Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.- ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ.

Η δίαιτα της νηστείας
Μπήκαμε στην μεγαλύτερη νηστεία του χρόνου. Τί συμβουλεύουν οι ειδικοί;
Η πιο συχνή ερώτηση είναι «μπορώ να κάνω δίαιτα ενώ νηστεύω» ή και το αντίστροφο. Ενώ επικρατεί η άποψη ότι γενικά αυτό δεν γίνεται, είναι λάθος. Η αλήθεια είναι πως γενικά στην διατροφή η πρωτεΐνη ( που συνήθως την παίρνουμε από το κρέας) μας προκαλεί πιο μακροχρόνιο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας μας λιγότερες θερμίδες από ότι οι υδατάνθρακες.

Στην διάρκεια της νηστείας έχει παρατηρηθεί αύξηση σωματικού βάρους λόγω της ημερήσιας θερμιδικής αύξησης που λαμβάνουμε μέσω λανθασμένων επιλογών. Αποκλείοντας το κρέας και το ψάρι στη νηστεία, καταλήγουμε σε συχνές επιλογές όπως ζυμαρικά και πολύ ψωμί. Ωστόσο θεωρώ ότι με λίγη γνώση η περίοδος την νηστείας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση σωματική και πνευματική. Έτσι λοιπόν σας παραθέτω κάποιες σωστές επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε.
  • Βάλτε στο πρωινό σας γεύμα το ταχίνι, τροφή η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και υδατάνθρακες ενώ ταυτόχρονα παρέχει στον οργανισμό το ασβέστιο που είναι μειωμένο στην νηστεία λόγο αποκλεισμού των γαλακτοκομικών.
  • Για το μεσημεριανό σας γεύμα επιλέξτε μέχρι 2 φόρες την εβδομάδα, λαδερό με 1 φέτα μαύρο ψωμί και τυρί σόγιας το οποίο είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, 2-3 φορές όσπρια με σαλάτα και ελιές( γεύμα πλούσιο σε μεσογειακά στοιχεία). Να αναφέρω ότι αν στα όσπρια προσθέσουμε και το ρύζι τα μετατρέπουμε αμέσως σε πηγή πρωτεΐνης με αξία ανάλογη της βιολογικής πρωτεΐνης. Μια φορά ζυμαρικά ολικής άλεσης με φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αποτελούν και τα θαλασσινά αρκεί να αποφεύγονται τα τηγανιτά, συνδυάστε τα με μπόλικο λεμόνι για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, το οποίο είναι συστατικό που στην περίοδο της νηστείας ελαττώνεται στα ποσοστά του οργανισμό λόγω έλλειψης κρέατος.
  • Το βραδινό πρέπει να είναι πάντα ελαφρύ. Οι καλύτεροι συνδυασμοί θα ήταν 1 τοστ με ντομάτα, μαρούλι και πατέ ελιάς, σούπα λαχανικών με πατάτα ή ρύζι, σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 φέτες κασέρι σόγιας, 1 μπιφτέκι λαχανικών και 3 κριτσίνια με σουσάμι ή 3 νηστίσιμα σπανακοπιτάκια και 1 φρούτο.
  • Όσο αναφορά τα γλυκά συνιστάτε ο χαλβάς αλλά με προσοχή διότι είναι ένα αρκετά λιπαρό γλύκισμα, το οποίο όμως περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως το ταχίνι. Θέλει όμως μέτρο γιατί είναι ένα εξίσου πυκνά θερμιδικό τρόφιμο αποδίδοντας 600 kcal ανά 100 γρ. τροφίμου. Άλλες επιλογές είναι 50 γρ. παστέλι, 1 μπολάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη & φρουτοσαλάτα με 1 κ.σ. μέλι και 2 κ.σ. cranberries.
  • Δεν παραλείπουμε ούτε στην περίοδο της νηστείας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ενδιάμεσα snack που βοηθούν στην ομαλή λειτουργιά του μεταβολισμού. Ιδανικές επιλογές θα ήταν 10 αμύγδαλα ή καρυδιά, φρούτα ή μπάρες δημητριακών.
Δείτε, πώς και γιατί η νηστεία ωφελεί πέρα από το πνεύμα και την υγεία μας.

