Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΙΣΘΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


1Πέρασαν οι εποχές που- έστω και για λίγους- μια θέση ιερέα σε Μητρόπολη, σήμαινε αυτομάτως και εξασφάλιση μισθού από το Δημόσιο.

Η επίσημη Εκκλησία και οι Μητροπόλεις, από καιρό αναγκαστικά, λογω οικονομικής κρίσης, δίνουν βαρύτητα στην υλοποίηση του θεσμού «άμισθος ιερέας». Τι σημαίνει αυτό; Ιερείς που διορίζονται κανονικά σε ενορία δεν έχουν μισθό, αλλά εκ των ενόντων και με τη συμβολή πιστών και της τοπικής Εκκλησίας, προσπαθούν να έχουν κάποια ελάχιστα έσοδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν και πρεσβυτέρα... 
Αν και το ζήτημα των ιερέων στην Ορθόδοξη Εκκλησία τουλάχιστον, δεν είναι ο μισθός, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο και πνευματικό- υπηρέτες του ιερού θυσιαστηρίου ισοβίως- υπάρχουν και οι γήινες ανάγκες της επιβίωσης. Μετά και τη μικρή αναφορά του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, προσφάτως σε κήρυγμά του, η εφημερίδα «Ελευθερία» συζήτησε με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιο, σχετικά με τους άμισθους ιερείς. Στη συζήτηση ανα- φέρθηκαν και τα εξής:

Κάθε χρόνο (τον Δεκέμβριο) μπαίνει στη μισθοδοσία μόνο ένας νέος ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Αυτό το δικαίωμα μας δίνει η πολιτεία. Ήδη έχουμε τέσσερις άμισθους ιερείς σε ενορίες σε χωριά και ετοιμάζουμε και άλλους 2-3. Σαν Μητρόπολη είμαστε καλά, βοηθούν και οι ιερές μονές, σχετικά και με άλλες μητροπόλεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ιερείς έχουν ιερό ζήλο, έχουμε ανθρώπους νέους, που θέλουν να χειροτονηθούν, να γίνουν ιερείς, χωρίς να τους νοιάζει η εξασφάλιση μισθού. Φεύγουν στη σύνταξη ιερείς και προσπαθούμε να καλύψουμε θέσεις. Πάλι όμως βοηθούν και οι συνταξιούχοι ιερείς, όσο τους επιτρέπει η ηλικία τους και η υγεία τους. Δεν εγκαταλείπουν. Οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι σε χωριά.

Προσπαθούμε κάθε Κυριακή, να γίνεται παντού η θεία λειτουργία, έχουμε ιερείς που πάνε από τον ένα ναό στον άλλο. Ανάγκες έχει και η Λάρισα, με τις μεγάλες ενορίες και δεν επαρκούν ένας ή δύο ιερείς. Καθημερινά οι ιερείς τρέχουν σε σπίτια, ασθενείς, τελούν μυστήρια, λειτουργίες, έχουν υποχρεώσεις, με πλήρη ενασχόληση, στην ενορία και για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών. Έχουμε επίσης και μερικούς, που είναι ιερείς ή θέλουν να χειροτονηθούν και έχουν διασφαλίσει κά- ποιο μισθό, επειδή έχουν ένα επάγγελμα (συνήθως εκπαιδευτικοί). Βέβαια δεν μπορούν να έχουν όλες τις υποχρεώσεις σε μια ενορία, λόγω και της άλλης ενασχόλησης. Όμως και η βοήθεια στη θεία λειτουργία τις Κυριακές, είναι σημαντική.

Η μητρόπολη λοιπόν προσπαθεί να στηρίξει τους άμισθους ιερείς, πληρώνοντας το ΙΚΑ κ.λπ. και παράλληλα, με εκκλήσεις στους πιστούς, που έχουν τη δυνατότητα, να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, που δίνονται στους άμισθους. Όμως είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μόνιμα και σε σταθερή βάση, όλα είναι προαιρετικά και επαφίεται στους πιστούς. Ούτε μπορεί η Μητρόπολη να κάνει έρανο για τους ιερείς. Καλύπτουμε τις ανάγκες με ημίμετρα...




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...