Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.



Εισήγηση του Δημάρχου Αλμωπίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας οικονομικού έτους 2013.



Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία πράξη κάθε Δημοτικής Αρχής. Με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης  απέναντι στους δημότες, η Δημοτική Αρχή εισηγείται και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, ο οποίος φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ανεπηρέαστος από τις εξαιρετικά δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες μέσα στις οποίες η Αυτοδιοίκηση  καλείται να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.



Πρέπει να ξεκαθαρίσω, πριν συνεχίσω, ότι ο προϋπολογισμός, είναι τεχνοκρατικός και όπως ακριβώς επιβάλλεται από τις αυστηρές υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, δεν ανταποκρίνεται, όπως θα έπρεπε και θα θέλαμε, σε όλες τις ανάγκες. Είναι ένας προϋπολογισμός σφικτός,  για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μας, να γίνουν τα άκρως απαραίτητα έργα και για να κάνουμε αγώνα δρόμου για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.



 Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου έχουν την υποχρέωση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να συντάξουν τον προϋπολογισμό και να φροντίσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού έτους 2013:



Πρώτον, είναι ειλικρινής διότι δεν περιέχει έσοδα που δεν θα πραγματοποιηθούν.



Δεύτερον, εστιάζει σε αυτά που η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητες. Δηλαδή στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών.  Στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών και στα Έργα Υποδομής και όχι βιτρίνας. Έργα που έχουν στόχο την βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών.



Τρίτον, είναι ρεαλιστικός γιατί κινείται μέσα στο επιβαλλόμενο ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που επιβάλλουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και συντάχθηκε ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα υπαγωγής στο Παρατηρητήριο που προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις. 

Πετύχαμε, και δεν ήταν εύκολο,  την  ισοσκέλιση του φετινού Προϋπολογισμού, διατηρώντας αμετάβλητους τους συντελεστές επιβολής των διαφόρων τελών και φόρων.



 Η σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού, αποδείχθηκε πολύ δύσκολη εξαιτίας (όπως σας είπα) των πολύ αυστηρών Υπουργικών αποφάσεων που θέτουν ποσοστιαίους περιορισμούς ως προς την πρόβλεψη της είσπραξης των εσόδων με συνέπεια τον περιορισμό εκτέλεσης δαπανών.



Ο Προϋπολογισμός του έτους 2013 ισοσκελίστηκε, παρά την πολιτική επιλογή μας για την αποφυγή επιβάρυνσης των δημοτών. Και έγινε χωρίς να απαιτηθεί εγγραφή εσόδων που θα προέλθουν από «ειδικές κρατικές χρηματοδοτήσεις» ή εγγραφή δανείου, που και στις δύο περιπτώσεις, θα συνεπαγόταν μείωση των αποδιδόμενων κρατικών επιχορηγήσεων και επομένως, στέρηση πόρων του Δήμου στα επόμενα χρόνια.



Η αποφυγή της χρήσης τέτοιου είδους «διευκολύνσεων» οφείλεται στο νοικοκύρεμα που πέτυχε η Διοίκησή μας τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξορθολογίζοντας τη διαχείριση των δαπανών, οργανώνοντας σωστά τον νέο δήμο αλλά και αποπληρώνοντας και ρυθμίζοντας τις παλαιές οφειλές των δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...