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι πολύ καλή ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηρίζεται από μηδενική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, ενώ επιτρέπονται θαλασσινά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Αναλυτικότερα, στη νηστεία της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.



Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου

• Μπρόκολο
• Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
• Όσπρια
• Ταχίνι – σουσάμι
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
• Σόγια
• Εμπλουτισμένοι χυμοί
• Ξηροί καρποί



Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D


Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.

Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου



• Όσπρια
• Αποξηραμένα φρούτα
• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Μύδια, στρείδια
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου

Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).



Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, (μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.



Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12

• Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως)

Έτσι, αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της νηστείας:

* Αποτοξινώνει τον οργανισμό
* Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
* «Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
* Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
* Μειώνει την αρτηριακή πίεση
* Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νηστεία ως πνευματική και σωματική κάθαρση

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα ἐσθίω, που σημαίνει τρώγω.

Νηστεία αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, την πλήρη δηλαδή ασιτία και ατροφία. Αργότερα σήμαινε να αποφεύγεις μερικά φαγητά και άλλα να μπορείς να τα τρως. Ό,τι δηλαδή σημαίνει και σήμερα. Μετά ξεχώρισαν και οι τροφές, σε νηστίσιμες και αρτίσιμες. Με την διάκριση αυτή συνδέεται και ο όρος ξηροφαγία, το να τρως δηλαδή αμαγείρευτες τροφές.

Η νηστεία είναι πανάρχαιος θεσμός, ενώ η πρώτη εντολή που έλαβε ο Αδάμ από τον Πλάστη και Δημιουργό του ήταν να μη φάει από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού (Γεν.2, 16-17). Στην Παλαιά Διαθήκη η νηστεία αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής του καθόλου Ισραήλ και κυρίως των προφητών (Σαμουήλ, Δανιήλ, Ηλίας). Στην Καινή Διαθήκη εκτός από τον Κύριό μας, ξεχωρίζουν οι μορφές της προφήτιδος Άννης και του Τιμίου Προδρόμου. Η εξαντλητική νηστεία του Χριστού σε συνδυασμό με την προσευχή αποτελούν για μας υπόδειγμα των πνευματικών μας αγώνων, ενώ με την σχετική του διδασκαλία ο Κύριος καθορίζει ποιά είναι η αληθινή και ευάρεστη μπροστά στο Θεό νηστεία (Ματθ. 6, 16-18 και Μαρκ. 9, 29).

Έτσι η νηστεία πήρε εξέχουσα θέση στη ζωή των πρώτων χριστιανών. Με αφορμή τους σημαντικούς σταθμούς της επίγειας ζωής του Κυρίου μας διαμορφώνονται οι πρώτες νηστείες της Εκκλησίας, με κυριότερη αυτήν πριν από το Πάσχα.



Όμως να σταθούμε στο νόημα και στο σκοπό της αληθινής νηστείας. Η κάθαρση της ψυχής και του σώματος θα έλεγε κανείς. Έτσι η νηστεία έχει πνευματική και σωματική διάσταση. Αλλά ποιός είναι ο σκοπός της; Αναμφίβολα η κοινωνία μας με το Θεό και το συνάνθρωπό μας. Μέσω αυτής μπορούμε να οδηγηθούμε στο Θεό και να γίνουμε κοινωνοί της χάριτός του λέγει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, ενώ ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμπληρώνει: αν νηστεύεις απόδειξέ το με τα ίδια σου τα έργα. Αν δεις φτωχό να τον ελεήσεις. Αλλά και ο Ποιμήν του Ερμά συνδέει τη νηστεία με την ελεημοσύνη. Και μας παροτρύνει να υπολογίσουμε το ύψος της δαπάνης των φαγητών που στερούμαστε και να δώσουμε το ποσό σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Έστι η ελεημοσύνη μας πρέπει να είναι πάντα σύντροφος της νηστείας. Μάλιστα σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που στερούνται τα απαραίτητα για τη ζωή, η ελεημοσύνη μας είναι επιβεβλημένη. Όχι νομικά, αλλά αγαπητικά.

Τελικά, νηστεία σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πεινάω για τον Θεό και το συνάνθρωπό μου!

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...