Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Ιορδάνης Τζαμτζής "Είναι μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος."



  Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος μετέφερε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατά την συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» στον αρμόδιο Υπουργό κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο προτείνοντας αντίστοιχες λύσεις.


Αναλυτικά παρατίθεται η ομιλία του κ. Τζαμτζή από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ήδη έχω τοποθετηθεί και στην Επιτροπή επί θεμάτων που συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για θέματα τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ, και δίνουν λύσεις.
Θέλω όμως να σταθώ στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αγρότες και αφορά τη φορολόγηση των αγροτών. Δεδομένου μάλιστα ότι επισκέφτηκα σημεία στα οποία έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες, θέλω να σας μεταφέρω και το μήνυμα των αγροτών, οι οποίοι ζητούν από εσάς να μπείτε μπροστά. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, αλλά ζητούν από τον Υπουργό τους να μπει μπροστά.
Μιλάμε για εξορθολογισμό και απλοποίηση του συστήματος. Μιλάμε για μια πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει, την οποία υποστηρίζουν πάρα πολλοί Βουλευτές, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από τους αγρότες και βεβαίως από τους αγρότες οι οποίοι πηγαίνουν σε λαϊκές και πουλάνε τα αγροτικά τους προϊόντα. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός από τους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών και από τους αγρότες οι οποίοι πηγαίνουν συγκεκριμένη περίοδο, την περίοδο που έχουν το προϊόν, στις λαϊκές αγορές.
Τέλος επιτηδεύματος, λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρξει για τον αγρότη, διότι δεν είναι έμπορος, δεν είναι μεταπράτης, δεν είναι μεσάζων, είναι παραγωγός στην πηγή.
Δεύτερο θέμα είναι η προκαταβολή φόρου. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα καθορισμού προκαταβολής. Το λέμε αυτό διότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα εδώ μέσα, κύριε Υπουργέ, ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες, γιατί το κτήμα είναι ανοικτό μαγαζί, είμαστε κάτω από το Θεό, είμαστε στο έλεος καιρικών συνθηκών και δεν μπορείς να υπολογίσεις εάν θα υπάρχει παραγωγή ή όχι.
Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει και εδώ μέριμνα για την κλιμακωτή φορολόγηση, αύξηση ορίου για την τήρηση των βιβλίων από 10.000 που έχει καθοριστεί στις 20.000. Δέκα χιλιάδες είναι μεικτό ένα κτήμα που έχει κάποιος. Δηλαδή κάθε εταιροεπαγγελματίας, ακόμη κι ένας ο οποίος έχει πάρει ένα κτήμα δέκα στρεμμάτων, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα παραγωγής και θα πρέπει να κρατήσει βιβλία. Αυτός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αγρότης. Επιπλέον, ακόμα κι ένας συνταξιούχος εμπλέκεται σ’ αυτή τη διαδικασία και θα ταλαιπωρείται.
Σχετικά με τα εργόσημα των αγροτών και των ξένων εργαζομένων, θα πρέπει να πούμε ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα εργόσημα των ξένων οι οποίοι έρχονται να δουλέψουν. Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έρχονται απ’ έξω, από την Αλβανία κ.λπ., οι οποίοι έρχονται με τρίμηνη βίζα. Θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς αυτό σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, γιατί με τους τριμηνίτες που έρχονται με βίζα δεν μπορεί ο αγρότης να δουλέψει, δουλεύει παράνομα, το κράτος χάνει έσοδα, ο αγρότης παρανομεί και δεν μπορεί να τους δώσει εργόσημο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει.
Άλλη πρόταση είναι οι εξαμηνίτες που έρχονται με εξάμηνη βίζα να έχουν τη δυνατότητα στο ενδιάμεσο να απουσιάσουν, δηλαδή να σπάει αυτό το εξάμηνο, ούτως ώστε να μπορεί ο αγρότης να τον χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές περιόδους, γιατί δεν έχει δουλειά όλο το διάστημα αυτό.
Ένα άλλο θέμα είναι τα μεροκάματα των Ελλήνων εργαζομένων, οι οποίοι όμως είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Για παράδειγμα, ο δικός μου ο γείτονας ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, εάν τον πάρω στο κτήμα μου για να δουλέψει, τι θα γίνει; Θα του κρατήσετε ξανά συμμετοχή από το εργόσημο; Μα πληρώνει συμμετοχή στον ΟΓΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ταμεία.
Σχετικά με τα μεροκάματα των ίδιων των αγροτών, πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ο αγρότης θα δουλεύει «για την ψυχή της μάνας του», δουλεύει για να ζήσει. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να δικαιολογούνται τα μεροκάματα του αγρότη. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πρέπει να είναι περίπου τριακόσια είκοσι μεροκάματα το χρόνο για τον αγρότη. Εκεί υπολογίζονται καλλιέργειες οι οποίες είναι εντατικές -«δυναμικές καλλιέργειες» όπως λέγονται- και ο αγρότης έχει καθημερινή παρουσία στο χωράφι. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πάση θυσία το θέμα των ημερομισθίων του ίδιου του αγρότη.
