Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

"ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ".




Ο Γιώργος Καρασμάνης παρέστη την Τετάρτη στην προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Παιδείας, παρουσία και εκπροσώπων των φορέων της Έδεσσας και του Νομού.

Αντικείμενο το γνωστό θέμα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης του Πανεπιστημιακού Τμήματος Έδεσσας στα πλαίσια του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»

Ο βουλευτής ανέπτυξε τη θέση για την αναγκαιότητα της παραμονής του Τμήματος στην ΄Εδεσσα, καταθέτοντας σειρά επιχειρημάτων.

Η παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στον διάλογο που διεξήχθη, παρατίθεται στη συνέχεια.

Κύριε Υπουργέ…

        Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι απαιτείται ένας ρεαλιστικός εξορθολογισμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Προσωπικά μάλιστα, εδώ και δέκα χρόνια τώρα έχω επισημάνει ότι, όλα αυτά τα Τμήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια (για τους γνωστούς, βέβαια, λόγους) είναι θνησιγενή… Και όταν έκλειναν οι στρόφιγγες, όταν θα τέλειωναν τα κοινοτικά κονδύλια που τα χρηματοδοτούσαν, θα ήταν και καταδικασμένα.

        Όμως, σ’ αυτήν την λανθασμένη φιλοσοφία και πρακτική, δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να ενταχθεί το Τμήμα Μάρκετιγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Έδεσσας… Ένα Τμήμα μοναδικό για το αντικείμενό του στη Βόρεια Ελλάδα.

        Το πόσο καταξιωμένο είναι, αποδεικνύεται και από την μεγάλη ζήτηση από υποψήφιους φοιτητές που έχει ως συνέπεια ο βαθμός εισαγωγής να είναι πάνω από 15.000. Ο ίδιος δε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος, σε επικοινωνία που είχα μαζί του, μου είπε ότι θεωρείται ως γνωστικό αντικείμενο κορυφαίο στην κατηγορία του. Μου είπε ακόμη ότι τον εντυπωσίασε το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη Πολιτισμική Κουλτούρα που διαθέτει η πόλη… Αλλά και στην άριστη συνεργασία που είχε και συνεχίζει να έχει με τον Δήμο… Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου οι συνεργασίες αυτές είναι προβληματικές.

Κύριε Υπουργέ

        Παρουσιάζοντας το Σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨, είπατε και αναφέρω αυτολεξεί:

-        «Δεν θέλουμε Τμήματα φαντάσματα»

-        «Δεν θα κοροϊδεύουμε την ελληνική οικογένεια»

-        «Δεν μπορούμε να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου»

-        «Οι φοιτητές μας πρέπει να βγαίνουν από ισχυρά Τμήματα, που θα τους δίνουν πιο ισχυρά και ανταγωνιστικά πτυχία».

Και θέλω να ρωτήσω κύριε Υπουργέ:

Είναι ¨φάντασμα¨ το Τμήμα της Έδεσσας, ένα Τμήμα με εγγεγραμμένους 450 και ενεργούς 350 φοιτητές;

Και θέλω ακόμη να σας μεταφέρω μια πρόσφατη προσωπική εμπειρία που, τουλάχιστον εμένα με εντυπωσίασε ευχάριστα:

Προχθές Δευτέρα, επισκέφθηκα το Τμήμα, την ώρα που τελείωνε το όγδοο εξάμηνο. Και από τους 60 εγγεγραμμένους, οι 40 παρακολουθούσαν το μάθημα… Και είστε Πανεπιστημιακός Καθηγητής και γνωρίζετε από πρώτο χέρι, τι συμβαίνει με τους τελειόφοιτους. Ταυτοχρόνως, ξεκινούσε το μάθημα των φοιτητών του δευτέρου εξαμήνου, με παρόντες 55 από τους 80 εγγεγραμμένους.

Καθηγητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος, ο οποίος παρουσία μου, ρώτησε τους φοιτητές, πόσοι εξ αυτών μένουν στην Έδεσσα. Από τους 55 οι 40 δήλωσαν τόπο διαμονής την Έδεσσα. Ο δε καθηγητής, με πληροφόρησε ότι και τα δύο παιδιά του αποφοίτησαν από το τμήμα μάρκετιγκ, μένοντας και αυτά στην πόλη, παρά το γεγονός ότι η κατοικία τους είναι στη Θεσσαλονίκη.

