Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Το σώμα και το άγχος
Αυτά παθαίνει ο οργανισμός μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου άγχους. Ας χαλαρώσουμε λοιπόν

Τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα παρατράγουδα του άγχους για τον οργανισμό δεν είναι παίξε-γέλασε. Το άγχος αφήνει τη σφραγίδα του στο σώμα ακόμα και με τρόπους που οι περισσότεροι δεν φανταζόμαστε. Το ενδιαφέρον γράφημα παρακάτω μας δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και έμμεσα μας προτρέπει να πάρουμε μια ανάσα και να το ρίξουμε λίγο στο Ζεν.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ ΑΓΧΟΣ
Λαιμός: Με το άγχος, τα υγρά του σώματος διοχετεύονται σε πιο βασικά σημεία του οργανισμού, προκαλώντας σπασμούς στους μυς του λαιμού. Αυτό κάνει τον λαιμό να σφίγγει, να ξεραίνεται και δυσκολεύει την κατάποση.
Μύες: Οι μύες του σώματος τεντώνονται και τσιτώνουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, πόνο στις μεγάλες μυϊκές ομάδες, στον αυχένα, στα χέρια. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές διαταραχές.
Σπλήνα: Προκειμένου να οξυγονωθεί όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, η σπλήνα αποβάλλει περισσότερα λευκά και κόκκινα αιμοσφαίρια.
Δέρμα: Η ροή του αίματος αυξάνεται κατά 300 με 400%. Αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους να κοκκινίζουν, άλλους τους κάνει χλωμούς ενώ σε μερικούς προκαλεί εκζέματα. Οι κρίσεις άγχους κάνουν επίσης το δέρμα να γερνά γρηγορότερα.
Συκώτι: Όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, το σώμα παράγει την ορμόνη κορτιζόλη και η σπλήνα παράγει περισσότερη γλυκόζη. Για τους υγιείς ανθρώπους, αυτό το επιπλέον σάκχαρο του αίματος μπορεί απλά να απορροφηθεί χωρίς πραγματική ζημία. Όμως για εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο για διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.


ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΑΓΧΟΣ
Στομάχι και πεπτικό σύστημα: Το χρόνιο άγχος προκαλεί διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, πρόβλημα στο στομάχι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πρήξιμο και αλλαγή στον μεταβολισμό προς το χειρότερο.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Όταν το άγχος γίνεται χρόνια υπόθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται. Αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους στο να προσβληθούμε από κάποιον ιό, ή να αναπτύξουμε φλεγμονές.
Εγκέφαλος: Το άγχος επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο. Φθείρει το νευρικό μας σύστημα και προκαλεί δυσλειτουργίες όπως προβλήματα αϋπνίας, αίσθημα χρόνιας κόπωσης και διαρκή ευερεθιστικότητα.
Πνεύμονες: Σε καταστάσεις άγχους παίρνουμε μικρότερες αναπνοές. Αυτό αποδυναμώνει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό και δεν οξυγονώνεται καλά ολόκληρος ο οργανισμός μας. Έρευνες όπως αυτή σχετίζουν το άσθμα με τις κρίσεις άγχους.
Καρδιά: Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Και μια καρδιά που βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση στρες είναι πιθανό να τα πάθει ή να τα προκαλέσει. Αιτία είναι η υπερέκθεση στην ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, και η διαρκώς ανεβασμένη πίεση τους αίματος.

Πηγή: Huffington Post

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...