Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ.

«Κοψοχρονιά» θέλουν οι έμποροι και το Καλαμπόκι από τους παραγωγούς

      Δικαιολογημένη  πέρα για πέρα η αγανάκτηση των καλαμποκοπαραγωγών της Πέλλας - όπως και όλης της χώρας - για τις εξευτελιστικές φετινές τιμές παραγωγού για το προϊόν τους από τους μεγαλεμπόρους. Αγοράζουν με τιμές γύρω στα 12 - 15 λεπτά/κιλό, πολύ πιο κάτω από το κάθε χρόνο αυξανόμενο κόστος παραγωγής ( Φυτοφάρμακα, Λιπάσματα, ΦΠΑ στο 23%, μη απόδοση της κουτσουρεμένης κατά 50% επιστροφής ΦΠΑ, αγροτικό ρεύμα , χαράτσια αδρευτικών γεωτρήσεων, κ.ά. ). Και είναι γνωστές οι ανάγκες των αγροτών για άμεση πληρωμή μιας και τα χρέη «τρέχουν» και η πίστωση από τους προμηθευτές εφοδίων γίνεται μόνο «τις μετρητοίς». Επιπλέον δεν υπάρχει στους πιο πολλούς καλαμποκαλλιεργη-τές και η δυνατότητα αποθήκευσης και άρα αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τη σοδειά τους μειώνοντας παραπέρα το συνολικό φετινό εισόδημά τους.
        Παρά τις σχετικά αυξημένες διεθνείς τιμές για το Καλαμπόκι οι μεγαλέμποροι του προϊόντος, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και λειτουργώντας με τις πρακτικές του «καρτέλ», θέλουν να κερδοσκοπήσουν ασύστολα με την ανοχή και της πολιτείας. Ο νόμος της βάρβαρης καπιταλιστικής ασυδοσίας λειτουργεί για μια ακόμη φορά σε όφελος των μεγαλεμπόρων. Βαράει αλύπητα και τους καλαμποκοπαραγωγούς με τις τιμές στην αγορά της Α’ ύλης, αλλά και τους κτηνοτρόφους καταναλωτές του προϊόντος. Είναι η γνωστή καπι-ταλιστική πρακτική με θύματα παραγωγούς & καταναλωτές και ωφελημένους τους διάφο-ρους μεσάζοντες-εμπόρους-μεταποιητές.
         Η Κοινή Αγροτική Πολιτικής ( Κ.Α.Π.) της ΕΕ και οι Συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκό-σμιου Οργανισμού Εμπορίου ( Π.Ο.Ε. ) , που συναποφασίζουν & φυσικά εφαρμόζουν απαρέγ-κλιτα  και οι Ελληνικές κυβερνήσεις, είναι στα μέτρα και κατ’απαίτηση των μεγαλοεισαγω-γέων ομοειδών αγροτικών προϊόντων. Κατακλύζουν την ελληνική αγορά με αμφιβόλου ποιότητας καλαμπόκι από τρίτες χώρες, χωρίς  εισαγωγικούς δασμούς σε χαμηλότερες τιμές από την εγχώρια παραγωγή, που είναι έρμαιο στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Από την άλλη - και αργότερα - θα πουλήσουν πανάκριβα στους κτηνοτρόφους.
        Επισημαίνουμε σαν ΠΑΣΥ τη θέση μας για το Παραγωγικό Συνεταιρισμό, που θάναι η ασπίδα για τους αγροτοκτηνοτρόφους διώχνοντας το άγχος πώλησης της παραγωγής τους. 

Η ΠΑΣΥ της ΠΕΛΛΑΣ καταγγέλλει  αυτές τις τακτικές σε βάρος παραγωγών καλα-μποκιού & κτηνοτρόφων καταναλωτών και μαζί με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής   ΑΠΑΙΤΕΙ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :                                                                                                                               1. Τιμή παραγωγού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και παράλληλα όχι πανάκριβη για τον κτηνοτρόφο. Άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων για το κτύπημα της αισχροκέρδειας εισαγωγέων & μεγαλεμπόρων.
2. Χτύπημα μεσαζόντων & «καρτέλ» μεγαλεμπόρων, που λυμαίνονται το προϊόν. Άμεσο στα-μάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

3. Δανειοδότηση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά . 4. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους καλαμποκοπαραγωγούς, που είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...