιμάζουμε πάντα να δούμε σε ποιο σημείο έχουν βράσει τα φασόλια μας), να υπάρχει νερό στη κατσαρόλα αλλά να είναι κάτω από την επιφάνεια των φασολιών.
  4. Στο σημείο αυτό αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι.
  5. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Ρίχνουμε στα φασόλια μας το ένα τρίτο της ποσότητας (του κρασοπότηρου) του λαδιού.
  6. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Θέλουμε το λάδι να απορροφηθεί εντελώς και να γίνει ένα με το νερό και τη σάλτσα των φασολιών.
  7. Όταν αυτό γίνει (με 3-4 λεπτά συνεχούς ανακατέματος), προσθέτουμε άλλο ένα τρίτο του λαδιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να το απορροφήσουν και αυτό.
  8. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  9. Μόλις απορροφηθεί και αυτό, προσθέτουμε τα χορταρικά μας. Τα καρότα κομμένα σε ροδέλες. Το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αλλά όχι πολύ). Τις πατάτες σε μέγεθος μισού αυγού. Το σέλινο. Εάν θέλουμε να δώσουμε χρώμα (αλλά και γεύση) προσθέτουμε στο σημείο αυτό τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό και μία κουταλίτσα ζάχαρη, να πάρει το ξινό της ντομάτας.
  10. Προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό (1-2 κρασοπότηρα, κρύο πάντα) και αφήνουμε να βράσουν άλλα δέκα λεπτά, περίπου, ανακατεύοντας διαρκώς.
  11. Αποτέλεσμα του συνεχούς ανακατέματος με το κρύο νερό και το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά θα είναι να έρθουν τα φασόλια να χυλώσουν και να γίνουν μούρλια. Η σάλτσα τους θα αρχίσει να “ρυτιδώνει” κατά το ανακάτεμα, τρανή απόδειξη ότι έχουν χυλώσει.
  12. Είναι έτοιμα. Εάν όμως σε κάποιον/-α αρέσουν σούπα τα φασόλια, θα πρέπει να προσθέσει και άλλο (κατά βούληση) νερό και να φέρει μερικές ακόμη γύρες με το κουτάλι, σε χαμηλή πάντα φωτιά, για να απορροφηθεί το νερό.
  13. Τα φασόλια μας είναι έτοιμα.


Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή, παλιά και δοκιμασμένη. Τι να έχει να προσθέσει παραπάνω ένας ερασιτέχνης σαν κι' εμένα. Θυμάμαι, λοιπόν, εκείνες τις ταινίες γουέστερν, όπου ο (πρωταγωνιστής) σκληρός έτρωγε πάντοτε φασόλια, στη μέση του πουθενά, τυλιγμένος με μία κουρελιασμένη καπαρντίνα, με ξύλινο κουτάλι και μαγειρεμένα πάντα σε τηγάνι..... Μου είχε εντυπωθεί τo πόσο χυλωμένα ήσαν. Αντέγραψα τη μέθοδο που χρησιμοποιούν στη Λευκάδα (Εγκλουβή) για να ετοιμάζουν τις περίφημες φακές τους και την εφάρμοσα στα φασόλια. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. 


Το “μυστικό” είναι το κρύο νερό. Και το συνεχές, κυκλικό, ανακάτεμα, σε χαμηλή φωτιά. Α, και να ‘ναι καλά, βραστερά τα φασόλια. Αλλιώς, η αρχική μία ώρα θα διαρκέσει ….. περισσότερο

ΠΗΓΗ...
http://www.sintagespareas.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...