Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Λεύκωμα φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες στους Προμάχους

Η παλιά Σέρβικη βρύση, μπροστά από το διώροφο δημοτικό σχολείο των Προμάχων.

Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν μόνο δημόσιες βρύσες στους μαχαλάδες, απουσία υδρευτικού δικτύου και οι περισσότερες δουλειές των νοικοκυρών γίνονταν στις γούρνες. Διακρίνονται ηλικιωμένες γυναίκες με τα σκουρόχρωμα φορέματα και τα απαραίτητα διπλοτυλιγμένα τσεμπέρια, ενώ οι νεώτερες φορούσαν ανοιχτόχρωμα λευκά φορέματα.Επίσης διακρίνεται το τρεχούμενο νερό που ερχόταν κατευθείαν από τις πηγές του βουνού. Πέτρες και χωματένιοι δρόμοι συνθέτουν τον περίγυρο.

Το επιβλητικό και μοναδικό διώροφο κτίριο του χωριού, δημοτικό σχολείο δεσπόζει στον χώρο με τις περίτεχνες πέτρινες γωνιακές μπολντούρες, ενώ η αυλή του διανθίζεται από ψηλά δέντρα.

Θρυλικό παραμένει το σκοτεινό του υπόγειο, όπου υπήρχαν πολλά ποντίκια και όλοι οι "ανάρμοστοι" μαθητές έχουν γνωρίσει την φιλοξενία του, μετά από τις συχνές τιμωρίες


Νεαρό ζευγάρι του χωριού, με το κοριτσάκι του στο κέντρο. Φορούν τα καθημερινά τους ρούχα ο μεν άντρας το κλασικό παντελόνι με λευκό πουκάμισο, η δε γυναίκα  το μακρύ φουστάνι μέχρι τους αστραγάλους ενώ στη μέση της είναι ζωσμένη η απαραίτητη άσπρη υφαντή ποδιά. Τα μαλλιά της  πιασμένα με μαεστρία από το παραδοσιακό τσεμπέρι, με το δεύτερο να σκεπάζει τους ώμους της. Το κοριτσάκι της οικογένειας φορώντας τα παπουτσάκια του καμαρώνει υποβασταζόμενο από τους δυο, φορώντας ένα υφαντό φορεματάκι με έναν μακρύ γιακά-σαλιάρα, ενώ τα ξανθά μαλλιά της κοσμούν καλοχτενισμένα το όμορφο προσωπάκι της.


Μια φθινοπωρινή φωτογραφία με την θεία και τον μικρό ανιψιό της στην ταράτσα-μπαλκόνι του σπιτιού. Η όμορφη κοπέλα φοράει μια μακρυά φούστα με πολλές πτυχές και μια πλεκτή μάλλινη μπλούζα με γεωμετρικά σχήματα. Το χτένισμα σε "αυστηρό" στυλ, όπως επιτάσσει η εποχή, ενώ ξεχωρίζουν τα χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά και ο σταυρός που κρέμεται στο στήθος της. Ο μικρός μπόμπιρας με τις πλαστικές μπότες-γαλότσες, κάθεται στην ψάθινη καρέκλα φορώντας ριγέ παντελονάκι και πλεκτή μπλούζα, ενώ το απαραίτητο καπελάκι-σκούφος ζεσταίνει το κεφάλι του. Στο φόντο πίσω διακρίνεται το παραδοσιακά χτισμένο πετρόχτιστο σπίτι του Χρήστου Τζιβάνη, που ήταν ο πρώτος φούρνος του χωριού.


Αυτή η φωτογραφία είναι ίσως η πρώτη "Σέλφι" φωτογραφία των Προμάχων. Είναι τραβηγμένη στην πλατεία του χωριού και αποτυπώνει μια παρέα αντρών σε κάποιο πανηγύρι. Καθισμένοι  γύρω από το τραπέζι στο οποίο διακρίνονται τα ουζάκια και οι μπύρες της εποχής και κοιτούν με την σοβαρότητα της εποχής την κάμερα. Πίσω τους διακρίνεται τμήμα από το κτίριο της κοινότητας του χωριού και του "Ηρώου", η ανατολική πλευρά του πετρόχτιστου Αγίου Δημητρίου, ενώ στο βάθος δεσπόζει το επιβλητικό όρος  "Κουφίλ". Την παράσταση πάντως κλέβει το κεφάλι της Προμαχιώτισσας, που προφανώς άθελά της συνελήφθη από τον φακό, δίνοντας την εντύπωση ότι τραβάει μια "Σέλφι".


Νεαρή μητέρα της εποχής φορώντας την επίσημη, γιορτινή της ενδυμασία, κρατώντας την μικρή της κορούλα ντυμένη επίσης με τα καλά της κάθεται στον ξύλινο πάγκο και ποζάρει στον φακό. Αυστηρό ντύσιμο με υφαντά στον αργαλειό ρούχα και κεντητή ποδιά μέχρι τις γάμπες.


Φωτογραφία τραβηγμένη στην πλατεία, στο σπίτι του παπά του χωριού, όπου μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Προμάχων, φωτογραφίζονται ανά ομάδες. Εδώ ποζάρει μια παρέα κοριτσιών και εντυπωσιάζει το "αγέλαστο" των προσώπων τους, όπως επιτάσσει η κουλτούρα των φωτογραφήσεων της εποχής. Παραδίπλα διακρίνονται οι υπόλοιποι μαθητές που παρακολουθούν το στήσιμο των μοντέλων, περιμένοντας κι αυτοί την σειρά τους.


Ομάδα νέων του χωριού, οι οποίοι φοιτούσαν στις τεχνικές σχολές μαθητείας(οικοδόμοι) και που στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, βοηθούν στο χτίσιμο σπιτιού των Προμάχων, στην περιοχή Δηράλα Γεώργιου. Ξεχωρίζουν τα ημιτελή ντουβάρια με τα 9τρυπα τούβλα, που ήταν η πρακτική των χρόνων εκείνων, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο παλιός συμμαχικός δρόμος για το βουνό.


Μαθητικές επιδείξεις από αγόρια και κορίτσια του δημοτικού σχολείου Προμάχων, στην τότε πλατεία του χωριού, στοιχισμένοι στις ασβεστωμένες γραμμές, εκτελούν αθλητικά παραγγέλματα ντυμένοι ομοιόμορφα σε μπλε και άσπρα ρούχα. Κάτοικοι και γονείς τους παρακολουθούν στο πλάι, ενώ πίσω στο βάθος διακρίνεται η Σέρβικη βρύση και τμήμα της αυλής του διωρόφου δημοτικού σχολείου, με πολλούς μαθητές να κρέμονται στα κάγκελα της αυλής του.




Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Όκα για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...