Ακόμη, σχετικά με τους συνταξιούχους και με τα βιβλία. Ένας συνταξιούχος, έτσι όπως έχει βγει η συγκεκριμένη εγκύκλιος, έχει πέντε χιλιάδες ενισχύσεις. Αυτός ο συνταξιούχος με τα 360 ευρώ που παίρνει πρέπει να τηρήσει και βιβλία. Έχουμε αναλογιστεί ότι ουσιαστικά αίρεται η σύνταξή του; Γιατί ανοίγοντας τα βιβλία, εάν τηρηθεί και η διάταξη περί πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος, πρέπει να σταματήσει αυτός ο άνθρωπος να παίρνει σύνταξη και να τηρήσει βιβλία για πέντε χιλιάδες. Τι βιβλία, όμως, θα τηρήσει; Αυτός παίρνει απλά την ενιαία ενίσχυση, τα χωράφια τα έχει δώσει στα παιδιά του, τα δουλεύουν τα παιδιά του, δεν δουλεύει αυτός σε ηλικία εβδομήντα πέντε ή ογδόντα χρονών.
  Τι θα γίνει, λοιπόν; Τι θα περάσει μέσα; Δεν έχει ούτε έσοδα ούτε έξοδα. Όλες αυτές τις περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τις δούμε και να τις ρυθμίσουμε.
            Τελειώνω με το θέμα για τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά. Ζητάμε από ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις είναι αγράμματοι και δεν έχουν τις γνώσεις, ζητάμε από ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντες, γιατί είναι πάνω στα βουνά στην κτηνοτροφία, αν κάνουν έστω και ένα λάθος, να πέσουν στα απλογραφικά χίλια ευρώ πρόστιμο και στα διπλογραφικά δυόμισι χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
            Βεβαίως, το θέμα των προστίμων είναι μεγαλύτερο και αφορά όλα τα επαγγέλματα, αλλά επειδή μιλώ αυτήν τη στιγμή για τους αγρότες, γι’ αυτό και το αναφέρω. Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα αυτό πάραυτα.
            Έρχομαι στο θέμα του ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων στους αγρότες και ιδιαίτερα στις περιοχές Πέλλας, Ημαθίας και αλλού –δεν γνωρίζω άλλες περιοχές- από τις ζημιές που έχουν πάθει.
Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, κύριε Υπουργέ, είναι ένα: Υπογράψτε, σας παρακαλώ πολύ! Δώστε επιπλέον προσωπικό στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ που το έχουν ανάγκη, για να μπορέσουν να πληρωθούν οι άνθρωποι. Είναι αλήθεια ότι αυτήν τη στιγμή για το χαλάζι δεν έχουν πληρωθεί. Ενώ έχουν πάθει ολική καταστροφή όπου χτύπησε το χαλάζι, δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή αυτοί οι άνθρωποι! Δεν μπορούν ακόμη να πληρωθούν.
            Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει προσπάθειες. Δεν μπορεί να το παραγνωρίσει αυτό κανείς ούτε να τους αδικήσει. Όμως κάποια υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ χρειάζονται επιπλέον προσωπικό. Πρέπει να γίνει μεταφορά προσωπικού για ένα διάστημα από τη Θεσσαλονίκη και από την Κοζάνη στη Βέροια, για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα γίνει με την ακαρπία. Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε αυτό, διότι οι περιοχές μας έχουν τρομακτικό πρόβλημα. Οι όψιμες ποικιλίες και κυρίως τα συμπύρηνα ροδάκινα έπαθαν τεράστια ζημιά. Το γνωρίζετε πολύ καλά στο Υπουργείο, γιατί έχουμε κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων. Το θέμα της ακαρπίας σας το έθεσα από την πρώτη στιγμή και όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή. Πρέπει να λυθεί. Πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
            Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο προβλήματα: Εξαγωγείς έμποροι δεν πληρώνουν την παραγωγή ακόμη στους αγρότες και βιομηχανίες γάλακτος δεν πληρώνουν κτηνοτρόφους, εδώ και οκτώ και δέκα μήνες και ένα χρόνο. Για οκτώ, δέκα μήνες και ένα χρόνο μιλάμε!
            Κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από το Υπουργείο. Κάποιοι άνθρωποι είναι στο έλεος κάποιων επιτήδειων. Μπορεί να έχουν και πραγματικά προβλήματα, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό το πράγμα.Βιομηχανίες γάλακτος χρωστάνε λεφτά στη Βόρειο Ελλάδα και το ξέρετε, όπως και άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις στα ροδάκινα και άλλα προϊόντα είναι αυτές οι οποίες δεν έχουν πληρώσει.
            Τέλος, υπάρχει το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στο κουτί για το φρέσκο γάλα. Πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Πρέπει να ξέρει ο αγοραστής, ο Έλληνας πολίτης ότι αυτό το γάλα έρχεται από τη Ρουμανία, το άλλο έρχεται από τη Βουλγαρία και ότι αυτό είναι ελληνικό, ώστε να ξέρει τι θα διαλέξει. Αυτό σημαίνει υγιής ανταγωνισμός. Σε αυτόν τον υγιή ανταγωνισμό πρέπει να μπουν και οι δικοί μας κτηνοτρόφοι.

            Ευχαριστώ πολύ». 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...