Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ
Προκλητική, κοινωνικά απαράδεκτη και επιζήμια για τους δημότες η απόφαση του Δήμου Έδεσσας για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
Η Τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων
Την ίδια στιγμή που ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες (που εφάρμοσαν επί χρόνια τακτικές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας) επανέρχονται στην δημοτική και δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων (βλέποντας, από την εμπειρία τους, τα σημαντικά προβλήματα που οδήγησε η ιδιωτικοποίηση όπου εφαρμόστηκε) ο Δήμος Έδεσσας σπεύδοντας να εφαρμόσει από τους πρώτους στην Ελλάδα τις μνημονιακές πολιτικές ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, με την απόφαση του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου, ιδιωτικοποιεί την διαχείριση της καθαριότητας του Δήμου.
Η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ωφέλεια του Δήμου και των δημοτών ( πως μπορούσε άλλωστε;). Αποτελεί συνειδητή κομματική επιλογή των κομμάτων της συγκυβέρνησης ( μέσω των εκφραστών τους στον Δήμο Έδεσσας),κατ’εντολή της «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» του Φούχτελ, με αγωνία να προλάβει να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα μακριά από τα συμφέροντα των δημοτών. Αφού επιτηδευμένα απαξίωσαν τις υπηρεσίες καθαριότητας και τις υπηρεσίες ελέγχου της προστασίας του περιβάλλοντος τώρα επιδεικνύουν ιδιαίτερη σπουδή να μην τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις, με την απομάκρυνση της καταστροφικής για τον τόπο συγκυβέρνησης  στις επερχόμενες εκλογές.
Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της διαδικασίας περισυλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών ( μη ικανοποιητικός έλεγχος απομάκρυνσης των επικίνδυνων, νοσοκομειακών κλπ απορριμμάτων), σε κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους ( με την πιθανότατη εναλλαγή εργολάβων στην διαχείριση, μη απόκτηση τεχνογνωσίας από ανειδίκευτο προσωπικό κλπ). Ουσιαστικά απεμπολείται η δυνατότητα του δήμου για πρωτογενή τοπική διαχείριση  των απορριμμάτων.
Η εμπειρία της ιδιωτικής διαχείρισης από εργολάβο των ΧΥΤΑ Έδεσσας και Αλμωπίας ( και σχεδόν σε όλη τη χώρα) αποδεικνύει την αλήθεια των παραπάνω. Τα επαναλαμβανόμενα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για μη σωστή περιβαλλοντική παρακολούθηση τους με κίνδυνο για την δημόσια υγεία και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στους συνδέσμους καθαριότητας για τους προαναφερόμενους ΧΥΤΑ ( ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων, μη καύση του βιοαερίου, αμέλειες στον περιοδικό έλεγχο για κίνδυνο μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών και του εδάφους) αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική διαχείριση προβλήματα δημιούργησε αντί να λύσει. Ακόμη και το κόστος της είναι αυξημένο και δυσβάστακτο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των πολιτικών. Απαιτείται βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση κοινωνικά αποδεκτή. Πολιτική πρόληψης για την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με τέσσερα διακριτά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί), η μεγαλύτερη δυνατή οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση των οργανικών ( που στον Νομό Πέλλας αφθονεί σε ποσοστό περίπου 60% του συνόλου) και απόρριψη μικρής ποσότητας που θα απομείνει σε ΧΥΤΥ ( με την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ).Αυτή η πολιτική μειώνει το κόστος διαχείρισης, αυξάνει τα έσοδα του Δήμου, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αποτρέπει τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Όσο ακολουθούνται πολιτικές συγκέντρωσης της διαχείρισης και επεξεργασίας  μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτου απορρίμματος ( σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ και την διεθνή πρακτική) τα αδιέξοδα θα πληθαίνουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα που, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει πολύ «ψωμί» στο «σκουπίδι», έχουν πάρει θέση μάχης απαιτώντας από τους πολιτικούς εκφραστές τους αποφάσεις προς το συμφέρον τους.
Η «βεβιασμένη» απόφαση του Δήμου Έδεσσας πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη. Με την αντίσταση των δημοτών και τις εναλλακτικές προτάσεις που προαναφέρθηκαν. Δεν πρέπει να πρωτοστατήσει η Έδεσσα και η Πέλλα στην καταστροφική πολιτική ιδιωτικοποίησης παραδοσιακών λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα. Το συμφέρον των δημοτών και του περιβάλλοντος επιβάλλουν την άμεση ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης.       
Ο ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας καλεί τους δημότες της Έδεσσας αλλά και τους κατοίκους της Πέλλας να αντιδράσουν στην απόφαση αυτή. Να απαιτήσουν την άμεση ανατροπή της. Να διεκδικήσουν άλλη πολιτική με τοπικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην κατεύθυνση που προαναφέρθηκε.           

14.11.2014

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...