Αποδεικνύεται κύριε Υπουργέ, ότι οι συνθήκες λειτουργίας και παρεχόμενης μάθησης, εγγυώνται υψηλού επιπέδου ποιότητα σπουδών. Και σας ερωτώ ξανά: Βλέπετε εσείς κανένα… φάντασμα σ΄ αυτό το Τμήμα; Θεωρείτε εσείς, ότι με το Τμήμα αυτό κοροϊδεύει κανείς τις ελληνικές οικογένειες των εκατοντάδων φοιτητών που το έχουν εμπιστευθεί;

Αλλά, να πάμε και στο κόστος λειτουργίας του. Για ποιο κόστος μιλάμε, όταν υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναλάβει όχι μόνον το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, αλλά και τη σίτιση των φοιτητών. Σε αντίθεση με τις μετακινήσεις φοιτητών και τη διαμόρφωση των χώρων υποδοχής που θα απαιτήσει η συγχώνευση, που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες βέβαια θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, αν το  τμήμα αυτό συγχωνευθεί, χάνει την μοναδικότητα του γνωστικού αντικειμένου, και υποβαθμίζεται.



Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν ήρθα στο Υπουργείο, για λόγους δεοντολογικούς. Κι΄ αυτό γιατί είχαν αναλάβει πρωτοβουλία άλλοι συνάδελφοι και φορείς. Όμως, το θέμα το παρακολουθούσα εκ του σύνεγγυς.

        Σε έγγραφη απάντηση που μου δώσατε μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, λέτε ότι δεν θα λάβετε υπόψη σας μόνον τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία το Τμήμα Έδεσσας καλύπτει πλήρως, αλλά και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας. Και σεις ορθώς το θέτετε και εμείς υπερθεματίζουμε: Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, λένε ότι είμαστε μέσα στους πέντε πιο φτωχούς Νομούς της Ελλάδας, με την ανεργία στα ύψη και τον πληθυσμό να φθίνει διαρκώς. Το τελευταίο μάλιστα, είχε και ως συνέπεια, η απογραφή του 2002 να μας μειώσει τις βουλευτικές έδρες από πέντε σε τέσσερις!

        Απόρροια όλων αυτών, ήταν η ομόφωνη απόφαση της Βουλής να χαρακτηρίσει το Νομό μας στο σύνολό του ¨παραμεθόριο και προβληματικό¨. Σε αντίθεση με άλλους Νομούς που δεν το πέτυχαν, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις και παρά το γεγονός ότι… διέθεταν και υπουργούς στην τότε Κυβέρνηση.

        Προσωπικά, δεν μπαίνω στη λογική να κρίνω το πως και γιατί τόσες σχολές λειτουργούν σε άλλους Νομούς. Το αίτημά μας, δεν έχει να κάνει με τοπικιστικούς ανταγωνισμούς ούτε, πολύ περισσότερο, με φθόνο. Μοναδικό κίνητρο και επιδίωξή μας, είναι να παραμείνει το Τμήμα αυτό στην Έδεσσα. Γιατί παρέχει ποιότητα σπουδών υψηλού επιπέδου. Γιατί απολαμβάνει της εμπιστοσύνης εκατοντάδων φοιτητών και των οικογένειών τους. Γιατί οι φοιτητές που σπουδάζουν σ’ αυτό και μένουν στην Έδεσσα, συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια στα δρώμενα της πόλης και τονώνουν και την κοινωνική και την οικονομική ζωή της.

Κύριε Υπουργέ

        Γνωρίζω πολύ καλά, ότι είστε από εκείνους που ξέρουν να ακούν και – ακόμη περισσότερο – από εκείνους που κρίνουν και αποφασίζουν ανεπηρέαστα. Γι’  αυτό και πιστεύω ότι όλα αυτά που ακούσατε σήμερα θα βαρύνουν στην τελική σας απόφαση. Αλλωστε, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του Τμήματος, στις τελευταίες δηλώσεις του, είπε απερίφραστα ότι «δεν είναι στο χέρι μας να παραμείνει το Τμήμα στην Έδεσσα, είναι θέμα πολιτικής απόφασης και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας». Συνεπώς, κ. Υπουργέ, η ευθύνη είναι πολιτική. Και μιας και βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασίες διαβούλευσης, και επειδή έχετε δηλώσει ότι είστε ¨ανοιχτός¨ σε διορθώσεις και βελτιώσεις σε λάθη παραλείψεις και αστοχίες στο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ¨, πιστεύω ότι και σ’ αυτό το ζήτημα θα είστε απόλυτα δίκαιος.

Σας ευχαριστώ





ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                                      20/02/2013

1 σχόλια :

τοσο υποβάθμιση?τι σας φταιει η παιδεία, οι νέοι, το μέλλον τους?

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...