Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΟΥΡΒΑ 2013: ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ!

Ακόμη και η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, η Ελληνική, φαντάζει φτωχή στο να περιγράψει την φαντασμαγορική εκδήλωση «ΣΟΥΡΒΑ 2013», που διοργάνωσε ο μορφωτικός σύλλογος και οι κάτοικοι των Προμάχων.
Τίμησαν την παράδοση, άναψαν τη μεγάλη, τεράστια φωτιά στο κέντρο της πλατείας, και υπό τους μαγικούς ήχους του «βροντερού» ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΗΧΟΥ, ξόρκισαν το κακό και το ξαπόστειλαν ψηλά στον ουρανό, μαζί με τις φλόγες.
Σφιχτοί κύκλοι, χέρια ενωμένα, σημάδι ομόνοιας και αλληλοκάλυψης, σε ένα πανάρχαιο-παγανιστικό θαρρείς τελετουργικό , έστειλε ο καθένας την σιωπηρή προσευχή του.
Φωνές μικρών παιδιών, ανακατεμένες με τα επιφωνήματα των πρωτοχορευτών, διάσπαρτες εστίες φωτιάς, αναδύοντας γαργαλιστικές οσμές, χειραψίες, ευχές και πειράγματα.
Ηλικιωμένες μπάμπες στην κλασική τους θέση, στα σκαλοπάτια, με τα μαύρα τσεμπέρια και τα χοντρά πανωφόρια, να προσπαθούν να διακρίνουν, ποιος χορεύει και με ποιόν, κουτσομπολεύουν χαμογελώντας.
Εθελοντές και μέλη του συλλόγου, να τρέχουν αλαφιασμένοι, να καλύψουν τα πάντα. Άψογο σέρβις, πεντανόστιμα μαγειρευτά φαγητά και χωριάτικες πίτες, μυρωδάτο ντόπιο κρασί και τσίπουρο, να σου καίει τα σωθικά.
Εκατοντάδες επισκέπτες, εξυπηρετούνται και κερνιούνται με όλα τα εδέσματα και μένουν άναυδοι από την περιποίηση και την οργάνωση.
Και αν μπορούσες να εστιάσεις στα μάτια του καθενός, θα μπορούσες να διακρίνεις αυτή την γνώριμη σπίθα, που χαρακτηρίζει, όλους τους υπερήφανους ντόπιους Έλληνες Μακεδόνες, που με φιλότιμο, πείσμα και εργατικότητα, αρνούνται να εγκαταλείψουν τον ευλογημένο τους τόπο, τηρώντας ευλαβικά ,όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα και ήθη.   

ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Σ.Σ.
Παραθέτουμε φωτογραφίες από τη μαγική βραδιά, που μας παραχώρησε γενναιόδωρα η φωτογράφος Μαρία Βαρελά από το PHOTORAMA STUDIO.

Σε λίγο ακολουθούν και πολλές άλλες με στιγμιότυπα από όλες τις παρέες.






























0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...