Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΜΠΟΒΟ: ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΗΡΕ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ!


1Ποιος ο ρόλος γερμανού αρχαιολόγου και γιατί κατηγόρησαν δύο νεαρούς από την Επισκοπή!

Η εκκλησία της Παναγίας του Λμπόβου του Σταυρού είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στη Βόρειο Ήπειρο.

Φέρει το όνομα του Σταυρού, γιατί στην εκκλησία αυτή φυλάσσονταν τμήμα Τίμιου Ξύλου (από τον σταυρό που σταυρώθηκε ο Χριστός), δώρο σύμφωνα με την παράδοση του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού (482 – 565). 
Το σπάνιο αυτό ιερό κειμήλιο, σύμφωνα με τον ιστορικό που κατάγεται από το Λάμποβο Στέφανο Μίχο , γλύτωσε από τις διώξεις των κομουνιστών γιατί το φύλαξαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους.

Το 1986 επέστρεψε στην εκκλησία που είχε μετατραπεί από το καθεστώς σε μουσείο και φυλάσσονταν. Σύμφωνα με τον ιστορικό, την εκκλησία αυτή επισκέπτονταν συχνά γερμανός ιστορικός, διευθυντής του βυζαντινού αρχαιολογικού μουσείου, συνοδευόμενος από την κόρη του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. 

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, κρατικές υπηρεσίες οργάνωσαν το 1989 μία εικονική ληστεία με το βοήθεια δύο νεαρών με ειδικές ανάγκες από το διπλανό χωριό Επισκοπή που στη συνέχεια τους φυλάκισαν. 
ΠΗΓΗ...borioipirotis.blogspot.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...