Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014
Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΤΑΦΟΠΛΑΚΕΣ
Το κέντρο της Μπρεστ ήταν κάποτε η έδρα του The Warburg Colony, ενός συγκροτήματος κατοικιών που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν ορφανά εβραϊκής καταγωγής, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι Ναζί έφθασαν στην πόλη το 1941, οι Εβραίοι της έγιναν θύματα του Ολοκαυτώματος, γκετοποιήθηκαν, τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονήθηκαν.
Τον Μάιο, ενώ οι εκσκαφείς έσκαβαν για να χτίσουν το νέο σούπερ μάρκετ, άρχισαν να έρχονται στο φως περισσότερες επιτύμβιες στήλες. Η Debra Brunner, συνδιευθύντρια της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης The Together Plan, που υποστηρίζει προγράμματα για την κοινοτική ενδυνάμωση της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μου είπε «δεν μπορώ καν να αρχίσω να εξηγώ πως νιώθεις γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα πατάς πάνω στους τάφους. Φανταστείτε ένα τεράστιο ανάχωμα με φρεσκοσκαμμένο χώμα, μέσα από το οποίο έρχονται στο φως ταφόπλακες, σε κάθε γωνία. Ήταν μακάβριο θέαμα».
Θα ήταν αδύνατο να αποκαταστήσουν τις ταφόπλακες στο νεκροταφείο από όπου ήταν κλεμμένες, μια και η αρχική τοποθεσία είναι ακόμα αθλητικό συγκρότημα και η συγκεκριμένη θέση της κάθε επιτύμβιας στήλης είναι άγνωστη. Προς το παρόν, λόγω έλλειψης χώρου και πόρων, πολλές από τις ταφόπλακες έχουν στοιβαχτεί στο 19ου αιώνα φρούριο Brest-Litovsk, ένα σημαντικό σοβιετικό μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκφράζεται ο φόβος ότι οπορτουνιστές θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα από τα ευρήματα, εξαπατώντας ανυποψίαστους επισκέπτες του φρουρίου για να κάνουν «φιλανθρωπικές δωρεές» για την κατασκευή ενός φανταστικού «Αναμνηστικού Ταμείου». Εκεί και όπως είναι εκτεθειμένες οι ταφόπλακες είναι ευάλωτες στον καιρό και τις ορέξεις του κοινού, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να τις προσεγγίσει.
Ο Artur Livshyts, που ζει στο Μινσκ, και είναι επικεφαλής του The Together Plan στη Λευκορωσία, είπε ότι η αντίδραση της Μπρεστ στα μακάβρια ευρήματα «είναι κυρίως θετική». «Η εβραϊκή κοινότητα ενδιαφέρεται σοβαρά, οι πλάκες να πάνε σε ένα μέρος όπου θα είναι μνημείο και η ευρύτερη μη εβραϊκή κοινότητα γενικά δείχνει ανησυχία και πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτές τις επιτύμβιες στήλες. Ακόμα και οι οικοδόμοι στο σούπερ μάρκετ σταμάτησαν να εργάζονται για να μετακινήσουν τις πέτρες στη μία πλευρά και βρήκαν χρόνο να ειδοποιήσουν την εβραϊκή κοινότητα».
Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν βρεθεί 1.500 επιτύμβιες στήλες στην Μπρεστ, με τον ρυθμό ανακαλύψεων να κλιμακώνεται από τότε που άρχισαν οι εργασίες στο σούπερ μάρκετ. Οι τάφοι ανακαλύπτονται σχεδόν σε ημερήσια βάση τώρα και συχνά χρειάζονται τουλάχιστον πέντε άτομα να σκάψουν για καθένα από αυτούς. Σύμφωνα με την Brunner οι ταφόπλακες είναι «τραχιές στο άγγιγμα αλλά μερικές είναι σε πραγματικά πολύ κατάσταση, εάν σκεφθεί κανείς πόσα έχουν περάσει».
Η Brunner μου είπε για το πρόσφατο ταξίδι της στη Λευκορωσία και πως «λεπτά» αργότερα αφού έφθασε «δέχθηκε τηλεφώνημα από ντόπιο». Αυτός ο άνδρας της είπε για έναν αγρότη που, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, έσκαβε σε ένα χωράφι προκειμένου να φτιάξει ένα νέο φράχτη, όταν έπεσε πάνω σε μια επιτύμβια στήλη που κειτόταν με την πρόσοψη στο έδαφος. Τη σήκωσε και την σκούπισε, πριν να καταλάβει γρήγορα ότι η επιγραφή της ταφόπλακας ήταν στα εβραϊκά» είπε.
«Πήγαμε να την πάρουμε με ένα βαν και τη μεταφέραμε σε ένα ασφαλές χώρο φύλαξης. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Μπρεστ, που ήρθαν να μας βοηθήσουν να ξεφορτώσουμε την πλάκα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι θα συμβεί στην πέτρα - η λεπτότητα και η φροντίδα που έδειξαν στην πέτρα κατά την διαδικασία εκφόρτωσης μας έδειξε τι σήμαινε για αυτούς».
Η Λευκορωσίδα Regina Simonenko είναι ο άνθρωπος που πηγαίνει στο σημείο όταν ανακαλύπτεται μια νέα επιτύμβια στήλη. Επικεφαλής του Κέντρου Ολοκαυτώματος στην Μπρεστ, η Simonenko κανονίζει το αυτοκίνητο που θα πάει να την πάρει κάθε φορά που γίνεται μια καινούργια ανακάλυψη. «Κάθε ταφόπλακα λέει μια ιστορία» μου είπε. «Μια επιτύμβια στήλη βρέθηκε στον κήπο ενός αγροκτήματος. Χρησιμοποιούνταν για να φτιάχνεται αλεύρι και πάνω της είχε γίνει μια μεγάλη τρύπα. Ένας άλλος τάφος που ανακαλύψαμε προσφάτως ήταν αφιερωμένος σε μια γυναίκα που λεγόταν Golda. Είχε πάθει σοβαρή ζημιά και οι ημερομηνίες θανάτου έλειπαν, αλλά υπήρχαν σαφή σημάδια χρυσού στο σκάλισμα του ονόματός της».
Η Simonenko και το The Together Plan ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα μνημείο από τις ταφόπλακες «έτσι ώστε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο στο μέλλον» ή τουλάχιστον για να κατασκευαστεί ένας προστατευτικός φράχτης που θα διασφαλίζει τα μνήματα που έχουν διατηρηθεί γύρω από φρούριο. Έως τώρα το The Together Plan έχει καταφέρει να πληρώσει για την προσεκτική μετεγκατάσταση 400 επιτύμβιων στηλών. Αλλά μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα, η τελική μοίρα των λίθων παραμένει ασαφής.
Kate Samuelson, Φωτογραφίες: Debra Brunner
ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.